Tuesday, February 23, 2010

IBLIS DAN ALAMNYA (Musuh Kamu Yang Paling Nyata)

Mukasurat 3.CIRI-CIRI ISTIMEWA SESAT GOLONGAN JIN :Didalam ms2, telah dinyatakan latarbelakang dan ciri-ciri makhluk Jin ini. Maka dimukasurat ini akan dilanjutkan maklumat didalam tajuk yang sama ini. Diantara ciri-ciri yang teristimewa yang ada pada makhluk Jin ialah mempunyai satu jenis kuasa magik atau sakti atau luarbiasa yang mereka miliki sama seperti Koramah yang dikurniakan kepada Waliallah atau Mawanah yang di kurniakan kepada para-para Ambia, Solihin, Arifin dan Mutaqin orang Islam Umat Muhammad saw. Inilah ciri-ciri yang teristimewa yang telah dikurniakan Allah swt kepada golongan Jin yang juga telah banyak menyesatkan golongan Manusia kerananya. Manusia menjadi taksub kerananya, tak tahu membezakan mana yang benar dan mana yang salah tetapi Manusia ingin benar memiliki Ilmu Sakti ini hingga sanggup datang beribu-ribu batu dari semua pelusuk benua dan negeri untuk menuntut Ilmu ini. Mereka terang-terang mahu sesat dan rela dipelakukan apa saja, asalkan niat mereka tercapai. Begitulah taksubnya umat manusia akan Ilmu Sakti ini yang hanya terdapat di Nusantara ini saja. Tidak terdapat dimana-mana lagi, disinilah yang terhebat kata mereka. Memang telah diperakui oleh semua sami-sami, tok tok pawang dan semua ketua-ketua Biara dan kuil diserata dunia akan keampuhan Ilmu Sakti Nusantara ini.

Bukan semua makhluk Jin ini mampu menguasi sakti itu, hanya yang berpangkat Raja saja yang mampu. Samalah juga dengan manusia. Kuasa sakti ini mereka gunakan untuk berbagai tujuan. Pertama untuk mengelirukan manusia Islam supaya meyakini bahawa mereka telah dianugrah Koramah. Pada manusia yang cetek pengatahuannya tetapi berpihak kepada mereka, maka akan mereka pamirkan kuasa itu, seolah-olah manusia itu telah memiliki darjat disisi Allah swt. Ini biasanya zahir kepada orang beragama contohnya Imam, Ustaz, khadi atau tok Guru yang boleh menzahirkan emas, duit, batu-batu permata, senjata, keris atau pun boleh mengubat penyakit yang kronik seperti barah buah dada, barah usus, barah darah atau 'kena buatan orang' dan lain-lain lagi. Biasanya Jin-jin Islam yang terlibat dengan kerja seumpama ini mahukan pahla ibadah manusia warak itu juga dapat pada mereka diakhirat nanti.

Kepada Mahaguru Persilatan, boleh memperturunkan Ilmu Kebal, Ilmu Terbang, Apungan diri diudara, Jalan Atas Air, Boleh Hilang-hilang, Boleh berada ditempat yang jauh dengan sekelip mata saja, Ilmu Tempur Senjata, jika ditanam tak akan mati, di tengelamkan dalam air tak lemas, meniti atas daun dll. Ini melibatkan Jin-jin kafir biasanya kerana tipu muslihat ini untuk manusia bertambah sombong, megah diri, bongkak, ego dan seterusnya sesat mengikut mereka. Kesaktian ini terbahagi kepada 3 ketogeri, iaitu Guru tahap rendah, Mahaguru tahap pertengahan dan Mahaguru tahap tinggi. Jika tahap rendah hanya mampu berbuat pekara yang juga tahap rendah saktinya contohnya seperti memiliki Ilmu kebal dan Ilmu tempur sahaja. Untuk peringkat pertengahan kesaktiannya selain memiliki Ilmu Kebal dan Ilmu Tempur, juga boleh Hilang, Ilmu Apongkan Diri. Manakala Mahaguru peringkat tertinggi biasanya tiada limit. Kesemua yang disebutkan diatas dapat mereka kuasi setelah pertapaan demi pertapaan berserta upucara persemadian , persembahan dan semahan darah dibuat. Berbagai lagi peralatan dan upucara yang pelek mereka lakukan semata-mata untuk menjadikan mereka manusia sakti diberbagai lapangan dari satu tahap kesatu tahap hingga mereka juga bersatu dengan Iblis sepenuhnya. Anak-anak muridnya cukup banga dan megah dapat belajar dengan Mahaguru Persilatan yang mempunyai pelbagai kesaktian dan biasanya menjadi Idola mereka untuk menjadi sepertinya.

Ia juga akan hadir kepada Sami-sami dan Tok Cha atau Imam atau ketua kepercayaan Kebatinan, Hindu, Buddha, Majusi, Ajaran-ajaran Sesat Sembah Iblis dll sehingga mereka juga sampai ketahap Wali Iblis atau Manusia Iblis tak mati hingga hari kiamat. Begitu saktinya mereka ini kerana mereka "bersatu" dengan Iblis. Selain itu mereka juga dapat menguasi kesaktian yang dimiliki didalam Ilmu Persilatan seperti diatas. Ini juga mempunyai 3 tahap kesaktian. Dari apa yang diteliti dari penyelidikan ini, didapati tahap-tahap itu ialah peringkat kesaktian rendah yang duduk pada pengamal kepercayaan orang-orang Majusi, Buddha dan Hindu. Manakala diperingkat kesaktian pertengahan duduk pada pengamal Ajaran Sesat Sembah Iblis. Diperingkat tertinggi sekali kesaktian sehingga digelar Manusia Iblis dan Wali Iblis ialah kepada pengamal Kepercayaan Kebatinan yang mana mereka mewarisi peninggalan Keilmuan dari pencipta agama ini dari Tok-tok Dukun dan Pawang Kuno Bangsa Melayu dahulu kala. Mereka inilah yang menyampai tahap tertinggi kebatinan dan bersatu dengan Iblis dan menjadi Manusia Iblis yang jitu. Kesaktiannya sama taraf dengan Koramah Waliallah dan tidak mati sehingga hari kiamat. Bercita-cita untuk bersatu dengan Dajjal dan Izazil didalam perang akhir zaman untuk menghapuskan Islam. Mereka ini adalah pemuja dan kesayangan Dajjal dan Izazil. Mereka yang duduk ditahap ini hanya seorang saja dan diperkuat dengan pembantunya serta pemerintah kerajaan dan balatenteranya yang sungguh ramai.

Kepada penyembah Iblis Pagan Kuno Yahudi, Kristian, Lucifer, Illimunity, Secret Societies, Gog Magog, Anti Chris, Zionis, The Hidden Hand (THH), Mession, The Wise Man, The All Seeing Eye, Hiszul, Freemasons, Jesuit, Val Valerian, Rothschaid, Rockerfeller, Lucis Trust, Rosicrucians, Occultist, Gnosticsm, Kundallinions, Theosopist, The Elite, Caucasians dan apa juga nama yang berpihak kepada Izazil atau Azazel, semua mereka ini hanya duduk dibawah sebagai balaci kepada tentera -tentera Manusia Iblis tadi. Yang paling tertinggi dikalangan mereka ini hanya sebagai Pengurus Logistik bala tentera Manusia Iblis keturunan Melayu itu saja. Sedangkan yang lainnya hanya sebagai pencacai, kuli dan tak menyampai kepada apa-apa yang disebut diatas tadi, walaupun kelihatan sungguh berpengaruh, hebat, pandai, handal, berkuasa, digeruni, memerintah semasa tinggal didunia, tetapi disebabkan Izazil dan Dajjal telah memilih orang-orang hebatnya dikalangan Orang Melayu juga. Jadi betapa pun mereka mencuba "please" kan kepada Izazil, mereka tidak mampu mencapai ketingian kerohanian Manusia Iblis Melayu itu, makanya mereka akan duduk dibawah sebagai Pengurus Logistik, pengangkat air minuman dan makanan juga sebagai pengilat kasut tentera-tentera Manusia Iblis Melayu itu saja dipeperangan akhir zaman nanti.

Sebabnya mereka itu tidak memiliki rohani dan kesaktian yang menyampai kehendak Izazil Laknatuallah seperti yang dimiliki oleh seorang berbangsa Melayu itu, Tidak cukup dengan jumlah manusia yang mereka bunuh, mereka korbankan sebagai upucara penyembahan saban tahun dan penciptaan bahan peledak Nuclear serta serangan ekonomi , serangan keganasan, serangan harga minyak, serangan kejatuhan mata wang, serangan tentera pencerobohan Iraq dan Afganistan, Serangan WCT New York, serangan pemgeboman demi pengeboman kepada manusia dimuka bumi ini termasuk segala konsperasi konsperasi ganas mereka, Tak cukup....Tak cukup...Tak cukup ????. Siapakah Melayu yang telah dapat menandingi segala itu dimata Dajjal dan Izazil tersangat istemewa baginya dibanding semua keganasan-keganasan yang disebutkan tadi ??? Akan kawan ceritakan siapakah Melayu-melayu yang dimaksudkan itu nanti. Mereka yang telah ditabal sebagai Manusia Agong Raja Iblis sebelah timur ini setaraf Dajjal disebelah Barat itu. Kamu hanya nampak Kuman nun jauh di Barat itu, Gajah didepan hidung kamu sendiri tidak kamu nampak ??? Malahan beliau ini lebih licik , jahat dan zalim dibandingkan dengan Dajjal itu. Mereka ini sepasang yang lengkap - lelaki dan perampuan.......... Siapa kah nama-nama Melayu itu.....tungguuuuu ??? apa patut kawan ceritakan sekarang, atau ikut cara MF, Srikandi dan MO..... tarek masa lama-lama sikit....... lama sikit.... sikit lagi...... apa pendapat tuan-tuan dan puan-puan seklian ???. Atau kita buka ini sebagai soalan kuiz kepada pembaca seklian.... ???? Tolong bagi jawapan anda di dlm komen dibawah dan post kepada atok zamany ok, kita tengok siapa yang pandai ???

Untuk memudahkan pembaca meneka siapa kah gerangan empunya nama itu, kawan sertakan sedikit petunjuknya seperti dibawah ini :

Melayu Jawa, tahun 1478 utk lelaki nya, 1483 utk wanitanya, semasa kerajaan Majapahit utk lelakinya, semasa Perang Belanda utk wanitanya.... ini sejarah lama, cari dlm buku lama atau kedai vcd cerita Indonesia lama. kawan dah cerita sikit dlm komen di blog MF dulu, kalau anda masih ingat....cari pelan-pelan mesti jumpa punya ???


Kita lupakan sejenak soal kuiz tu, kita sambung semula ya.JIN YANG MENYERUPAI MANUSIA :


Jin ini boleh juga menyerupai Manusia, tetapi tidak berjisim, berkulit, daging dan tulang. Ia boleh ujud menyerupai sesorang yang kita kenal seperti Ibu kita, Bapa kita, Atok nenek kita, Guru kita atau sesiapa saja yang dikenali bagi tujuan penipuan saja. Ia tidak boleh kekal begitu selamanya. Sebagai contoh didalam masyarakat Melayu yang bersahabat dengan Hantu Raya, Jembalang , Pontianak, Penangal, Polong dan semua jenis ini boleh menyerupai tuannya pada bila-bila masa diwaktu siang atau malam. Jika tuannya keluar rumah, maka dia akan duduk ditempat duduk kegemaran tuannya ( spt ditangga, viranda dll) sama seiras. Jika kita tegur dia, dia tak menjawab dan memalingkan mukanya kearah lain. Jika tuannya pergi agak lama seperti keluar negeri berniaga. Ia akan memggangu isteri tuannya dan tidur bersama seperti apa yang tuannya buat. Inilah yang selalu mendatangkan masaalah kepada isteri tuannya itu kerana sebagai isteri, dia akan tahu juga akhirnya perbezaan antara suaminya dan makhluk belaan suaminya. Bagaimana jika isterinya itu mengandung ??? kan timbul masaalah besar. Tapi selalunya anak hasil hubungan dengan sahabat suaminya itu tidak akan lahir (hilang dalam kandungan) atau mati tak cukup bulan. Tak pernah pula kita dengar anak sebegini yang hidup kerana ia akan dibunuh oleh Jin itu juga.

Begitu pun masaalah yang keji ini telah diketahui umum namun perbuatan membela, bersahabat ini tetap juga berlaku hingga kehari ini. Ya... dizaman Malinium ini pun masih ada orang Melayu yang tetap dengan perangai kuno sebegini hanya semata-mata mengejar kekayaan. Mereka tudak peduli akan kehidupan akhirat, kesusahan anak isterinya dirumah, rumahtangganya dan tomahan jiran tetangga serta masyarakat sekeliling, asalkan kaya raya. Malah pernah kawan bertemu dengan isterinya dan anak-anak mendengar sendiri rintihan mereka. Selain dari suka memakan bangkai ayam yang dibeli dipasar (ayam akan dibiarkan di atas petiais beberapa hari hingga berbau bangkai). Anak gadisnya berumur 14 tahun yang sulung juga pernah diperkosa oleh makhluk itu beberapa kali, Isterinya pun sama tetapi bila mengadu dengan suaminya. Dia buat tak tahu saja seperti tiada apa yang berlaku. Bila didesak oleh Isterinya, sisuami mula marah dan memukul semua yang ada dirumah itu. Tetapi bila kawan sendiri yang menegur dia, seperti kebiasaannya ia mula mengamuk, memaki hamun kerasukan jin dengan tiba-tiba. Kami terpaksalah pula menangkapnya dan diserah kebalai polis untuk tindakan seterusnya. Pekara ini nampak seperti tak logik, tapi ia tetap juga berlaku. Inilah dunia akhir zaman. Asfiruallahalazim.

Penjelmaan Jin menjadi manusia ini bukanlah pekara baru, ia telah ujud semasa zaman Rasuallah saw lagi. Menurut ahli-ahli tafsir yang telah memberi contoh ayat al Quran yang menjelaskan akan pekara ini, Firman Allah swt didalam surah al Anfal ayat 48 yang mafhumnya ;

" Dan ingatlah ketika syaitan memperhiaskan usah mereka (menghasut rancangan jahat supaya dipandang elok dan diteruska) lalu katanya : kamu tidak akan kalah oleh orang-orang (kaum muslimin) pada hari ini, sesungguhnya aku akan menolong kamu. Tetapi tatkala petempuran (kedua-dua pihak muslim dan kafir hadap berhadapan) kedua golongan itu, syaitan itu mundur kebelakang lalu berkata : Aku keluar dari golonganmu kerana aku dapat melihat apa yang kamu tidak dapat lihat, sesungguhnya aku takut kepada Allah dan Allah sangat keras siksaannya ".

Keterangan ayat ; diriwayatkan peristiwa ini berlaku ketika Peperangan Badar ketika datang beberapa Syaitan kepada orang-orang kafir Musyirikin yang menyerupai Suraqah bin Malek dari suku Bani Bakr yang memang terkenal kerana permusuhan dengan Bani Quraisy dengan menyatakan taat setia untuk berperang bersama-sama mereka. Kaum Musyirikin yang pada mulanya merasa takut sekarang menjadi berani kerana penyertaan Bani Bakr didalam balatentera mereka. Setelah persetujuan itu dibuat, maka pada hari berlakunya peperangan sebenar diwaktu mereka telah nampak akan tentera kaum Musimin berserta bala tentera Allah dari langit. Secara tiba-tiba Suraqah bin Malek dan tenteranya (syaitan-syaitan) itu merasa gerun lantas mengundurkan diri kerana ketakutan dan meninggalkan pauk kaum kafir-kafir Musyirikin dimedan pertempuran.

Dari peristiwa ini dapat dikupas tabiaat syaitan yang berpaling tadah, semasa mengangkat sumpah mereka cukup berani dengan kata-kata membangkitkan semangat kaum kafir. Tetapi bila dilihatnya tentera Islam yang begitu ramai, mereka berpaling dan lari. Didalam peristiwa inilah syaitan telah menjelma menjadi manusia diantara puak orang kafir sebagai membangkit semangat sahaja. Tetapi telah menipu golongan kafirun itu diakhirnya, tinggallah mereka berhadapan dengan tentera musimin dengan Allah swt telah gandakan balatentera Nabi dengan kekuatan dilangit, hitam langit bumi semasa mereka turun. Sebenarnya kaum kafir itu telah dikepong dari depan dan belakang, kiri dan kanan mereka hingga mereka tidak mampu bergerak untuk melarikan diri lagi. Maka mereka menjadi habuan dihancur musnah oleh tentera kaum Muslimin keatas musuh Nabi saw. dan musuh Allah swt itu.

Satu lagi riwayat yang telah dicatitkan didalam al Quran juga didalam surah al Anfal ayat 30, Allah swt telah berfirman yang mafhumnya ;

" Dan ingatlah (wahai Muhammad) Ketika orang-orang kafir (Musyirikin Mekah menjalankan rancangan muslihat) memperdaya engkau, supaya mereka memenjara engkau, membunuh engkau atau menghalau engkau. Mereka itu memperdayakan (menjalankan perancangan jahat), dan Allah memperdaya mereka pula (mengagalkan perancangan mereka) kerana Allah sebaik-baik memperdayakan (pengagal segala rancangan jahat mereka) ".

Keterangan ayat : Menerangkan satu peristiwa perancangan jahat kaum Musyirikin Mekah di sebuah tempat bernama Dar Nadwah perihal untuk menghapuskan Nabi Muhammad saw. Ketika Bani Quraisy sedang berkumpul untuk bermusyuarat tiba-tiba datang seorang bernama Syeikh an Najdi dari Bani Najdi (penyamaran jelmaan Iblis) ingin menyertai musyuarat tersebut dan secara khusus memberi pendapat supaya Nabi Muhammad saw dibunuh saja. Setelah usul itu diperbahaskan dengan terperinci maka mereka semua bersetuju dengan usul utama Syeikh an Najdi tadi untuk membunuh Nabi. Allah telah memberitahu Nabi untuk keluar bersama sahabatnya Abu Bakar ra untuk keluar dari Mekah dan bersembunyi . Akhirnya Nabi Muhammad saw telah terselamat dari cubaan bunuh itu.

Begitulah jelmaan Iblis yang menyerupai manusia bernama Syeikh an Najdi untuk memberi pendapat disaat musyuarat penting kaum Bani Quraisy dengan idea yang paling jahat telah diberi dikala itu. Begitu buruk perancangan Iblis keatas Nabi Muhammad saw, tetapi Allah swt lah pelindung kepada Nabi dan menyelamatkan Nabi kita.

Golongan ini memang telah diakui boleh menyerupai Manusia, bagaimana dengan menyerupai Nabi Muhammad saw ? Telah dinayatakan didalam beberapa dalil didalam al Quran dan Hadis-hadis dimukasurat 2 bahawa Allah tidak mengizinkan mereka menyeruapi Nadi Muhammad saw . Didalam Hadis Nabi juga telah diakui bahawa golongan Jin, Syaitan dan Iblis tidak boleh menyerupai Nabi Muhammad saw. Ia muktamad !

Tetapi tidak kepada golongan jahat ini, mereka akan cuba tipu helah yang lain pula kepada manusia supaya manusia menjadi sesat akidah dan syarak. Sebagai contoh, hayati cerita ini ;
Pada satu ketika datanglah seorang sahabat ketempat kawan untuk menceritakan satu peristiwa pelek yang baru saja berlaku keatas dirinya. Beliau telah bermimpi bertemu dengan Nabi, katanya dengan serius. Beliau sebelum itu telah bermunajat dengan mengerjakan puasa sunat beberapa hari dan solat sunat hajat 12 rekaat setiap malamnya. Memang dia berhajat untuk dipertemukan dengan Nabi Muhammad saw. Beliau yang memang kawan kenal merupakan seorang yang sangat wara' dan alim tetapi tidak pernah belajar dimana-mana pengajian Syariat dan Fiqah. Maka pada satu malam dari itu beliau pun bermimpi bertemu dengan Nabi Muhammad saw. Beliau pada mulanya sangat pasti itulah Nabi saw lama kelamaan ingin juga kepastian dari orang lain., jadi orang pertama yang dia ingat ialah Kawan. Jadi kawan tanyakan keadaan mimpi beliau itu, gambaran yang jelas supaya boleh ditentukan akan masaalah ini.

Digambarkan didalam mimpi beliau, pada waktu magrib dia hendak ke Kolam belakang rumannya untuk mandi. Sesampai saja kekolam tersebut, kelihatan seorang tua telah selesai mengambil uduk dan naik dari tangga kolam itu. Dia tidak berkata apa-apa dan juga tidak memandang kepadanya. Tiba-tiba terdetik didalam hatinya bahawa orang dihadapannya itulah Nabi Muhammad saw. Wajah nya tidak dapat dilihat dengan jelas, lalu beliau pun melutut sambil memegang tangan baginda dan menciumnya. Itu saja yang berlaku dan dia pun tersedar dari mimpinya. Jadi dia mahukan pendapat kawan. Kawan kata kan pada dia yang dia jumpa itu Iblis. Punyalah teperanjatnya dia hingga hampir pingsan dia mendengar keputusan itu. Lembik sekujur tubuhnya, mengelatar seluruh tubuhnya, peluh bercucuran diseluruh mukanya, tergamam dan memendang tepat kemata kawan dengan pandangan yang kosong. Kawan tenangkan dia lebih dari dua jam. Setelah semangatnya kembali pulih dia minta penjelasan selanjutnya dari kawan. Kenapa kawan katakan itu adalah Iblis ???

Begini... jika benar itu Rasuallah saw. Kenapa dia diam ? kenapa dia palingkan muka ? kenapa dia tak pandang mata awak? kenapa tidak berpakaian dan hanya pakai tuala ? Siapa yang berkata-kata dalam mimpi itu ? kenapa ditepi kolam belakang rumah ? Bagaimana rupanya ?
Jawapan dan gambaran seperti diatas itu langsungn tidak menampakkan bahawa kamu betul-betul bertemu dengan Nabi didalam mimpi kamu itu. Sepetutnya beliau akam memberi salam seperti lazim yang beliau buat bila bertemu dengan tetamu. Dia tidak akan memalingkan mukanya kepada umat kesayangannya. Pandangannya rebup dan sahdu tepat kemata kamu dengan senyum yang sukar kamu nak lupakan manisnya. Beliau akan berpakaian kemas dan memakai haruman dari wangian firdaus yang kamu tidak akan lupa harumnya sampai bila-bila. Tempat kamu bertemu dia selalunya di Mesjid Nabawi di Madinah. Beliaulah yang akan memperkenalkan dirinya dengan sebutan yang jelas namanya dengan penuh dan lengkap. Wajahnya akan dapat kamu tatap sepuas hati tampa rasa jemu dan tak dapat kamu gambarkan indahnya hingga keakhir hayat kamu. Begitulah lebih kurang gambaran yang sepatutnya kamu dapat bukannya seperti yang kamu ceritakan mula-mula tadi. Lama kelamaan dengan hujah dan penjelasan yang diberi, ia pun akur akan kelemahan dirinya kerana bukan semudah itu untuk dapat bermimpi bertemu dengan Baginda.

Daripada cerita diatas, dapat tak anda fahami apakah penipuan yang telah Iblis lakukan ? Yang paling utama ialah Iblis tidak mengaku dia tu Rasullah. Bukan dia yang mengatakan, tetapi anda sendiri yang menyangka doa anda dah jadi nyata kerana anda beramal. Iblis tidak bersalah, tetapi andalah yang bersalah kerana menyamakan Nabi dengan yang lain sedangkan anda sendiri tidak pernah melihat Nabi. Lagi pun sifat Nabi mestilah sempurna, bukan jumpa belakang rumah, pakai tuala mandi, rupa parasnya tidak kelihatan, tidak berkata-kata, tidak memberi salam, jumpa depan tandas, jumpa ditengah padang, jumpa tepi sungai, jumpa bawah pokok nampak hanya belakang Nabi dan banyak lagi ciri-ciri yang menampakkan kelemahan Nabi. Memang benar juga atas kehendak Allah segalannya mungkin dan kamu boleh jumpa Nabi dimana-mana saja. Tetapi didalam soal mimpi yang soheh dan benar ia tidak begitu. Ia mestilah tiada keraguan sifatnya dan sentiasa akan menampakkan kesempurnaan sifat Nabi yang Allah swt tetapkan keatas dirinya semasa zahir (hidupnya dahulu) atau batinnya (kehidupan beliau sesudah wafat) tampa keraguan pada diri umatnya yang sangat Nabi sayangi ini. Jangan mudah terperangkap dengan dakwaan sesat seperti dakwaan sesetengah orang yang cuba memutar belitkan Fakta. Seperti dakwaan Rasul Kahar, dakwaan Ayah Pin, dakwaan Asyaari Arqam, dakwaan Ahmad Laksamana, dakwaan Katijah Ali, dakwaan Aurad Ismailiah dan ratusan malah ribuan dakwaan bertemu Nabi , mendapat mandat dari Nabi, diarah mengantikan Nabi dan berbagai lagi dakwaan yang merapu, tak tentu arah dan memutar belit faktar sebenar yang boleh menyesatkan akidah kita. Jangan mudah tertipu dengan mereka yang mengaku bermimpi atau bertemu Nabi begitu saja. Kaji dulu akan kelebihan dan kekurangan diri mereka itu dulu. Bagaimana nak bertemu Nabi jika syariat Nabi, akhlak Nabi, Ibadah seumpama Nabi tidak kamu buat dengan tekun dan tidak duduk didalam wilayah itu. Manakala keilmuan yang kamu ada tidak menjurus dan berwasilah menyampai kepada Baginda ? Jadi bagaimana dapat kamu jelaskan bahawa yang kamu jumpa itu sebenarnya Nabi, sedangka kamu sendiri merasa ragu akan pekara itu ?

Lihat disebuah kisah lain, Ia mendakwa bahawa apabila hendak mati akan datang (nampak) sesorang menjemput kita, setengah mengatakan ibu kita, setengah mengatakan bapa kita, setengah mengatakan guru kita dan banyak lagi dakwaan. Pekara ini memang benar, iaitu jemputan untuk pulang itu bukan hanya dihadiri oleh Malikat Maut sahaja, malahan ada orang yang paling kamu percaya akan hadir bersama-sama untuk menjemput anda. Tetapi kamu juga harus hati-hati untuk menentukan siapa yang layak untuk kamu ikut, bukan Ibu kamu, bukan kawan kamu, bukan tok lebai kampung kamu, bukan Bapa kamu, bukan Atok kamu yang warak itu, semuanya bukan ! Kalau semuanya bukan siapa dia itu ? Untuk menentukan pekara ini kamu mestilah diwaktu hidup mu belajar berkenannya. Bukan main dengar cakap orang saja. Belajar dengan guru yang juga menyampai keilmuannya pada tangan Rasuallah saw yang dipanggil Wasilah (pewaris ilmu Nabi) dan pula mempunyai Rabitah (tambatan hati) kepada Rasulullah juga. Pekara ini "wajib" didalam pembelajaran Rohani. Bukan main serkap jarang atau tangkap muat saja. Bukannya belajar dengan guru-guruan ditepi jalan atau diwarong-warong kopi saja. Ia mestilah bertempat dengan tempatnya yang sempurna juga. Jadi hati-hati ya !

Carilah Jalan Menuju Mati untuk mendapat "Hismulhatimah" (kesudahan yang sempurna) dalam menhadapi "Sharakatulmaut", iaitu mati yang baik keatas penghidupan kita ini. Anda diingatkan selalu berdoa khusus untuk pekara ini. Ilmu Jalan Menuju Mati, bukan untuk orang-orang pencen saja atau orang yang telah berumur yang dah nak mati saja. Tetapi juga untuk semua peringkat umur sebab maut itu datang tidak mengira umur atau usia. Bila-bila masa sahaja boleh hadir, dimana-mana juga. Kita seharusnya sentiasa berwaspada selalu.

Jangan sampai kamu nanti....Mati Katak.....Mati Konyol....Jadi Hantu.....Jadi Toyol...????TEMPAT KEMASUKAN JIN :Seperti yang telah diperbincangkan dengan panjang lebar akan perbuatan jahat golongan Jin, Syaitan, Ifrait dan Iblis yang sangat suka menganggu, mengacau, membisik, menyesatkan, menipu dan semua jenis perbuatan jahatnya kepada Umat Manusia. Adalah sangat perlu kita mengatahui kita mengatahui dimanakah tempat yang mereka boleh masuk ditubuh kita ini. Ruang atau lubang manakah pada tubuh kita yang menjadi laluan masuknya setiap hari dan masa tampa kita sedari. Melalui tempat ini mereka akan masuk dan terus membuat sarangnya didalam tubuh kita. Dari situ pula mereka melancarkan kegiatan jahat mereka merosakkan semua sistem tubuh manusia untuk melupakan perintah Allah swt. Supaya sesat bersamanya untuk masuk kedalam Neraka Jahanam yang telah tersedia untuk mereka. Kepada manusia yang sedar dan dapat berpatah semula, anda terselamat. Tetapi yang terus terjun dengan keindahan dunia dan leka dibuai oleh alunan nyanyian Iblis, maka akan pula menerima azab yang pedih bersama- sama Iblis tadi. Sesungguhnya mereka itu tidak akan terlepas.

Ada 14 laluan kemasukan atau lubang tempat mereka masuk kedalam tubuh Manusia. Laluan-laluan itu adalah seperti berikut :

1) Diuluhati, paru-paru, hati dan jantung Manusia.
2) Tulang siku dan cantuman pelipat siku tangan kanan.
3) Tulang siku dan cantuman pelipat siku tangan kiri
4) Pelipat dan tulang kepala lutut kaki kanan
5) Pelipat dan tulang kepala lutut kaki kiri
6) Lubang tengkuk
7) Dua urat pada tengkuk
8) Tulang Solbi dipunggung
9) Lubang hidung dan mata sebelah kanan
10) Lubang Hidung dan mata sebelah kiri.
11) Lubang dan cuping telinga sebelah kanan
12) Lubang dan cuping telinga sebelah kiri
13) Lubang dan semua rongga mulut.
14) Lubang pusat. ari-ari dan kemaluan manusia.

Melalui 14 ronga inilah didalam tubuh manusia golongan Jin akan masuk seterusnya akan memasuki pembuluh darah dan terus kejantung dan ketempat-tempat kegemaran mereka yang lain. Kesemua 14 tempat kemasukan Jin, Syaitan, Ifrit dan Iblis ini haruslah sentiasa ditutup dengan keadah tertentu supaya laluan ini tidak boleh lagi mereka gunakan. Keadah-keadah ini hanya dapat dipelajari jika anda berguru. Tampa guru, ia tidak boleh diajarkan kerana pekara ini memerlukan ijazah darinya. Tempat-tempat kegemaran mereka ada 7 tempat di dalam tubuh manusia iaitu :

1) Tempat pertama sekali yang mereka akan tuju ialah Jantung dan rongga lain didada manusia seperti hati, paru-paru, limpa, perut, huluhati, pangkrias dan semua saluran penafasan manusia. Disinilah sarang paling besar syaitan dan iblis seolah-olah seperti sebuah istana. Dari Jantung yang mereka kerumuni beramai-ramai, Iblis akan mentadbir semua balatenteranya terdiri dari syaitan dan ifrit untuk mendiami pula tempat seperti. Seperti yang kita tahu dijantung kitalah terletaknya Kalbi (kalbu) iaitu pandangan rohani yang juga dikenali dengan nama mata hati. Inilah sebabnya maka Iblis menguasi tempat ini dan menjadikan kawasan itu sebagai Istana pentadbirannya untuk menutup pandangan mata hati manusia kepada Allah swt. Jika ia terbuka maka cahaya yang keluar dari kalbu itu akan pula menghancurkan mereka. Jadi mereka berkurumun seramai mungkin dikawasan itu. Disini juga ada pandangan yang lebih utama iaitu dipanggil "Sir" terletak didalam kalbi itu yang lebih halus sifatnya. Apabila manusia telah berjaya mengeluarkan kedua-dua cantuman cahaya itu, tiada apa lagi yang mampu mereka buat, terpaksalah mereka lari meninggalkan tubuh itu, sebelum mereka hangus menjadi debu.

2) Mata dan rongganya dikedua-dua belah kanan dan kiri. Orang yang telah dikuasi oleh Jin ini matanya akan berkilauan seperti mata kucing bila disuluh lampu. Mereka juga amat takut bertentangan mata dengan manusia. Selalunya apabila bomoh menurun, perhatikan kelakuan dan gerak gerinya, ada yang menyelubungkan kepalanya dengan kain supaya penyamarannya tidak kelihatan oleh manusia.

3) Duduk dirongga mulut dan kawasan itu seperti lidah, kerongkong, gigi, gusi, lelangit, tekak dll. Mereka menguasi mulut manusia dan manusia yang telah dikuasi akan suka sekali mengumpat, mengeji, mengadu domba, mencarut, memaki hamun, berbual kosong, suka minuman keras, mabuk, meracau, bercakap seorang, meletah dengan perkataan lucah, suka makanan haram, menghisap rokok dan benda-benda yang menghayalkan seperti ganja, dadah yang dimakan dan semua perbuatan dosa yang disebabkan oleh mulutnya.

4) Duduk di telinga manusia dikiri dan kanan, samaada dicupingnya atau pun dilubangnya. Manusia yang telah dikuasi telinganya oleh golongan Jin ini amat benci dengan ceramah agama, laungan azan, bacaan ayat al Quran, nasihat, teguran disebaliknya pula amat suka dengan mendengar Musik, mendengar perbualan orang, mendengar umpatan orang, mendengar gosip artis atau pemimpin, suka dikawasan yang bising seperti di disco, pup, kelab malam dll.

5) Duduk dihidung atau ronga hidung dikedua-duanya. Manusia yang telah dikuasi hidungnya amat suka haruman dari alkohol, menghidu gam, menghidu kokin dan bau-bauan yang merosakkan otak dan tubuh badannya. Melalui penghiduan juga semua jin mudah masuk melalui udara yang dihidu masuk keparu-paru dan ronga-ronga lain didada. Salah satu gejala yang paling teruk apabila manusia itu mengelami resdong, selsema, hidung berair busuk dll.

6) Duduk dipusat dan ari-ari manusia. Ini termasulah rongga yang lain seperti buah pinggang, dan usus manusia. Apabila mereka telah menguasi kawasan ini, maka manusia itu akan selalu sakit perut, angin berpusing-pusing, sengugut, sakit dalam perut, sakit buah pinggang, pundi-pundi kencing, ulsa (barah usus), apendik, gestrik dll.

7) Duduk dikemaluan dan semua sistem peranakan bagi kaum wanita dan juga sistem pengeluaran benih bagi kaum lelaki. Manusia yang telah dikuasi kemaluannya tidak kira wanita atau lelaki amat suka bersetubuh, berzina, meliwat, beronani, sex bebas, sex beramai-ramai, merogol, sumbang mahram, homosexsual, lesbian, suka berhayal akan sex, pelacuran, menjual tubuhnya dan sebagainya. Kejahatan dan dosa bahagian kemaluan inilah yang paling ramai dewasa ini dilakukan dimerata tempat hingga sanggup membunuh untuk menutup malu.

Sebab itulah kita sentiasa disarankan mengambil wuduk atau sentiasa berada didalam wuduk kerana dengan berwuduk bermakna kita telah membersehkan 4 tempat pergantungan golongan Jin ini. Kemudian 2 lagi tempat dibersehkan dikala kita mandi setiap hari. Ingatlah setelah kita cucu tempat-tempat itu kita sebutlah nama Allah padanya. Berserahlah kepada Allah untuk memelahara anggota-anggota tubuh kita itu dari didiami golongan Jin, Syaitan, Ifrit dan Iblis. Hanya tinggal 1 lagi iaitu anggota yang duduk didalam iaitu Jantung yang didalamnya terletak Kalbu, pandangan Basrah dan "SIR" yang harus dibersehkan dengan wirid, uslah, puasa, zikir tafakur dan membaca al Quran selalu. Terbaik jika diberikan "Ijazah" oleh guru bertauliah akan semua senjata-senjata itu untuk kita amalkan bagi kita memberus kotoran yang terlekat oleh mereka yang jahat itu.

Jika semuanya telah berseh, maka keluarkan pula saka maka yang bersangkutan dengan kita supaya kita benar-benar berseh mutlak untuk mengadap Allah setiap hari. Dtambah pula dengan keadah menutup 14 tempat laluan mereka yang telah dipelajari dari guru kita. Barulah amalan dan semua kerja buat kita diterima Allah swt sebagai amalan disetiap masa dan tempat.CARA-CARA KEMASUKAN JIN :Diatas telah dinayatakan akan tempat-tempat kemasukan dan juga tempat bersarangnya golongan Jin ini didalam tubuh manusia. Sekarang mari kita lihat bagaimanakah caranya mereka menyelusup masuk kedalam tubuh manusia. Cara-cara kemasukan golongan Jin, Syaitan, Ifrit dan Iblis kedalam tubuh manusia terbahagi kepada beberapa bahagian iaitu :

1) Melalui pengambilan "Sahabat" dan "Khadam" dimana manusia itu sendiri menjemput golongan Jin ini mendiami tubuh badannya sebagai sarang. Melalui pertolongan sahabatnya itu Manusia itu akan merasa selesa kerana tugasnya telah diambil alih oleh sahabatnya itu.

2) Dengan melakukan Sihir dari satu manusia ke satu manusia yang didendaminya. Dengan cara ini juga tidak diketahui siapa perilakunya yang sebenar. Jika berlaku kematian dia akan terselamat dari hukuman dunia.

3) Menerima Jin Saka keturunan semasa ibu atau ayahnya mahu meninggal dunia. Selagi tiada salah satu anaknya mahu menerima saka Ibu atau Ayahnya itu, selagi itulah nyawa tidak akan terlepas dari jasad, maka terseksalah ibu atau ayahnya menghadapi Sharakatulmaut diseksa dengan seksaan yang amat pedih sekali. Atau pun orang tuanya yang tidak sempat membuang saka itu telah meninggal dunia dan jin saka itu sendiri yang memilih untuk tinggal dengan sesiapa juga ahli keluarga tuannya itu pula. Suka atau pun tidak, jin saka ini akan duduk juga ditubuh anda tampa menghiraukan perasaan anda. Jika anda berdegil juga, bermacam penyakit yang akan datang kepada anda termasuklah menjadi gila.

4) Manusia dalam keadaan sengaja ataupun tidak sengaja telah membunuh keluarga salah seekor dari golongan Jin. Jin Islam yang menjelma menjadi ular umpamanya telah memasuki rumah anda dan tampa berlengah lagi anda telah membunuh ular tersebut. Kaum keluarga Jin Islam itu akan pula menuntut bela atas kematian keluarganya ditangan anda. Jika mengikut Hukum Qisas didalam hukum syarak, maka mereka berhak juga membunuh anda. Jikalau pekara seumpama itu berlaku kepada Jin yang anda bunuh itu merupakan Jin kafir, maka jam itu juga anda akan mati ditanggan mereka tampa dakwaan lagi. Kalau umpamanya anda telah memijak atau tertendang atau menghempap mereka dengan benda berat yang menyebabkan mereka sakit. Maka mereka juga akan membuat anda sakit seperti ahli keluarga mereka itu. Pekara ini amat rumit untuk manusia itu dilepaskan selagi ahli keluarganya tidak sembuh dari sakit akibat perbuatan anda.

5) Manusia yang mengambil mana-mana zikir, sepotong ayat Quran, mentera jampian atau belajar dari guru-guru yang tidak mampunyai pertalian pelajaran dan keilmuan yang menyampai ditangan Baginda Rasuallah saw atau dari orang-orang yang tidak diketahui asalusul pengajiannya atau diambil dari dalam mimpinya dengan tiada usul telah mengamalkan pula zikir, ayat, jampi tersebut secara berseorangan tiba-tiba menjadi gila. Ini orang jawa panggil Gila Isim. Atau telah berlaku kemasukan jin didalam badannya (Tanasalul Arwah) atau boleh saja beliau pandai berubat, berpidato bab agama, memberi hujah dan pendapat tentang hal-hal masyarakat, nikah cerai, bab munakahad, bab muaamalat, Fikah, Syarak,akhlak, tauhid, tasauf, tarikat, hakikat seolah-olah Guru agung atau Mufti atau Khodi lagaknya tampa ia belajar dari mana-mana perguruan pondok atau pesentern. Kemudian menjadi guru atau ustaz yang pula mengajar agama disemua bab, pada mulanya memang tidak nampak. Tetapi lama kelamaan pekara ini akan terbongkar juga kepada masyarakat sekeliling akan ajaran sesatnya itu.

6)Kepada manusia khasnya kaum wanita yang suka bersolek semasa keluar dari rumah. Memperagakan rambutnya, kecantikan wajahnya, kecantikan tubuhnya yang mendedahkan auratnya dikhalayak ramai dan apabila ada dikalangan kaum Jin yang telah jatuh cinta terpandangkan wanita itu maka akan berlakulah kesusahan kepada wanita itu kerana disihir oleh Jin tadi ada yang sampai gila angau, gila meroyan, sasau berjalan dalam tidur mencari Jin itu dan berbagai lagi masaalah yang timbul dek sebab pekara yang tidak disengajakan oleh wanita itu. Bukanlah niat wanita manusia itu untuk memikat Jin itu, tetapi kesalahan wanita itu ialah tidak menutup auratnya dan suka bersolek semasa keluar ruman. Itulah sebabnya Islam melarang pekara ini.

7)Manusia yang tidak mahu beribadah dan lalai akan perantah Allah swt malah suka melakukan semua pekara yang ditegah dalam syarak. Mereka dengan sengaja menjauhkan diri mereka dari Allah swt dan dengan sendirinya pula mendekatkan dirinya bersama-sama Jin, Syaitan, Ifrit dan Iblis. Mereka akan terus hanyut dan hayal bersama-sama keseronokan dunia dibuai oleh Syaitan dan Iblis sehingga mereka tidak dapat keluar lagi dari cengkaman mereka-mereka itu. Mereka akan terus sesat dan akam mati didalam keadaan menzalimi diri mereka sendiri. Setelah sahehmati barulah mereka kesal akan semua tindak tanduknya semasa didunia, sudah terlambat saudara saudari seklian. Tidak ada lagi jalan untuk anda patah balek semula kedunia, tiada apa yang dapat dibuat lagi, terpaksalah anda menghadapi seksaan yang telah disediakan untuk kaliian. Hanya Rahmat Allah dan Sfaat Rasullah saw saja yang mampu menolong anda dikala itu.

Pergerakan utama Jin didalam tubuh manusia adalah mengikut aliran darah melalui semua urat saraf, pembuluh darah yang sambung menyambung diantara satu dengan yang lain. Apabila mereka dapat masuk ketubuh manusia, pekara pertama sekali yang mereka lakukan ialah dengan mencari pembuluh darah dan urat-urat nadi manusia kerana disitu mereka akan mudah bergerak dari satu tempat ke satu tempat. Rasuallah saw pernah bersabda didalam sebuah hadis sahih yang telah diriwayatkan oleh Bukhari dan Muslim, dari Sayidah Syafiyah binti Huya bahawa beliau pernah mendengar Rasuallah saw bersabda yang maksudnya ;

" Sesungguhnya Jin (syaitan) itu berjalan didalam tubuh anak Adam (manusia) sebagaimana darah yang mengalir dalam tubuhnya ".

Maka seharusnya kita sentiasa menjaga akan permakanan kita, carilah makanan yang halal supaya menjadi darah yang halal pula. Dengan itu kita akan menyempitkan jalan tempat duduk mereka itu disitu atau mereka tidak duduk didalam darah yang halal dan berseh yang sentiasa menyebut nama Allah berserta doa ketika makan yang kita amalkan.JENIS PERMUSUHAN JIN KEPADA MANUSIA :Allah swt telah menjelaskan didalam al Quran terdapat 3 jenis permusuhan kaum Jin kepada Umat Manusia dari dahulu hinggalah sekarang. Ia adalah seperti berikut ;

1) Mengujudkan kejahatan yang dinamakan As Suu iaitu kejahatan menghasut manusia berbuat dosa-dosa dengan membuat maksiat didalam hati dan juga anggota badan mereka. Manusia yang memang cenderung untuk melakukan kejahatan dan maksiat akan mudah termasuk kedalam perangkap Iblis dan kuncu-kuncu itu. Tapi setelah kamu sedar dari lamunan mimpi kamu merasakan tidak akan diapa-apakan oleh mereka pada masa itu. Ternyata anggapan begitu akan melemahkan lagi Iman Manusia yang sebenarnya tertipu dengan segala muslihat permainan puak Jin, maka anggapan itu sebenarnya satu kenyataan yang manusia itu telah berada dipihak yang salah dan terpaksa menghadapi hukuman yang berat dari Allah swt.

2) Mengujudkan kekejian yang dinamakan Al Fahsyah iaitu menghasut manusia melakukan kejahatan yang lebih jauh lagi yang amat keji disisi Tuhan iaitu derhaka akan semua perintahNya dan membuat semua yang dilarangNya. Apa saja yang dilarang seperti berjudi, minum arak, berzina, mencuri, berbuat zalim, mengadu domba, memfitnah, mengumpat, mengeji, membunuh, merogol, memukul, menyihir, menipu, memakan riba, memakan harta anak yatim, dan bermacam-macam lagi perbuatan mungkar akan dilakukannya dengan tiada rasa bersalah dan takut akan seksaan yang menantinya diakhirat kelak. Mereka ini bertambah jauh dari rahmat Allah dan mempunyai hati yang telah hitam sepenuhnya yang tiada rasa insaf akan semua perbuatan keji terhadap Allah swt.

3) Berbohong terhadap Allah swt sedangkan mereka telah pun berjanji taat setia semasa kejadiannya dahulu. Tahu kah kamu apa perjanjian yang telah kamu lafaskan dihadapan Allah Rabuljalil dahulu semasa kamu di Alam Roh, maka dengan perjanjian itulah kamu dilepaskan untuk hidup di dunia ini ? Kamu tidak ingat akan perjanjian dan sumpah yang telah kamu akad dahulau ? Baiklah, akan kawan peringatkan sekali lagi apakah sumpah dan janji itu, disini pada saat ini untuk kamu kenangkan semula dan berjanji pada diri sendiri untuk berpatah semula kepangkal jalan jika kamu telah tersesat jauh atau dekat, Janji dan sumpah taat setia ini telah Allah rangkumlan didalam al Quran, maka Allah swt telah berfirman didalam surah al Akraf ayat 172 yang mafhumnya ;

" Ketika Tuhanmu menjadikan keturunan anak Adam daripada tulang punggung mereka (tulang solbi), Dia mempersaksikan dengan diri mereka sendiri, Allah berfirman : Bukan Aku Tuhan kamu ? sahut mereka : Ya, kami menjadi saksi, supaya kamu juga mengatakan pada hari kiamat : Sesungguhnya kami lengah (lalai) terhadap perihal ini ".

Keterangan ayat : Inilah rangkuman sumpah dan janji yang telah kamu, kita dan semua manusia ucapkan dinadapan Allah dahulu semasa kamu di Alam Roh. Telah kamu lafaskan dengan lidah dan mulut kamu, kemudiannya telah pula mentasdihkannya didalam tiap-tiap hati diantara kamu dan dengan sekujur tubuh badan kamu akan taat setia akan perjanjian itu dihadapan Allah Rabuljalil sendiri. Maka dengan sumpah taat setia inilah kamu dilepaskan untuk hidup dimuka bumi sekarang ini. Bagaimana kah kamu ingin menafikannya lagi, setiap jiwa akan menjadi saksi pula keatas jiwa-jiwa yang lain secara hadap hadapan esok dihari perhitungan itu . Kata sesetengah ahli tafsir, bahawa Allah telah memangil Adam dan disapu akan punggung Adam, maka keluarlah seluruh keturunan darinya lalu diminta menjadi saksi akan keEsaan Allah. Maka semunya telah menjadi saksi dan bersumpah taat setia terhadap Allah swt. Maka dengan sumpah taat setia itulah Allah swt melepaskan seluruh jiwa itu untuk hidup dimuka bumi sekarang ini, termasuk kamu, kami, kita, engkau, aku dan semua manusia yang hidup mahupun yang telah meninggal dunia. Kepada mereka yang telah melupakan janji dan sumpah ini, maka mereka telah diletakkan didalam ungkapan berbohong terhadap Allah. Kenapkah kamu semua terpaksa menjadi saksi sebelum kamu hidup dahulu ? Supaya kamu tidak boleh berdolak dalek memberi hujah menyalahkan ibubapa, datuk nenek keturunan kamu yang telah sesat, jadi kamu minta dilepaskan seksaan itu disebabkan perbuatan mereka itu sedangkan kamu akan dipertanggung jawabkan atas semua perbuatan kamu sendiri. Bukankah kamu telah diberi akal fikiran ???

Awasi akan 3 jenis permusuhan serta tipuhelah golongan Jin dan kuncu-kuncunya ini dengan ceramat setiap hari dan masa kerana mereka tidak akan berhenti dari menganggu kamu sehingga akhir hayat kamu kecuali mereka-mereka yang telah diberi keselamatan dari gangguannya ini. Mereka-mereka yang telah melepasi wilayah dan sentiasa duduk didalam Tauhid Allah bersama-sama kekaseh Allah dan berserta Allah dimana jua dia berada pada setiap masa dan waktu selama-lamanya hingga hari kiamat.

kembali semula kepada soalan kuiz diatas, bagaimana, boleh beri jawapannya, cuba teka ???

Siapakah nama-nama Manusia Iblis yang kawan maksudkan itu, seorang lelaki yang bergelar Maharaja Agung Manusia Iblis dan yang wanitanya bergelar Maharani Agung Manusia Iblis disebelah Timur ini, raja segala sihir, raja segala sakti dan menjadi musuh dalam lipatan kepada bangsa Melayu dan seluruh keturunannya terutama di kawasan benua Nusantara ini.

Sila hantarkan pendapat dan jawapan kepada kuiz yang telah diberi diatas. Kawan terpaksa tarek lagi rencana ini kesatu lagi mukasurat dikeluaran akan datang supaya dapat memberi laluan kepada pembaca semua memberi jawapan kuiz ini.

Harap Maaf, kesulitan amat tidak disengajakan........

Kepada mereka-mereka yang menunggu akan tajuk-tajuk Bunian, Dewa, Dajjal, Izazil, Daulat dan lain-lain lagi pastikan anda tidak terlepas episot akhir dalam mukasurat 4 rencana ini iaitu "IBLIS DAN ALAMNYA (Musuh Kamu Yang Paling Nyata)"

Sekian dulu untuk kali ini,

Zamany
141 comments:

 1. Salam, saya pertama komen! haha

  Atok! berkenaan cari guru tu, ada niat mencarinya tapi tak ketahui siapa. Ada tak mana2 guru bertauliah yang masih sudi terima anak murid yang atok kenal?

  Pasal orang nak mati tu.. biasanya setan goda 1% je masa kita hidup kan? nak mati tu 99% dia goda, kata dia.. "kalau tak dapat dia sekarang, lepas ni memang takde peluang dah".. mase ni diorang menyerupa habis.. sapa suka duit, ditawarkan duit, sapa suka pompuan, ditawarkan gadis2 jelita, sapa suka keluarga, dia menyerupa la mak ayah adik beradik semua. Yang penting, kufur tetap kufur.

  Malaysia sekarang ni macam telur di hujung tanduk. Saya ada difikirkan atau di"ilham"kan jalan penyelesaian dari segi ekonomi, politik dan sebagainya tp dgn diri sy sendiri yg asyik jadi tali, kejap ke kiri kejap ke kanan.. susah bg sy nak jalankan apa yg diilhamkan tu, sebab tu nak kene mantapkan diri dulu.

  Macam atok cakap la, fikir guna akal dah sampai limit.. saya di dipanggil genius oleh kawan2 sebab saya mudah faham dan dapat tafsir benda lebih advance dr mereka.. tapi atas sebab tu jugak saya disisihkan sbb mereka x dapat faham apa yg saya fikir T^T

  umpamanya, bila nampak pokok bergoyang, mereka kata "pokok bergoyang kerana ada angin". Saya pula kata "dari mana angin tu datang? apa yang menjadi punca angin tu datang? mengapa pokok itu bergoyang dan tidak statik?"... semua persoalan2 yang bermain di fikiran ni membuatkan saya berfikir dan alam seolah2 berbicara dengan saya. Tapi, sebab ni jugak saya susah nak berkomunikasi dengan manusia.. mereka tak fahami saya.

  Maka, kini saya jadi penggali ilmu di internet, kerana apa saja yang saya bicarakan kepada komputer, akan ada jawapan darinya.. dengan kata lain .. kalau saya nak sembang pasal pokok, saya taip "pokok" kat google, dapat la apa yg saya nak.

  bila baca atok cerita pasal jin ni, seronok pulak rasanya, kalau ada peluang, apa kata atok tulis pasal "mengembara ke alam jin"? Satu kemusykilan tok, memang betul jumlah jin tu banyak sampai setiap inci ruang ni ada mereka, tapi kenapa orang yang boleh nampak jin tu, diorang nampak seploh doploh ekor je? Bukan sepatutnya nampak sampai rasa rimas sebab mana2 pandang dia ada ke? sampai depan bulu mata pun diorang gayut2. harap atok boleh terangkan.

  ReplyDelete
 2. Salam atuk zamany.

  Terima kasing untuk artikel yang begitu menarik dan ilmiah. Teruja saya membacanya kerana apa yang atuk tulis adalah berdasarkan pengalaman atuk sendiri. Seronok membaca pengalaman orang lama seperti atuk. Teruskan menulis atuk, saya akan terus menjadi pembaca blog atuk yang setia..

  Berkenaan kuiz itu, saya ingin meneka Maharaja Agung Manusia Iblis itu. Mungkin salah tekaan saya, tapi saya ingin mencuba. Kalau salah jangan marah ye atuk saya budak baru belajar.. hehe.. Tekaan saya ialah Ki Ageng Kutu..

  ReplyDelete
 3. Salam cucu-cucuanda sayuranhijau dan ezairy...

  Kpa cucuanda sayuranhijau...

  Memang tiba masanya cucu kena berguru, tiada siapa lagi yg akan faham jalan fikiran cucu itu. cucu mengingatkan atok zaman kanak-kanak atok dulu. Atok adalah 'cili padi' bagi orang dewasa yg datang belajar dipondok tempat Datok atok mengajar aliran Tarikat Nasaybandiah zaman 60an. Bila ada saja yg tanya soalan 'cepu emas' atok akan perli mereka, supaya tidak membuang masa org lain. Itulah sebabnya atok digelar "Cili padi". Org sekarang cakap -sound tepat, berbisa. Soalan yg atok aturkan untuk Datok atok jawab, langsung mereka tak faham. Lama kelamaan Datok atok tak boleh tahan, suruh atok belajar dgn orang lain. Mula dari atok keluar dari pondok itu, atok asek merantau sampai habis semua pondok atok naik dan tanya soalan pada tok guru tok guru mereka. Kalau boleh jawab atok akan duduk lama. Kalau tak jam tu juga angkat kaki. Tak cukup disini, pergi sebarang pulak (dihantar oleh ayah atok) pun sama, tapi kali ini kena paksa sebab mencari ijazah yg sama macam Saidina Ali dapat dari Rasullah. Ada banyak rahsia disebaliknya yg manusia tak tahu. Tidak boleh dapat diseluruh Indonesia... rupa-rupanya ada disini. Ia ada pada Tuan Guru Hj Mat Janggut, di Selama Perak. Jadi 1 dalam sejuta. Tampa ijazah itu atok tak boleh katam. Jadi untuk cucu sayuranhijau, tak payah susah hati. Cari Tuan Guru tersebut (Hp :013 4500007) kata pada dia sahabat dia yg bagi no tel ini. Nanti dia akan tahu sendiri. Yang ini atok Guarantee, pass,lulus. Atok dah uju dia luar dalam dah habis keliling. Yg lain tak payah lah, buang masa saja. Tak menyampai pun. ok... selamat belajar. Janji dengan atok, belajar rajin-rajin...ikut saja adab dan peraturannya, mesti sampai.

  Kpd cucuanda ezairy..

  Selamat datang diucapkan, memang benar atuk tulis ni adalah pengalaman yg sungguh getir dalam hidup atok. Berbagai org yg telah atok lihat. Tetapi dalam bab mencungkil rahsia mereka, atok terpaksa menyamar menjadi murid kalau tak, jangan harap mereka nak tunjuk. Semoga ia bermanafaat utk cucu. Zaman moden ni hantu duduk tengah bandar, dah tak duduk dalam hutan lagi. Mudah dikenali ????

  Kiayai Ageng Putuileng bukan kiayai Ageng KUTU. Dia ni bukan manusia iblis tu. Tapi handal jugalah, pahlawan perang kerajaan majapahit yg awal. Yg atok cari ialah didalam kerajaan Majapahit yg terakhir...
  sorry ya...

  sekian
  tok zamany

  ReplyDelete
 4. salam atuk,

  hehe, nampaknya saya tekaan itu salah. jadi jawapannya kiyai ageng putuileng la ye? atau kiyai ageng putuileng tu nama lain bagi kiyai ageng kutu itu. wah, nanti boleh tak atuk cerita kenapa dia digelar maharaja agung manusia iblis tu.

  di artikel sebelum ini kalau tak silap atuk ada bgitau atuk pernah tinggal dengan bomoh santet indonesia yang terkenal, adakah itu ki joko bodo? memang atuk ni power lah..

  atuk saya ingin bertnya perihal bunian. kerana berdekatan rumah saya ada perkambungan bunian mengikut cerita seorang yang alim juga. dan keluarga saya sering ternampak kelibat bunian itu, mereka sering menunjukkan diri mereka seperti manusia biasa, berjubah putih dan biasanya berjalan bersama-sama keluarga mereka. tapi mereka rasanya tidak pernah mengganggu atau mengusik keluarga saya cuma kadang2 menunjukkan diri mereka. adakah mereka ni tergolong dalam golongan jin islam atau macam mane atuk..

  sory ya banyak bertanya, bertuah dapat kenal orang yang berilmu mcm atuk dan tidak lokek untuk berkongsi ilmu.. =)

  ReplyDelete
 5. assalamualaikum atuk,

  artikel2 yg semakin menarik & ilmiah. terima kasih kepada atuk yg sudi berkongsi ilmu & memberi nasihat. moga Allah memberkati usaha atuk.

  ReplyDelete
 6. Salam en.Zamany,

  Saya pernah terdengar, yg mengatakan kesaktian nusantara ini boleh menjadi lemah atau tawar bila berada atau ditandingkan dgn kesaktian Tibet. Apa pendapat saudara. Betul ke pengamal ilmu disana mampu memberi saingan?

  Adapun kuiz itu saya nak mencuba nasib juga lah... kalau salah x kena denda kan..

  Agak2 saya dialah Sabdo Palon... hehehe...

  ReplyDelete
 7. Maharaninya adalah Nyai Roro Kidul ...

  ReplyDelete
 8. terima kasih tok, akan saya hubungi bila keadaan mengizinkan, insyallah.

  berkenaan jin tu, kalau terpijak anak dia, dia marah... tapi macam mana boleh tak terpijak kalau sebatang jarum jatuh pun akan kena bahu2 para jin tu tok? benda2 ghaib ni.. otak saya x leh nak tafsir ikut logik akal.. banyak yang nampak macam bertentangan je tok..

  ReplyDelete
 9. Pada era 80an dulu ada aliran dan pengajian naqsyabandi di Kajang dgn gurunya arwah Sheih Yahya. Saudara pernah dengar ke, dan macam mana rabitahnya, menyampai? Dari apa yg diberitahu kpd saya, kalau tak silap tarikat naqhsyabandi disambuungkan kpd Saidina Abu Bakar. Kalau saudara ada sebut pasal yg menyampai melalui Saidina Ali, adakah itu tariqat Aliyyah pula?...

  ReplyDelete
 10. salam buat en zamany dan kawan2 lain,
  batista: yang disampaikan rasulullah setahu saya, kepada saidina ali, hanya utk ali dan shj, mungkin ia boleh diajar oleh ali utk keturunannya atau disampaikan pada sesiapa yg berhak menerimanya, tp sy x pernah la dgr ajaran tu jadi tareqat atau apa2 pun nama perkumpulan sebab apa yg rasulullah sampaikan pada ali amatlah rahsia, ali bertemu empat mata dengan rasulullah bersaksikan langit dan bumi serta seekor haiwan istimewa. mungkin en zamany leh bg lebih detail lg rasanya. biasa la org lama....kalau x betul apa yg sy tulis ni hrp betulkan. wassalam

  ReplyDelete
 11. Salam kpd semua cucu atok dan saudara selkian, semoga kalian semua dirahmati Allah hendaknya....

  Kpd cucuanda ezairy...

  Cucu salah baca tu, jawapan kuiz cucu salah !

  Tapi tang Kiayai Joko bodo tu betul pulak ! atok panggil dia Pak Joko. Bukan belajar buat santau, belajar penawar santau....

  Memang masa2 tertentu kita boleh nampak Bunian, Mcm Ibu atok dulu asek pergi kebun belakang rumah bebual dgn Bunian2 tu. Dia menumpang kebun kita, suruh dia jangan kacau keluarga kita. Kena perentah, kalau tak dia buat tak reti je...

  Kpd cucuanda asyraf...

  Atok sekadar mengisi ruang kosong je ? tak pandai pun, Ilmu milik guru !

  Kpd cucuanda sayuranhijau...

  Jika kita mendatangkan kecederaan pada mereka memang dia akan balas, dia ikut Hukum Qisas atau Hukum Negeri tempat mereka tinggal kpd jin islam. Pada jin kafir, dia balas je terus tampa dakwa.

  Atok silap tulis ke... atau cucu silap baca ni ?? ia hanya perumpaman utk tunjuk sangking Ramainya makhluk jin tu. Bukan jarum tu betul2 jatuh. Dlm kehidupan sebenar, Jin tak akan duduk dilantai rumah manusia sebab bahaya bagi mereka. Kalau terpijak dalam rumah kita, dia tak akan dakwa kita kerana itu adalah kesalahan mereka sendiri, duduk tengah jalan. Mereka pun tahu undang2 dlm negara mereka tinggal, Rumah tu milik anda. Dia hanya tumpang...

  Kpd saudara jmazli, smt datang

  Bab rahsia bisikan Rasullah denga Saidina Ali inilah rahsia besarnya... Kwn pun tak akan buka pekara ni secara terbuka. Dah kata rahsia.. pergi tanya Tok Guru anda, kalau dia tak tahu. Suruh dia berhenti jadi Guru, atau anda tinggalkan saja. Cari yg lain. Ada sebab kwn cakap macam ni....maaf ya. Tak dapat nak kongsi yg besar ni ? kena guru yg terangkan bagi faham. Memang tiada tarikat tertentu bagi jurai Syadina Ali, melalui tangan keluarganya saja. Tarikat Syazaliyah ada sedikit persamaan. Bukan 100%.

  Kpd shabatku BATISTA...

  Wah... saudara lah yg paling pandai sekali !!!!
  Saudaralah pemenang kuiz pembaca kali ini. Jawapan anda tepat utk kedua2 nama sekali gus....

  Maharaja Agung Manusia Iblis adalah Dewa Sabdo Palon atau juga digelar Sunan Polon, mengikut dearah.

  Maharaninya pula ialan Dewi Lorogidul atau Nanyi Mak Lempir atau Ratu Laut Selatan atau pun Nyayi Loro Kidul (semua nama ini merujuk pada orang yang sama)

  Mana dapat jawapan ni ??? baca buku, baca komen MF atau dari mana....tolong beritahu ?

  Pondok tarikat Nasyabandiah di jalan Semenyeh tu, kawan dah sampai tahun 80an dulu. Anak Syekh Yahya, Osman (kalau tak silap) yg jemput kwn kesana. Ada sedikat masaalah tang tarbiah, kwn minta mereka betulan semula. Susah kalau ambik sub kepada sub kepada sub ni... kena jadi wakil tunggal, baru betul. Syekh Nasyabaindi adalah keturunan dari jurai Saidina Abu Bakar ra.

  Tarikat Aliyyah tak pernah dengar... yg paling hampir ialah Tarikat Syazaliyah yg popular di Mesir. Banyak yg salah sangka disebabkan fitnah kafirun kpd dirinya...timbul pula sya'ah yg nyata sesat selepas pembunuhannya. Semoga Allah swt merahmati beliau.

  Rasanya dah jawab semua ya... ada yg tertinggal, kita buka ms lain...

  Sekian
  Zamany

  ReplyDelete
 12. Salam atuk zamany.

  Boleh atuk critakan tntg kisah sabdo palon. dgr crite dia akan bngkit kembali selepas 500 thun raja majapahit memeluk islam.

  Ada gmbr keris pasung sabdo palon saya jumpa di internet, ada kaitan kah dgn sabdo palon itu?

  http://4.bp.blogspot.com/_xbuLZKsBnII/SumuaG3IN1I/AAAAAAAAAOM/pno3khCwdZw/s1600-h/keris+sabdo+palon-01.jpg

  lagi satu soalah saya, atuk kenal kah dgn ki joko widayat? raja pengasih dari jawa.

  ReplyDelete
 13. Di dunia luar, orang anggap saya amat berilmu
  di sini, saya macam baby tak tau apa apa

  *duduk bersila, sedia nak blaja*

  banyak info-info menarik ni. Baru sekarang faham kenapa hantu tak masuk rumah, dia main kat luar tingkap je.. rupanya dia takut kalo kene hentam ngan tuan rumah, die x leh dakwa balik.

  pasal jarum jatuh tu, atok tak salah tulis, saya pun tak salah baca. kita bercakap dalam maksud yang sama dengan ayat berbeza ^^

  time kasih banyak2 atok sebab jelaskan pada cucu. semoga atok cerita lebih banyak lagi di masa akan datang. cucu dah duduk bersila tadah kitab ni

  ReplyDelete
 14. Salam Saudara Abatasa dan cucuanda renyok...

  Kpd saudata abatasa,

  nanti kwn akan cuba emaikan.

  Kpd, cucuanda renyok...

  Itulah tanda adanya saka keturunan cucu, lepas inu akan kepd cucu pulak. Ibu jadi begitu sebab sekian lam tak 'dijamu' saka tu. Dia dah tunjuk kuasanya. Walaupun ibu dan semua ahli keluarga tak mahu saka tu. Dia akan tetap kacau. Sial cari guru yg atok cakap tu dan bincang dengan dia. Tak payah susah. Tel saja dia. Dia tak marah....

  Ijazah tu pun ada pd dia... ambil sekali, sambil ubat Ibu cucu tu, ok

  Bukan semua tarikat tu boleh jamin 'sampai'. Itulah sebabnya kita kena tahu salasilahnya. jangan semberangan dlm hal ini.... ia sangat penting.

  wasaalam
  tok zamany.

  ReplyDelete
 15. Salam kembali kpn en zamany..

  Wahh.. tak sangka pulak boleh menggondol kedua2 jawapan sekali... paling pandai pulak tu.. haha.. boleh bagi tau mak bapak nanti... bole makan cendol tak payah sapu lantai pon takpe.

  Sebenarnya memang saya ada terbaca kat salah satu komen saudara ada menyebut kedua2 nama itu, tak ingat pulak yg mana satu.. tapi kalu tak dgn klu2 yg saudara nyatakan, saya pon tak terfikir itu jawapannya. Satu lagi saya ada jugak search kat intenet, jumpa Ramalan Sabdo Palon, kisahnya dgn Sang Prabu Brawijaya ketika dia nak masuk Islam. Ini menguatkan lagi sebab jawapan itu.

  Pasal Nyai Loro kidul tu memang telah menjadi legenda, termasuk mereka yg mencari kekayaan dgn cepat. Jadi tak salahlah mencuba. itu saja.. hahaha

  Saudara memang masih ada tertinggal lagi... tentang kekuatan ilmu Tibet itu.

  Tuan Zamany memang otai, sampai bole dijemput utk datang ke madrasah di jln Semenyih tu... boleh tau ke, masa tu ketika Sheih Yahya masih hidup atau telah meninggal...?

  Tak sangka pulak maharaja dan maharani tu bekerja dgn dajal. Memang telah lama benar perancangan mereka tu.

  Terimakasih kerana memberi pengetahuan.

  ReplyDelete
 16. salam semua,

  kpd SP dan sayuranhijau....

  Cucu disarankan jangan menggunakan nama SP itu. Silap haribulan kena sampok setan nanti. Dia tu jahat segala jahat, jadi jgn bagi ruang pd dia walaupun main-main saja. Cucu tak tahu lagi penangan dia...

  Nanti dlm mukasurat 4 akan diceritakan, tapi atuk minta jasa baik cucu utk hantar gambar tu dlm email atok klu boleh ? atok dah try tapi tak boleh dapat tengok la. Mcm mana atok nak cakap ?

  Wah tahu banyak sangat pasal kiayai ni, misti ada apa apa ni? awak menuntut ilmu pengaseh ya ? itu ilmu setan tu ! Kiyai tu atok tak kenal ?

  Kpd cucu sayuranhijau,

  Kalau nak bersila pun pergi lah kat rumah guru tu. Bukan bersila dekat rumah sendiri. Kan selalu atok cakap, atok ni anak murid saja, semua ilmu ni guru atok punya. Jadi mcm mana atok nak ajar. Carilah guru yg layak.

  atok hanya disuruh menulis saja, bukan mengajar, bukan berjumpa org, bukan apa-apa ? atok kosong tak ada-apa.... boleh nampak ????

  kpd saudara batista....

  ya.. memang kwn ada bagi komen dlm Mf, dan berjanji akan menjelaskan fakta kedua2 manusia Iblis itu. Kwn sebenarnya pernah ke Perguruan Sabdo Polon dan Lorogidul tu yg masih ada sampai kehari ini. Jadi tahu juga pasal mereka ni. Dia memang menuntut depan Izazil sendiri. Itulah saktinya tak terhingga sesatnya.

  Sami agung tibet pun belajar dengan dia. Disebalek persamadian dan patung2 suci dicandi mereka ditebat tu adalah jelmaan Sabdo Palon. Sami tu pun dah mati, sedangkan Sabdo masih hidup sampai sekarang. Sabdo dikatakan tidak bagi semua ilmu saktinya pada sami itu, jadi timbul perasaan kecil hati. Sedangkan Sabdo pun mengajar sami hindu juga. Perlumbaan mengejar sakti antara hindu dan buddha sangat sengit. Kedua-dua itu tak dapat semua ilmu sabdo. Yang dapat Seikh Siti Jenar dan Lorogidul. nantikan selanjutnya didalam mukasurat 4 nanti ???

  Pasal pondok nasyabandiah di semenyeh tu, saja tolong-tolong je. Bukannya otai...masa tu syekah baru saja meninggal, jadi tak tahu siapa nak jadi Guru ijazah, kwn tolong sikit saja...

  Raja dan Ratu tu bukan bekerja dgn Dajjal... dia sama darjat dgn Dajjal. mereka semua bekerja untuk Izazil....sabar ya ???

  sekian dulu
  zamany

  ReplyDelete
 17. Salam, Tok
  syeikh siti jenar tu bukan wali songo ke?
  bukan dia asaskan ajaran menangguling kawala gusti? salah faham masuk neraka terguling guling

  tak sabar nak baca muka surat 4 ni tok

  ReplyDelete
 18. Terimakasih akhirnya utk sahabat hamba En Zamany. Terharu rasanya bila saudara mahu menjadi sahabat dgn hamba juga pelayar alam maya ini yang sentiasa memerlukan bimbingan. Semoga tingkah gerak kita mendapat berkah dan diredoi.

  ReplyDelete
 19. Salam cucu sayuranhijau

  Seyikh siti jenar pada mula ajaran nya yang seperti falsafah Al Halajj, yg duduk dlm Fana itu nampaknya seolah- olah benar. Kemudian dia telah berubah sedikit demi sedikit, lama kelamaan baru nampak ia telah menuntut dengan sesorang dan mirip pula kepada ajaran kebatinan. Dia bukannya seorang saja tempat itu, ia telah dan....disambung di mukasurat 4 nanti

  Utk mu sahabat ku batista,

  Bebudak skg cakap..On sweat bro !


  sekian
  zamany

  ReplyDelete
 20. Salam untuk semua,

  Saudara zamany, saya amat suka cara saudara merendah diri itu (memang benar pun begitu)

  Info yang baik dan banyak menfaat terutama memperbetulkan beberapa kefahaman yang tidak tepat dan mengelirukan. Alhamdulillah, semoga kita semua mendapat petunjuk yang benar dan kembali semula ke atas landasan tauhid.

  Adik saya pernah belajar di Semenyih itu, tetapi telah meninggalkannya selepas kematian Syeikh Yahya, anak sulungnya ingin jadi syeikh ganti ayahnya, tetapi adiknya dilantik. Timbul 2 kem. berlaku perpecahan ahli jemaah, lama kelamaan adik saya tidak lagi meneruskannya.

  Saudara, Untuk dapatkan gambar itu, klik.... seretkan link yang SP berikan itu (gelapkan) lepas tu klik kanan sekali atas nya..... "go to" terus ke gambar itu. Panjang betul keris tu, 10 kaki kot.

  wassalam

  ReplyDelete
 21. Salam Atuk Zamany. Semoga sihat sejahtera!

  Terima kasih diatas ilmu dlm ms3 ni. Bg saya sungguh mengejutkan terutamanya ttg Dewi Lorogidul. Sy dr dulu selalu dengar nama Lorogidul tp tak sangka pulak dia ni Maharani/Ratu Iblis. Tapi nama tu memang famous.

  Rasanya dr ms3 ni dpt jugak klue kenapa freemason kena pakai baju melayu dan berkeris utk dptkan ilmu hitam ni. Srikandi ada berjanji nak cerita pasal topik ni pd next episode of alter terahsia tu. Waduh..rupa2nya Maharaja Iblis Sabdo Palon tu org Melayu nusantara. Misteri betul org melayu ni. Allah SWT je yg Maha Mengetahui.

  Lagi satu org tua2 kita ada byk petua disamping doa2. Ibu sy pernah cerita, waktu dulu kat kampung, kalau beliau nak turun tanah buat keja, dia letakkan parang kontot (besi) kat bawah buaian adik saya yg sedang tidur(baby). Waktu dulu jiran2 jauh, duduk kat pendalaman penuh dgn hutan. hhmmm tapi bila buat kenduri doa selamat org pregnant ke, org kakwin ke, org2 kat kpg sy ada buat bubur merah, bubur sum-sum & sejenis kuih dr pulut. Rasanya makanan2 tu macam menjadi kemestian. Ok ke Atuk? Nak tanya, itu adat biasa je ke atau ada maksud lain yg dah diamalkan sejak berzaman?

  Atuk, nak tanya kalau tak keberatan nak beritahulah. Siapa pula Tuan Guru Hj Ahmad bin Hj Che Din yg tinggal kat Kedah tu? Sy pernah tengok dlm TV1 upacara buang saka yg beliau kendalikan. Sy pernah tengok video beliau pasal tamsilan biji sawi tu.

  Wallahua'lam. Terima Kasih Atuk Zamany!
  - Naga -

  ReplyDelete
 22. Salam..

  Kepada sayur hijau.. Syeikh siti jenar tidak termasuk dalam wali songo tu.. Dia adalah guru sufi yang mengajar ilmu batin.. Cuba tengok dalam youtube, taip sunan kalijaga vs syeikh siti jenar. Ada 11 episod semuanya.. Sunan kalijaga adalah salah seorang dari wali songo. Ajaran tarekat wali songo dan syeikh siti jenar adalah sangat berbeza dan syeikh siti jenar telah dianggap sesat oleh wali songo dan raja demak ketika itu.. dalam cik wiki indonesia pun ada cerita pasal syeikh siti jenar nie.

  Minta atok zamany perbetulkan jika ada kesilapan..

  Sekian..

  ReplyDelete
 23. Salam atuk..

  Saya begitu bermnt dan trtarik dgn tulisan atuk yg mntp dan penuh ilmu.. dan terkejut juga pasal 2 maharaja iblis di timur ini. tntg syeikh siti jenar tu menarik juga.. kalu x silap dia beradu tenaga batin dgn wali2 wongo dan akhirnya dia tewas dan mati. btolkah cerita itu atuk? nnti atuk cerita lanjut ye pasal syeikh siti jenar nie..

  terima kasih atuk.

  ReplyDelete
 24. Salam,

  Elok juga Tuan dah ada blog ini, bole la anak cucu tumpang bertanya.

  Mcm mana pandangan Tuan dgn taraf Ayah Pin.

  Sekian, wassalam.
  Anony 3.28am

  ReplyDelete
 25. Salam semua, alhamdulillah sudah semakin ramai pengunjung blog ilmu ini, semoga setiap pengunjung mendapat menfaat. Saya sering singgah ke sini, membaca komen/soalan dari saudara pengunjung dan jawapan dari tuan blog, rasanya semuanya berguna dalam meningkatkan pengetahuan.

  Sebagai menghormati tuan blog rasanya lebih manis kalau kita tidak gunakan "anonymous" kerana kita perlu lebih terbuka membincangkan soal agama ini. Lagi pula, ia menyenangkan Tuan Zamany membalasnya, tak perlu tercari2 tarikh dan waktu anonymous tu. Nanti tersalah orang pula.

  Bagi saudara yang belum tahu, saya sarankan supaya gunakan Name/URL dibawah dan masukkan nama, biarkan kosong ruang URL. (semasa submid komen saudara).

  Itu pandangan saya sahaja, maaf jika tersalah.

  ReplyDelete
 26. Salam semua dan selamat datang,

  Kpd cucuanda Naga...

  Atok tak kata apa2 lagi pasal upucara puak sembah Iblis Freemenson tu pakai baju melayu lengkapn dan bersongkok. Nampaknya kearah itu ??? biar srikandi sendiri yg buat keputusannya .

  Tang parang konyot tu, atok rasa baik diberhantikan saja petua itu. Takut jadi kemestian yg akan membawa kpd sesat akidah dan akhlak. Bahaya kalau diteruskan. Ia akan mengundang makhluk halus tu duduk selesa dan memaksa org turut kehendaknya kemudian hari.

  Tuan Guru ini lah yg selalu atok cakapkan tu. Ha.. cucu dah pernah pun tengok dia. Perhati baik2 atok pun ada disitu. Astro yg utama, Tv 1 dlm program panorama kan !

  Kpd cucu SMC

  Ya benar ! nanti atok akan sambung dlm MS4'

  Kpd Cucu Jentayu

  Ya, kesannya sampai ke hari ini boleh dilihat di tempat itu.

  Kpd anon 3.28...

  Kan cucu juga yg suruh dulu ? ini lah dia dunia yg benar ujud skg ni.... manusia melayu khasnya banyak masaalah keturunan..???

  Ayah Pin... atuk jumpa dia tahun 96 di Maran T'gnu. Dah tak boleh buat apa lagi. Dah masuk dlm cengkaman Iblis dan dah musnah kehidupan manusianya. Dia tak mahu dengar nasihat. Dari segi keilmuannya tak menyampai pun, tak ada wilayah. Dia didalam dunia hayal Iblis sahaja. Maaf kalau ada yg tersinggung dengan kenyataan atok ini sebab anak muridnya ramai diluar sini. Baik undur, tiada gunanya anda mara. Dunianya "hampa" saja, kosong !

  kpd saudara aliff,

  Agaknya gitu ya....

  sekian
  zamany

  ReplyDelete
 27. assalamualaikum atuk & saudara sekalian,

  atuk saya nak tanya sikit kt atuk ni, saya ni suka bercamping walaupon dh lm gk x pg dh. kebiasaanya kt kawasan perkelahan n pantai jadi dh mmg siap ad tandas. nk tny kt atok, klu lps ni saya ad camping kt hutan betul macam mana nk tau tmpt ada jin ke tak, sbb takut jd problem masa nk buang air atau nk potong kayu wt unggun takut terkena diorang plk. ader mmbr ajar srh mintak izin atok nenek kt kwsn tu, cm x betul la plk rase amalan tu. ape komen atuk?

  ReplyDelete
 28. Salam,

  Tanya lagi Tuan, mcm mana pendapat Tuan ttg keris? Adakah ia tidak Islamik, memandangkan asal usulnya dr ular.

  Sekian, wassalam.
  Anony 3.28am

  ReplyDelete
 29. Anony 3.28am,

  Salam saudara. Rasanya keris itu adalah rahsia melayu dan loknya berbentuk naga. Kalau tak silap.. Harap atuk zamany dapat btolkan jika slh.

  ReplyDelete
 30. Anony 3.28am,

  Dan kalau keris lurus ada unsur ular juga ke

  ReplyDelete
 31. Salam semua...

  kpd anony 3.28 dan Naga,

  Sebenarnya islamik atau tidak, itu tidak timbul, sedangkan keris itu telah ujud didlm budaya Melayu lebih lama dari kedatangan Islam itu sendiri. Islam mewajibkan kita mempertahankan diri, keluarga, agama dan tanah air. Tampa senjata bagaimana kita nak melawan musuh ? Jadi bentuk keris adalah ilham dari bentuk (motif) ular, naga, pucuk rebong, kuku binatang, taring harimau, siput, daun, duri, lalang, akar baha, dll adalah harus. Semasa walisongo dulu pun mereka membuat senjata keris sendiri contohnya Sunan Kalijaga dan Sunan Muria yg sentiasa membawa keris dibelakang mereka. Keris mereka juga mempunyai lok 9 dan lok 13. Ada yg diberi nama Nagasastro, Nagasari, Semutar Bumi, Panca azimat, Pako Halilintar, Pasung azimat dll. Ia sekadar nama saja. Dari sini atok ingat senjata wajib ada pada mereka kerana selalu dalam bahaya.

  Yg jadi salah ialah memuja keris, menaik pamor. puja semangat, mengasap, melimau telah diada-adakan pd senjata itu oleh pawang2 melayu, malah diangap wajab dipuja. Siapa yg di puja itu ? semangat apa ? mengasap memangil siapa ? ini lah yang menjadi tandatanya ??? inilah unsur syrik dlm membela keris dan tidak dianjurkan dalam islam. ! Ia berserta JIN.

  Sekarang keris disimpan sebagai perhiasan sja dan tidak boleh dibawa kesana kemari. Zaman atok remaja dulu, masih ada org melayu membawa Lading, keris pendek sebab telah menjadi kebiasan org melayu dulu2, seolah-olah mereka merasa berjalan "berbogel" jika tidak bersenjata.
  Itulah sebabnya Keris itu menjadi lambang org melayu...

  Kepada cucu asyraf...

  Jika masuk hutan kena baca Selawat Nabi, baca fatihah kepada Nabi Allah Ilyas, Nabi Allah Khaidir, baca 4 kul, baca ayatul Kursi dan surah Kahfi. Mohon doa pelindungan dari Allah dari makhluk Jin, binatang buas, binatang merayap, binatang berbisa dan bersengat, fitnah puaka dll yang boleh mendatangkan mudarat. Jangan buat kemah dibawah pokok, dekat air, bawah bukit, atas batu dan dilembah. Ia tempat mereka bermain.
  Yg terbaik buat pangkin tergantung,(dua buluh dimasukkan diguni beras, seperti Stretcher) kita2 2 kaki tinggi dari bumi. Bawa belarang dan garam kasar utk ditabur keliling kemah.

  Perbuatan meminta "tabik anak cucu" pada tok nenek itu membuat mereka bongkak. Ia kalau boleh jangan diamalkan. Jangan memancing waktu lepas asar atau tengah hari. "pagar" kawasan cucu dgn kata "aku pagar keliling dgn nama Allah...Allahu akbar" guna garam kasar dan belerang tabur keliling kawasan perkemahan atau garis keliling dengan ranting kayu. Mudah2an cucu selamat.

  waalahua'lam
  zamany

  ReplyDelete
 32. A'kum tuan zamany,

  Saya nak bertanya tentang alam barzakh.Mungkin ada kaitan dengan tulisan tuan '...mati jadi hantu...'seperti di atas.

  Istilah 'mati jadi hantu' memang biasa kita dengar.Tapi secara umumnya kepercayaan umat Islam roh orang mati akan kembali kepada tuhannya bukan menjadi hantu.

  Tak lama dulu saya ada bertemu dengan seorang kawan lama yang mempunyai kelebihan melihat 'alam lain'.Beliau mendakwa bahawa orang yang tak 'mengenal diri' apabila mati memang akan jadi 'hantu'.Maksud hantu di sini adalah roh2 mereka tak dapat kembali ke tempat yang sepatutnya tapi merayau2 di muka bumi ini sampai hari kiamat.Dan yang paling menakutkan roh2 ini akan dibuli dan diperhambakan oleh syaitan2 dan yang seangkatan dengannya sepanjang tempoh itu.

  Saya tak pasti dengan dakwaan sahabat saya itu dek ceteknya ilmu saya dan saya juga tak berani mengiya atau menafikannya,tapi itulah yg dilihatnya.

  Baru2 ini juga saya ada terbaca dalam blog seorang yang dijalan ini (mencari ilmu ketuhanan dan mengenal diri)tentang 'mati jadi hantu' ini.Bunyinya juga hampir sama,orang yang tak mengenal tuhan(mengenal diri=mengenal tuhan)matinya nanti akan jadi hantu, jadi roh2 gentanyangan.Malah hantu2 inilah nanti yang akan jadi buruan pemburu2 hantu yang suka mengambil gambar hantu di rumah2 tinggal,kubur2 dsb.

  Pada saya ini sangat menggerunkan saya kerana untuk mengenal diri,mengenal tuhan dalam ertikata sebenarnya harus melalui jalan2 tertentu dan yang mencari tuhan ini juga tidak ramai yang betul2 'sampai' di jalan ini.Saya terfikir adakah kebanyakan kita nanti akan jadi 'hantu' kerana kejahilan kita kerana tidak mengenal tuhan dan tak tahu jalan pulang.

  Jadi saya ingin bertanya kepada tuan,apa pula pandangan tuan berkenan hal mati jadi hantu ini?

  ReplyDelete
 33. assalamualaikum atuk & saudara sekalian,

  terima kasih ya atuk di atas nasihat dan petua.

  ReplyDelete
 34. Salam Saudara Che li...

  Mati jadi Hantu... ini adalah ungkapan yg pasti kepada mereka umat Islam yg leka, malas, sesat dan tak mahu dengar nasihat. Mereka semasa didunianya jadi munafiq dan kufur dgn perentah Allah, tambah lagi yg pergi belajar ilmu sesat, membela Jin, bersaka keturunan dan murtad. In semua adalah hamba pencacai untuk Izazil. Apabila roh kamu keluar saja... terus ikut Izazil. tak jumpa Tuhan pun. Kamu akan diseret macam banduan, hamba abdi ke alamnya dan diletakkan dibawah penjagaan mereka sampai hari kiamat. Ini lah yg kita selalu dengar ustaz cakap "roh yg tidak tenang' @ Hantu. Pekara ini bukan Lawak, bukan main-main... ia benar2 berlaku.

  Sebab itu kwn tulis rencana ini nak bagi ingat... cari jalan kembali... cari jalan mengenal Allah... cari jalan nak mati (sama saja maksudnya). Jadi jangan leka, jangan tunggu...sekarang juga dapatkan guru. Ambil ijazah, masuk kedalam wilayah selamat, biar guru jaga kita. Klu tak menyampai pun dah masuk dlm wilayah, jangan bimbang. Yg penting rohani kita dah ada wali (penjaga). Apa jadi pun tak akan mati sesat, tak akan jadi hantu, tak akan jadi hamba balaci Izazil. Jangan ingat org kafir saja yg jadi hantu, org Islam pun sama. Ini lah yg kita kena sedar....

  Tapi kena taat pg guru, buat syariat kuat-kuat, solat taubat banyak2, doa banyak2, zikir banyak2, sampai kita pun nampak yg kita cakap tadi. Izin Allah berkat sabar, ikhlas dan redha.. tak mustahil anda akan "sampai" dulu dari org lama. Saudara faham ni....

  Jadi jangan tunggu lama2, nanti lama2 jadi hantu tau >>>???

  Waalahua'lam

  zamany

  ReplyDelete
 35. En Zamany,

  Rasanya tanggapan sekarang kebanyakan melayu atau ustaz2 melihat keris sebagai berantu atau sudah dianggap syirik. Ini kerana bila sudah simpan keris bererti sudah membela jin.

  Ramai juga yg merasa gerun bila melihat keris itu sendiri hingga tak berani meyimpannya. Ada yg menasihati, kalau nak menyimpan keris, tak boleh kosongan aja, mesti kena ada ilmu. Apakah memiliki keris ini juga sama macam masalah berjin yg tuan sebutkan itu?

  ReplyDelete
 36. Salam saudara batista..

  Tidak semua keris berhantu atau berjin. Tetapi masaalah ust yag cetik ilmunya selalu berangapan buruk kepada budaya Melayi ini. Sepatutnya mereka terjun sama kedalam budaya melayu dan cuba membetulkan anggapan kuno dan ditarbiah akan pandangan islam kedalam diri mereka, supaya mereka memperbetulkan semula pegangan akidah orang2 melayu itu. Kwn menjadi murid persilatan hampir 40 buah silat, semata2 ingin mengenal apa yang "ada" didalam persilatan melayu itu. 9o% semuanya bercamput aduk dengan makhluk halus atau Jin. Sedikit demi sedikit kita memberitahu akan pekara yg salah dalam syarak dan akhlak Islam. Alhamdullah ramai yg mahu keluar tetapi rupanya tak tahu caranya. Tahu mengambik, tetapi tidak tahu membuangnya. Itu mahagurunya...bagaimana anak muridnya ??? lagi haru !

  Begitu juga dengan amalan kebudayaan kuda kepang (sangat popular di Johor), Dikir barat, makyong, wayang kulit, main rebana, rebab, selempit dll, kwn sendiri terjun kedalam nya utk membetulkan akidah mereka. Bukan hanya bercakap tampa "masuk" mengenal masaalah peribadi pengamalnya. Rata-rata masaalahnya tak reti nak buang, Jadi ust harus tahu ini semua dan menolonhg mereka membuang saka itu. Jangan pula ust pun sama tak tahu akan hadir saka ini dan cara membuangnya.. lagi haru la jawabnya.

  Jadi bukan keris sahaja yg harus dititik beratkan. tetapi semua amalan budaya itu. Melayu tidak indah tampa budayanya, hanya masaalah dalaman ini punca org sekarang nak 'joint' dengan kebudayaan Melayu itu. Takut ditarek bersahabat dgn Jin.

  Ikutilah perjuangan Sunan Kalijaga dan Sunan Muria.

  Sekian
  zamany

  ReplyDelete
 37. Salam atok zamany..

  Tq untuk artikel dan nasihat yg benar2 berguna untuk saya dan saudara seislam yg lain. Di sini sy ingin bertnya beberapa soalan kpd atok, semoga atok tidak keberatan mnjwpnya...

  1. Adkh kemungkinan SP itu adalah Dajal laknatullah itu sendiri?? Kerana dajal akan dtg kepada setiap peradaban dan menyesatkannya. Sperti mana ia dtg kepada peradaban Mesir, China, Maya dll.. Dan jejak peninggalannya ialah piramid.. Dan di Candi di Burobudur juga berbntuk Unfinished pyramid... Dan dajal mengingtkan bahawa dia akan kembali kpd kaum2 yg didatanginya.. Sama juga dgn SP ini yg mngatakn ia akan kembali satu hari nnti....


  2. Apa pndangan atok tntg batu serai. Apakah hukumnya mengambil batu serai dan adakah itu harta dari alam jin.. dan untuk menarik batu serai itu memerlukn ritual tertentu dan hanya pokok serai wangi yg berbunga yg dikatakan ada tersimpan batu serai...


  Terima kasih sekali lagi atok..

  ReplyDelete
 38. Salam cucu Daniel...

  Dajjal dan SP adalah dua manusia yang bebeza, dajjal berketurunan Turki Mesir dan SP adalah Melayu Jawa. Dajjal menguasi dunia sebelah barat makala SP disebelah timur. Dahulu selepas Izazil membentuk Dajjal menjadi pengikut setianya, dia juga menyesatkan akidah pengikut Nabi Allah Musa as diPalastain. Jadi Nabi Nusa Telah Memenjaranya. Izazil mencari pengganti Dajjal dan jumpa ditanah Jawa selepas lebih kurang 3000 tahun. SP juga dididik oleh Izazil dan punya kesaktian yg sangat tinggi. Nanti atok akan cerita dalam ms4, tak bestlah cerita sekarang !

  Pasal Batu serai wangi ni juga sama. Jin yg bawa batu permata dan barang perhiasan wanita seakan emas itu. Jin pula curi barang2 tu dikedai2 manusia. Sama juga kalau "amalan Tarek Duit", pun begitu. Di alam jin tiada Kilang duit, bank duit atau emas perak. Yang ada duit, emas hanya SP, Lorogidul dan Dajjal saja, jin peringkat dibawahnya hanya mencuri dari manusia. Bunian juga bekerja untuk dapatkan duit. Mereka bertani, menjala ikan dan hasilnya mereka jual dipasar manusia. Dapat duit halal baru mereka beli makanan keluarga mereka. Yg kafir semuanya mencuri.

  Sebab itu batu permata dan barang kemas dari akar serai wangi tak tulin dan bermutu rendah. Emasnya hanya sadoran (celup emas) saja. Ia telah menipu bomoh itu, kemudian bomoh pula menipu masyarakat dengan mengenakan bayaran tinggi untuk satu rumpun serai yg dia kerjakan (memuja dan jampian). Jadi semua kena tipu dek Jin. Kalau cucu tahu akan amalan seumpama ini sila lapurkan kepada jabatan agama islam ditempat masing-masing, atau balai polis kerana bomoh itu "merancang penipuan". Ia adalan jenayah, menipu masyarakat yg melibatkan wang ringgit. Ya ?

  Sekian
  tok zamany.

  ReplyDelete
 39. Terima kasih untuk pencerahannya atok zamany. skrang sudah jelas persoalan itu yg selama ini bermain di benak saya.. kalu tak keberatan saya ingin bertanya kepada atok tntg danau tok uban di pasir mas kelantan... di situ telah didirikan sebuah masjid oleh sultan brunei dan di situ bukanlah kawasan perkampungan. jadi agak aneh kenapa masjid didirikan di situ dan ade pendapat yg mengatakan di situ ada sebuah kota lama... tpi hanya boleh diliht dgn mata batin sahaja dan di situ juga ade tersimpn harta untuk perg akhir nnti.. apa pandangan atok..

  ReplyDelete
 40. Salam cucu daniel...

  Danau tok uban ya... atok dah sampai tempat ni tahun 92. Depa suruh tengok, atok tengok tak ada apa2 pun. Zaman dulu memang ada kerajaan bunian disitu, tapi mereka dah pindah. Tak ada dah, kosong. Bila Sultan Brunai bagi peruntukan buat misjid, kerajaan kelantan suruh buat disitu untuk hilangkan 'mitos' cerita karut org2 kampung. Meraka selalu buat kerja kurafat disitu. Nak tarek harta karun, harta tak ada dah, nak tarek apa ?

  Tak tahulah atok orang2 Melayu ni, sampai sekarang amalan "tarek duit", "tarek harta karun" masih dibuat. Paling kuat zaman 80an dan 90an. Sampai atok kena usung sana sini utk tengok tempat. Tapi atok tak jumpa pula bomoh depa yg kata handal tu boleh keluarkan duit dan emas. Pengabisan depa suruh atok pulak...mana atok nak buat kerja2 macam tu. Lepas tu atok tak mahu lagi ikut mereka. Siapa panggil pun atok tak ikut. Banyak lagi kerja berfaidah boleh dibuat. Buang masa betul mereka ni....kena tipu dgn bomoh dan jin tu je !

  Utk pengatahuan cucu, perang akhir zaman bukan guna harta. Tak perlu itu semua, yg pergi perang semua waliallah. Kita duduk je.

  Waalahua'lam

  Tok zamany.

  ReplyDelete
 41. assalamualaikum atuk & saudara sekalian,

  soklan yg menarik dr saudara daniel, teringin gk nk dgr dari atuk.

  ReplyDelete
 42. Atok nak buat penguguman sikit disini...

  Kalau cucu-cucu ada masa, pergilah jengok teretak berwarna warni sahabat atok, Abatasa dialamat abatasaii.blogsport.com. Banyak infomasi yg cucu boleh timba disitu disamping boleh tengok kritifviti beliau menyusun suasana blog dia. Cantik tau !

  Blog atok pun ada disitu. Entah macam mana dia buat. Atok ingat dia ni pun pakar computer juga kot ?

  sekian
  atok zamany.

  ReplyDelete
 43. Salam,

  Saja je tanya pasal keris tu, nak tahu pegangan Tuan. Sebagai anak bugis sy sendiri terima badik. Tapi untuk 3 anak laki saya, bila lahir je sy sediakan keris tiap2 seorg.

  Skrg nak tanya lagi, bagaimana pendapat Tuan ttg keminyan. Sebagai keturunan Keturah, mmg kita terkenal dgn sumber ini.Dan satu lagi, apa pendapat Tuan ttg zakfaran.

  Sekian, wassalam.

  ReplyDelete
 44. Salam anon 3.28...

  Amalan pemberian badik bugis memang sampai sekarang masih diamalkan, ia pada pendapat kawan tidak mengapa. Tinggal lagi badik itu tidak diisi dengan mentera, melimau untuk menmanggil Jin berserta dengannya, ia kosong sahaja. Jika berserta Jin tulah yang Haram hukumnya. Ijmak Ulama bersepakat mengatakan sebarang usha untuk berserta Jin dalam apa juga pekara dihukumkan Haram dan Najis. Kawan sendiri menyimpan keris, badik, lading, pedang, lembing dan panah yg jumlahnya beratus bilah, boleh buat muzium. Kebanyakannya pemberian Raja2, tok-tok guru, sahabat2, ulama2, guru2 silat, tukang2 keris dan ketua2 masyarakat sebagai hadiah kenang kenangan. Yang berisi kawan buang isinya. Tinggal kosong begitu.

  Keluarga kawan telah memberhentikan amalan pemberian badik bugis ini, semenjak dari moyang kawan lagi. Ia digantkan dengan naskah alQuran. Semenjak itu kami hanya menerima al Quran sahaja sewaktu lahir. Samalah kawan sendiri juga memberikan naskah alQuran sahaja kepada anak-anak kawan. Kebanyakkan dari keluarga kawan dah jadi tahfis sejak kecil lagi. Itulah kesannya dan berakah nya pemberian al Quran ini.

  Penggunaan Setanggi, keminyan dan wangian minyak wangi zafaran ini juga tidak mengapa. Di pesentern tempat kami belajar dulu, membakar kemenyan setiap hari sebelum solat subuh dan sebelum solat asar. Pak kiayai juga mengenakan minyak zafaran dibadannya sebelum memakai jubah. Ia memang senonim dengan kami. Sehingga sekarang pun kawan telah menjadi lazim begitu baik dirumah, disurau atau dimana-mana juga. Ia amalan sunah.

  Yang menjadi salah dan jatuh haram ialah apabila pemujaan Jin dilakukan, atau membakar setanggi atau kemanyan bagi tujuan memangil Roh setiap khamis malam jumaat yang diamalkan oleh orang2 melayu. Ia bukan lagi amalan sunat, ia dah jadi haram dan berdosa.

  Tambah lagi yang menggunakan kemanyai bunian hutan itu atau minyak zafaran yg dicampur dengan darah ayam hitam (ayam selaseh). Ini semua bertujuan berserta Jin, ia popular di seberang. Ia sangat perlu bagi pengamal ilmu hitam disana.

  Jadi hati2 akan kegunaan pekara diatas. Buat dengan bertujuan sunah Nabi. Bukan tak tahu tujuannya, menyelitlah Jin disebelik perbuatan anda itu walaupun anda tak memanggilnya. Sebut nama Allah didalam penggunaannya. Kerana ia sangat hampir dengan anda kalau tidak disebut nama Allah dalam penggunaannya. Ingat ya....

  Waalahua'lam
  Tok zamany.

  ReplyDelete
 45. Terima kasih atas pandangan tuan berkenaan mati jadi hantu itu.

  Yang saya musykil,menurut kawan saya itu,yang jadi hantu bukan saja orang2 yang 'teruk' seperti yang tuan katakan itu,tapi juga sesiapa saja yang tidak mengenal tuhan dan tahu jalan balik dalam 'ertikata yang sebenarnya'.

  Maksud mudahnya mereka yang tidak melalui jalan tarikat dan hakikat atau mereka yang cuma melalui jalan syariat atau orang2 biasa/awam.Malah dikalangan yang melalui jalan ketuhanan(tarikat & hakikat)juga tidak terlepas dari risiko ini sekiranya tidak sampai makrifatullah.

  Jika sampai begitu 'tapisannya' sudah tentu bilangan yang jumpa jalan kembali itu terlalu sedikit manakala selebihnya akan jadi hantu atau roh gentayangan.

  Begitulah penerangan teman saya itu yang membuatkan saya gerun kerana untuk sampai kepada makrifat itu bukanlah mudah terutama untuk orang2 seperti saya ini.

  Saya menggambarkan begini,'Alangkan ujian hidup di dunia saja sudah terasa berat rupanya bila mati lagi berat penanggungannya'

  Saya tak pasti adakah tafsiran kawan saya itu yang 'keterlaluan' atau tafsiran tuan zamany sengaja di'moderate'kan atau disederhanakan untuk tidak menakut2kan pembaca.

  Mungkin tuan ada penambahan tentang perkara ini kalau tidak menyusahkan?

  ReplyDelete
 46. Salam,

  Terima kasih di atas jawapan Tuan. Al quran sy hadiahkan utk anak perempuan. Alhamdulillah walau anak2 sy bkn tahfiz tp semua khatam umor 7 thn.

  Mmg sy guna keminyan letak dlm bekas air mati untuk minuman semua, ada dalil utk kaedah penerang hati. Zakfaran mmg dalilnya sebagai tanah disurga, malaikat pun suka dan 'tertarik' pd wangian ini.

  Sbb masa sy kecil mmg semua ini benda2 biasa dlm kehidupan, tp bila sy meningkat dewasa mmg sy heran kenapa benda2 ini keris, keminyan, zakfaran dah mcm taboo. Kegunaan yg silap mcm Tuan cakap mmg betul ujud. Tapi kegunaan yg betul pun tersisih, tak ke rugi hilang satu lagi ilmu Allah yg luas ini.

  Sekian,wassalam.

  ReplyDelete
 47. Salam saudara Zamany dan semua pengunjung.

  Terima kasih banyak kerana saudara sudi singgah di pondok rahsia hamba. Tiada siapa yang pernah kesitu, agak istimewa saudara digerakkan kesana. Blog itu lebih kepada tempat simpanan makalah2 yang hamba fikir baik untuk disimpan dan diulangkaji bila masa terluang.

  Siapa sahaja dipersilakan kesana jika sudi. Blog rasmi saya akhzaman.blogspot.com dan blog ini abatasa2.blogspot.com adalah blog baru yang saya guna untuk buat kajian dan belajar mengatur blog... ujikaji. Template nya banyak kali juga tukar, tapi nampaknya ini sesuai saya teruskanlah.

  Syukur Alhamdulillah, semakin bertambah ramai ahli yang ingin kembali ke jalan tauhid. Telah sekian lama muram durja, ramai pula tak tahu mana nak tuju untuk dapat maklumat. Usaha saudara zamany sememangnya telah lama dinantikan oleh mereka yang mencarinya. Teruskan usaha murni ini, saya tumpang baca.

  Terima kasih, wassalam

  ReplyDelete
 48. salam dato zamany,

  sy nak bertanya tok tahu tak berkenaan ulat cintamani?

  tq wslm

  ReplyDelete
 49. sorry tok yg td tu bukan ulat tp ular..

  ReplyDelete
 50. Salam atok..

  terima kasih lagi sekali atas penjelasannya.. perkara sebegini haris ditanya kepada org yg berilmu dan berpengalaman sperti atok. bolehkah saya bertanya lagi? harap tidak menganggu atok.. boleh atok jelaskan tntg segi tiga bermuda kepada kami. btolkah itu kerajaan jin berpusat di sana? minta pencerahannya..

  ReplyDelete
 51. salam,

  atok..boleh ke jin cederakan manusia atau bunuh manusia? nak tau je... tolong jawab tok..

  ReplyDelete
 52. Harap maaf,

  atok sebuk sebab kerja kawin anak saudara esok,
  atok akan jawab nanti, ya

  zamany

  ReplyDelete
 53. Wahhh... makan nasik bukhara pulak lah atok kite kali ni ye... entah2 atok lah yg suply nasik minyak tu esok ye...

  ReplyDelete
 54. Asalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh,
  kepada semua cucu-cucu atok,saudara2 dan juga sahabat2 atok dan peminat seklian...

  Atok baru saja balek ni sebab atok kena masak braini kambing di majlis perkahwainan anak saudara atok. Emak pengantin suka sangat masakan arok jadi untuk tidak menghampakannya, atok turun padang. Pandai je batista ni meneka ya ? memang dia pakar teka, hari itu dah menang kuiz, sekarang teka atok masak pulak....

  Dah banyak soalan yg tak bejawab, jadi atok akan cuba jawab semuanya,

  Kpd Cek Li...

  Atok tak mahu sedapkan hati sesiapa, tetapi dengar baik2 atok cakap. Atok tak extrim, nak paksa semua orang mengenal Allah. Tapi salah ke kita kenal Pencipta segala sesuatu ? Tambah lagi kita akan balek kpd Nya juga. Bukan kata guna syariat tak boleh mati selamat, tapi larat ke ??? manusia biasa yg banyak dosa biasanya tidak akan lepas sirakatulmaut dgn mudah. Ia akan juga mati sesat, mengikut kepada syaitan. Ini kita cerita pasal org Islam saja.

  Maksud atok, mampukah cek li beramal dengan syariat untuk menanggung diri sendiri di saat maut memanggil ? Golongan syariat yg lepas ialah setaraf dgn Imam Syafie, Imam Maliki, Imam Hambali dan Imam Hanafi itu pun telah disokong dengan seorang waliallah untu mereka menghadapi Saharikatulmaut, ini ditulis dalam sirah mereka. Jadi cek li, persoalannya kami tahu anda tidak mampu bersorangan. Anda perlukan sokongan. Atau berakhir dengan kesudahan yg tidak baik. Anda pilihlah sendiri, soal berapa ramai yg lepas atau tidak itu jangan peduli. Anda fikir diri anda dulu.

  Dengar kata atok, ambil 'mubaiah' dimana2 guru tarikat. Sampai atau tidak...ia tidak lagi perlu dipertikaikan. Anda sudah ada "wali" (penjaga). Buat syariat kuat2, nesjaya anda akan berjaya didunia dan akhirat. Jangan dengar cakap yg terlampau diada-adakan itu, ia tidak sampai begitu. Ia ada jalan yg selamat, yg lebih mudah utk golongan awam. Ok.

  Kpd anony 3.28...

  Itulah sebabnya perlu ada pengatahuan tentang budaya yg salah dan yg tidak. Ia harus setiap muslim Melayu tahu akan pekara ini. Kenapa harus dibiarkan budaya sunah itu dibuang, kerana takut terjebak dengan Jin. Pengatahuan yg luas harus ada, jangan kita sempitkan fikiran kita. Jangan hanya dengar cakap orang.

  Bersambung....

  ReplyDelete
 55. Saudaraku abatasa..

  maaf telah menceroboh tempat rahsia tuan, memang tak sengaja pun. Tapi kwn tengok ia bagus utk semua. Amat bermanafaat, rasanya tak salah kalau org tahu pun. Bukalah ruang komen tu luas sikit, boleh cucu-cucu atok ni ke sana. Apa pun kwn ucapkan syabas kepada tuan sebab ruangan tu !

  Cuma jgn jadi sumpah-sumpah banyak sangat, pening kan nak layan ?

  Kpd tok sagor...

  Nak buat apa dgn ular tu tok ?? nak buat minyak pengaseh ke ?...apalah atok ni, sampai nak cari ular pulak ? Ubat pengaseh zaman moden ni tak main minyak2 la tok, dia main kertas gambar agong tu je !! ramailah yg ngikut atok nanti ? Tak percaya, tayang sikit...tengok !

  Kpd cucu dianiel...

  Soalan yg baik ! Bermuda Triangle tu memeng pintu ke alam Jin. Ada 7 semuanya dimuka bumi ini. 3 didaratan dan 4 dilautan. Yang paling besar ialah tigasegi Bermuda. Yg jaga Izazil, ia rumah izazil. Satu lagi dijaga oleh Dajjal, 3 dijaga oleh Maharaja Manusia Iblis dan 2 lagi dijaga Maharaja jin Iblis. dari sini mereka melancarkan operasi spt gempa bumi, tanah runtuh, tusnami, ribut taufan, kebakaran hutan yg besar, ribut pasir, ribut salji, letupan gunung berapi, pemanasan Global, menguasi cuaca dan sebagainya.

  Jika belakunya bincana2 itu akan menyebabkan kematian yg ramai. Sebenarnya mereka mengambil ahli-ahli mereka untuk persediaan perang akhir zaman. Mereka sedang bersiap sedia.

  Kpd anony 5.39...

  Ya... mereka boleh bunuh manusia tetapi manusia sukar membunuh jin. Contohnya, jika manusia jatuh dalam air, ia pegang kaki. Manusia akan mati lemas. Jika manusia terlampau marah atau terperanjat, ia pegang jantung. Manusia akan mati sakit jantung. Jin kafir rasuk fikiran manusia sampai membunuh, sembeleh ayah sendiri, atok dan nenek sendiri. Jin kafir juga boleh buat manusia jatuh dibilik air dan mati. Banyak cara jin kafir boleh membunuh manusia. Tapi pernah dengar manusia bunuh Jin...? tak bukan. Manusia boleh bunuh Jin yg menjelma sebagai ular, anjing, binatang dan manusia. Hanya semasa mereka menjelma saja. Jika tidak, bagaimana nak bunuh Jin. Tiada cara... hanya Waliallah saja yg boleh, iaitu guna senjata leser (dengan izin Allah saja). Malaikat bunuh jin guna kilat petir dan tahi bintang spt ayat dalam al Quran Ulkarim. Kalau bunuh boleh, apatah lagi mencedrakan, Membuat manusia sakit macam2.

  Tasanya telah dijawab semuanya, kalau ada yg tertinggal, sila tanya lagi...ok

  Sekian,
  zamany

  ReplyDelete
 56. Salam Tok Zamany

  Sekadar bertanya jika tidak keberatan
  Tareqat yang di Kuang Rawang tu atok tahu ke...
  yang tu boleh cucu ikut tak...
  kalau boleh atok beritahulah yang kata orang muktabar di malaysia nie agar mudah untuk semua pembaca merujuk

  Wassalam

  ReplyDelete
 57. assakamualaikum atuk & saudara sekalian,

  selamat kembali atuk, rindulah hehehe.

  blh x atuk ulas dgn lebih lanjut berkaitan dengan pintu ke alam Jin seperti yg trlah
  diutarakan oleh saudara daniel. saya juga ada mendengar pandangan salah seorang sahabat bhw "stargate" di yaman telah terbuka/sedang terbuka. harap dapat pandangan dari atuk. maaflah klu ganggu atuk berehat ja.

  ReplyDelete
 58. salam

  maaf mencelah, banyak betul persoalan kat sini.
  Semuanya luarbiasa! Harap atok dapat ulas lebih lanjut tentang :

  1. Pintu ke alam jin - kenapa perlu ada pintu tok? bukan alam jin dan alam manusia bercampur tapi tak bersebati ke? umpamanya ialah sunquick ditambah air masak. dia bercampur tapi tak bersebati. Kalau campur dan bersebati ialah dodol, tak taktau mana gula mana santan dah. Jadi.. persoalan di sini ialah.. apakah alam manusia dan apakah alam jin? Jin tak boleh datang alam manusia tanpa ikut pintu tu ke?

  2. Kalau nak bunuh jin, time mereka menjelma jadi pocong, polong, pontianak tu boleh la? macam mana nak bunuh? tikam pakai parang boleh tok? maksud saya, pukul secara fizikal la, atau tetap kena guna cara batin dan ayat2 quran baru dia mati?

  3. saya nak je mendail nombor yang atok bagi tu tapi tak sanggup.. ye la, saya ni x layak nak berguru dengan orang yg ilmu hebat macam dia, saya ni pangkat2 munafik je, selalu la jugak jatuh kufur sbb syirik hati. Maksud saya, benar memudahkan kita kalau berbaiah, tapi guru2 tu kena jaga kita hatta sampai masuk neraka pun dia kena tarik keluar.. tapi untuk orang yang hati was-was dan rasa takleh nak lawan godaan tu.. rasa macam menganiaya orang alim dan zuhud pulak bila berbaiah dengan dia.. macam saja2 nak terjun neraka pastu susahkan mereka untuk tarik kita T^T Mungkin ada fakta saya silap, harap atok dapat terangkan lagi kepada kami.

  4. Pasal roh gentayangan tu. pengetahuan yang diberikan kepada manusia amatlah sedikit.. tapi pengetahuan tentang roh kepada orang awam tersangatla ciput tok.. harap tok dapat buat topik khusus untuk subjek ni nanti ye? sayang atok!

  5. Harap semua soal-jawab dipublish kepada umum, takde la orang jadi sasau bila baca jawapan tanpa soalan ye tok..?

  6. yang terrrraaakhirrr~~ bila m/s 4 nak keluar tok? lame dah kami tunggu. hehe

  ReplyDelete
 59. Salam,

  Nnt bila ada simposium kesatuan bln 6 yg Tuan Zamany rancangkan, kita pakat gi ramai2 join sambil ambil ijazah, at least ambil shahadah secara ijazah.

  Sekian wassalam.

  ReplyDelete
 60. Salam Atok Zamany...

  bila sy baca2 artikel2 yg atuk tulis, ada benarnya, dn bnyk ilmu2 baru yg sy dpt...
  mantap penulisan atuk....

  tp kn atuk, sy nk tny serba sedikit persoalan blh?
  bnyk juga yg terbuku dihati ini...

  1. merujuk kpd tulisan atuk, atuk ni mmg bnyk pengalaman dh ni... jauh atuk merantau, tp atuk mesti pernah masuk tabligh juga kan? apa salahnya atuk bercerita serba sedikit mengenai mereka, sbb mereka2 ni pn ramai antaranya adlh pewaris nabi (maksud sy, ilmu mereka bersanad ke Nab saw) tak begitu atuk?
  lg seperkara, MO Srikandi tu karkun tabligh juga kn atuk?

  2. pada cerita melayu2 ni, sy terfikir pula mengenai pekida dan yg seangkatan atau cabang2 dr nya... apa pandangan atuk mengenai perjuangn mereka2 ni? knp ada 30, 33, 36? tak mcm lambang nombor2 kegemaran lucifer kah tu? ada yg kata nombor2 tu lambang kekuasaan, ekonomi dn macam2 lg lah, sy pn dulu pernah duduk lepak2 dgn org2 pekida ni... kadang2 tu sy tgk, mereka ni dgn persatuan seni silat gayung malaysia(pssgm) mcm ada serupa serba sedikit la atuk, dr segi lambang, dn perjuangan melayu mereka...

  mula2 mmg nmpk betul perjuangan diorang ni, tp sy rasa macam dh terpesong jauh pulak bila masuk bab 77, 313, 33, 36 dll, mereka ckp mereka berjuang atas nama Allah, panji hitam dr timur, tp sy tgk org yg ckp tu pn, duk jaga kelab malam, tarik kereta, pukul org, gadoh sana sini pakai gelang emas, pakai rantai, tunjuk kekuasaan(ini tempat aku, itu kwsn aku) dan macam2 lg lah... kadang2 tu mereka ni mcm ada bela bela je sy tgk... apa pandangan atuk tentang dorang ni, sbb antara perjuangn mereka ni nk bela melayu dn nk jadi panji hitam dari timur... tp duk buat perkara bathil, macam mana ni tuk? lagi2 ramai yg taksub kt diorang zaman skrng ni...

  dua minggu lepas, ada seorang kwn ni, dia tinggal di Cochrane Perkasa, kt tgh2 kl sana tu, dia cerita lah, pagi tu pkl 10 lebih kurang, org2 pekida ni ada buat perjumpaan(majlis besar), perjumpaan apa sy tak ingt plk... tp kwn sy ni cerita, yg hadir tu antaranya org2 kuat pekida, lan gajah, ayahanda zul cochrane, pastu ada seorang tok guru (dr mana dan nama apa sy sudah lupa), tok guru ni datang nk merasmikan majlis tu dan beri watikah perlantikan, perlantikan apa sy tak pasti... tapi nama tok guru ni dihujungnya ada 'Al-Fattani' dan berdasarkan cerita kwn sy ni, tok guru ni juga tok guru silat dn tok guru agama, tp yg sy herannya, kwn sy ckp ni, lps perlantikan tu, mereka sume ni minum air daun ketum.... amalan apa ni tok? cucu minta pencerahannya...

  seperkara lg mengenai perkara tu, sy check di laman web pekida cochrane perkasa, mmg ada majlis tu.... jadi sahih la cerita dr kwn sy ni, sbb dia tgk depan mata sendiri, walau dia bkn ahli pekida... kira curi2 tgk la ni...

  ReplyDelete
 61. sambung....

  3. tok, apa pandangan tok mengenai sangtawal... mula2 sy baca artikel2 dia, mmg hebat, hampir2 kpd MO punya pendedahan, tp bila sy baca kajian dia mengenai politik malaysia yg pasal kira kira nombor tu, sy rasa dia ni mcm tak betul ja... pastu yg artikel dia tu, MQTK tu, atok ada ckp kt artikel atok sblm ni, kalau tok guru tu belajar sendiri tanpa ada guru diatasnya, atau tidak menyampai, maka tak betul la ilmu tu kan atuk? tp tgk kt sangtawal pny cerita, tok guru dia belajar sendiri dia ckp... atuk cuba periksa... cucu musykil ni atuk... lg pn santawal tu bpn, atau atuk pn bpn?

  4. seperkara lg, bila cucu amat amati tulisan atuk, mmg bagus, tp maaf bertanya ya atuk, atuk ada menyebelahi pihak mana2 kah? maksud sy politik, sbb mcm sangtawal, dia lebih kpd umNO dn jelas membela perkara bathil...
  dan atuk ni dr crew free our mind juga ke?
  mcm sangtawal dia bkn freeourmind kn? tu yg sy tgk bnyk meleret2 artikel die...

  5. atuk, atuk pernah sampai tak ke sekitar rawang, ada satu pondok disana, namanya, Ma'had Darul Atiq, diasaskan olh siapa sy sudah lupa, tp sy pasti dr keluarga Tuan Guru Ust Ghazali Hasbullah, dn tuan guru ni jgk lah yg memimpin ma'had tu smpi skrng, skrng mereka dh ada bnyk cawangan, cwngn2 tu anak murid dia yg pimpin...
  apa pandangan atuk? sbb spnjng sy ikuti kuliyah dia di surau tmpt sy ni, mmg bagus dan dalam ilmu tauhid dan tasawwuf mrk... atuk pernah sampai ke tempat ini? kalau pernah cerita la serba sedikit mengenainya atuk...

  6. pasal silat plk, atuk pernah dgnr silat macan pasrah? dulu sy pernah juga menuntut, tp br tamat jurus satu, sy terus keluar, sbb sy dngr cerita2 mereka mcm pelik2 je... katanya silat tu berasal dr sumatera, Tok Guru Macan Putih yg dpt ilmu tu, dia dpt sbb bergaduh dgn isteri dia, isteri dia plk ada ilmu sembah bumi... atok tlg ceritakan serba sedikit blh atok?

  7. ha... seperkara lg... mengenai amalan2 ayat2 Qur'an plk macam mana atok? atok pernah dngr Wa Iza Batoshtum batoshtum Jabbaariin? minna min kum? cerita sikit atok... sy selalu dpt benda2 mcm ni... tp tak tau la, nk amalkan serba salah plk, tp yg Wa Iza... tu sy pernah amalkan... menjadi...


  ok atuk, cucu rasa setakat ini dulu mngkn, jika ada yg terbuku di hati, nnt cucu tnykn lgk pd atuk... cucu berharap2 sngt atuk rungkaikan persoalan-persoalan yg terbuku dihati atuk ni... maaflah atuk, kalau cucunda ni bnyk sngt bertanya, biasalah atuk, org cetek ilmu gamaknya...

  terma kasih, Salam...
  -Org Gombak

  ReplyDelete
 62. Salam semua cucu-cucu atok....bukan main banyak soalan, bagus2. Macam tulah cucu atok,jangan segan bertanya, sesat jalan nanti !
  atok cuba jawab ya...

  Kpd anaoy 10.15..

  Tarikat di Kuang tu, bagus juga sebab semua tarikat tu sama saja kebudukannya (menyampai). Tinggal lagi murid yg belajar tu yg tidak sama tahap rohani mereka. Bukan bagus atau tidak, ada rezeki atau tidak. Sebab Allah yg tentukan, sampai atau tidak. Kalau Rasullah saw jamin...sudah tentulah istimewa. Sebenarnya tarikat berbeza dari segi jauh atau dekat jalan mereka. Sampai tetap sampai, cuma jalan jauh dengan jalan dekat. Nasib murid itulah, ada yg pilih jln jauh kerana mereka rasa selesa begitu. Atok pilih jalan dekat sebab lagi cepat lagi baik...kan ?

  Kpd cucu asyraf...

  Pintu alam jin atau stargate yg dikatakan ada di Yaman sebenarnya bukan disitu, ia naik keatas lagi dekat dgn Ukrain bersepadan dgn Rusia. Ini kata seorang tok Guru atok lah ! Ketujuh-tujuh
  nya sentiasa terbuka dari dulu lagi. Ramai roh manusia yg dah ada disana, menjadi buruh paksa. Sentiasa mengambil tenaga kerja baru, siapa berhajat...buat lah jahat banyak2, buat maksiat banyak, Tak payah solat, tak payah puasa dapatlah "one way tiket" tu. Tak boleh patah balek tau...bersenang2 lah dulu, bersusah2 kemudian.

  Kpd cucu sayuranhijau...

  1) Pintu Alam Jin ni adalah 'pintu penjara' utk roh2 manusia yg berjaya mereka tipu, perdaya, hasut, rasuk, sesatkan semasa didunia ini. Apabila mati, roh mereka akan diserit dan dihumbankan di situ. Manusia yg mati sesat ini tidak pergi pun ke Alam Barzah, sebaleknya di penjara disitu oleh Iblis untuk berkerja sebagai buruh paksa sehingga perang akhir zaman dan kiamat nanti. Ini juga yg cucu sebut Roh Gentayan (roh yg tidak tenang @ jadi Hantu) yg berpihak dengan Izazil, Dajjal, Manusia Iblis dll. Kepada manusia yg mengambil Jin sebagai Wali mereka... semua akan kesini juga.

  Dialam manusia mereka mengacau, membisek, menarek, merayu, menipu, menyeru, menyesatkan manusia untuk penuhkan penjara itu. Alam itu ibarat alam barzah Iblis yg kalau dah masuk tak boleh keluar selama-lamanya hingga hari kiamat.

  bersambung...

  ReplyDelete
 63. sambungan...

  2) Boleh bunuh dengan senjata biasa saja, kerana pd masa itu dia dah menyerupai manusia, binatang dll. Masa kecil atok hambat hantu dengan buluh panjang, hujungnya atok ikat duri limau. kalau kena menjerit-jerit dia. Kalau Toyol atok guna ketam batu ditambat pd tiang, bila dia main ketam, toyol kena ujud. jadi atok jala dan ikat, esok "bapa" dia dtg rumah tuntut, masa itu atok panggil pengulu tengok siapa punya toyol. Zaman dulu siapa buat angkara, pengulu ada kuasa halau keluar dari kampung.

  3) Usah bimbang, betapa pun jahatnya cucu, tok guru semyum je. Sejahat2 cucu, tidak sejahat Jin. Ingatlah kisah Saidina Omar yg sangat garang dan berhati kering serta banyak bunuh manusia. Nabi bentuk jadi baik, terbaik dan agung baik. Kita pun boleh.... asalkan hendak berubah, berusaha dari bawah pelahan2, lama2 jadi juga.

  4) Mungkin juga boleh dibuat rencana khas untuk tajuk roh gentayan atau alam roh sesudah mati. Nanti atok cuba ejas...tapi tak janji tau !

  5) Mereka ingin berahsia sebab hal peribadi, jadi atok tak sempat kerumah mereka. Atok jawab je disini...tak tahu pulak ia menganggu cucu , maaf la ya. Atok cuma jaga rahsia org...

  6) Ms 4 sedang diproses....sabar ya !

  Kpd anony 3.28...

  Bukan atok yg atur somposium tu tapi guru dan NGO yg lain. Tak tahu dapat permit ke tak ? kalau ia menjadi kenyataan akan atok war-warkan disini.

  Kpd anony 5.00...

  Tabliq atok joint 2 tahun diawal 90an, banyak ektiviti atok ikut sampai ke Syaria, Jordan, India, Pakistan dan Iraq (sebelum perang). Atok sebenarnya nak tahu sampai kemana hujungnya ajaran mereka. Penghabisan sampai sudah tak jumpa hujungnya. Mereka tak tahu pun salasilah pengajian mereka, sekejap cakap Syekh ini, sekejap Syekh itu. Tak tahu mana satu wasilah mereka. Tapi bab dakwah memang atok puji, ada sistem, ada penaja, ada wawasan. Sayang sekali hilang punca. Jadi Batal lah ilmu.

  Mo dan serikandi tu tabliq...ya ke ? Mo tu mungkin ya, tapi srikandi tu tak tahulah atok ? kena tanya dia sendiri lah....

  bersambung...

  ReplyDelete
 64. salam....
  atok, nk tny sikit...
  atok mesti pernah dngr kn amalan2 tarikat yg sesat, ada org kata ada tarikat ni menari2 sambil berzikir la, macam2 lg la....

  tp atok ckp td, tarikat ni semuanya menyampai....
  macam mana ni atok, ada org kata ada tarikat yg sesat, atok plk kata semua menyampai.... mcm tarikat muhammadiyah kt indonesia, mmg dh disahkan melencong ajaran mereka... macam pondok az-zaitun yg kt indon tu atok, mereka siap buat amalan seks bebas lg... yg tu plk mcm mana atok? minta pencerahannya....


  em... yg tabligh tu plk atok, nk tny sikit...
  sy dulu2 kecik2 lg dh bnyk ikut tabligh, smpi la skrng, cuma skrng dh jarang skt, sbb tuntutan kerja...

  setahu sy, salahsilah mereka dikembangkan dr Syeikh Hadzrat Nizamuddin Rah.A kn atok? masa slps tartar menjajah tanah asia timur, syeikh ni la dgn anak2 murid dia yg kembangkan kembali ajaran Islam, sbb masa tu Iraq,Baghdad yg jadi kota ilmu Islam dh habis di babad....

  dn mereka buat dakwah tu, tiru2 cara Nabi dakwah, dn cara para sahabat.... kn ada hadis Nabi yg mengatakan "bertebaranlah kamu keseluruh alam membawa ajaranku(Nabi Muhammad)" (hadis ni disabdakan oleh Nabi setelah ajaran Islam sempurna, slps ayat terakhir turun, jarak masa antara 81 hari sblm kewafatan Nabi)
  dan para sahabt pn bertebaran keseluruh alam pada masa tu... yg tinggal adalah sahabt khulafa' rasyidin dn sahabat2 yg buat usaha dakwah di sekitar jazirah arab...
  sbb tu ada sahabat yg smpi ke cina dan sbginya...

  jadi adalah salahsilah mereka tu atok, kiranya tak batal la ilmu tu... lg pn ulama2' besar mereka semua hafiz hadis... cth, Maulana Muhammad Zakariyya Khandalawi Rah.A, Maulana Muhd Ilyas Rah.A, klu kt malaysia ni plk, Maulana Lat, Maulana Murad (mengajar di pondok Ma'had Tahfiz Ummul Qura' sabak bernam)... dn kalau atok tau, DR SAM, mesti atok kenal kn? skrng dia dh jadi org kuat tabligh, keluar 40 hari, 4 bulan dsbginya...

  jadi yg tu mcm mana plk atok?
  minta dicerahkan... :)

  sekian...
  salam...
  -org gombak

  ReplyDelete
 65. 2) Bab PAKIDA, masa dulu2 perjuangan mereka agak diatas landasan benar dan ikhlas. Atok sendiri di tawarkan sebanyak 5 kali utk jadi orang kuat mereka waktu itu. Atok tolak sebab tak sama macam yg kami perjuangkan. Ramai tok ayah yg ada pada waktu itu, memang bagus juga. Tapi malangnya ia telah jauh menyempang sedikit kerana nak cari gelemor, lepas itu sedikit demi sedikit terpengaruh dengan duit dan kuasa. Dan sekarang sudah menjadi samseng jalanan dan jauh merapu. Jauh dari syariat Islam, jauh dari akhlak Islam dan jauh dari hukum Islam. Sudah jauh sehingga tak tahu nak pusing balek. Angota mereka ni kosong... cakap je besar. Entah apa2 lah mereka ni. Jangan peduli, selagi mereka tak kacau cucu, selagi tu buat tak reti je. Kalau dah kacau, report Polis.

  3) Bab nak kritik org ni ataok tak reti la...atok pun tak sempat baca atikal MQTK tu. Cari juga, tak jumpa la. Nanti atok cari lagi... kan dia dah minta maaf...kira ok lah tu ! Cucu sebagai pembaca kena fikir sendiri mana yg baik dan mana yg buruk. Tak semua yg kita tulis boleh diterima. Kami cuma membuat pendadahan Ilmu, cucu jadi hakim. buat keputusan. Jadi normal dan terbuka. Bebaskan diri dari ruang yg sempit. Biarkan dia nak tulis bagaimana, kita baca je. Lepas tu cucu bagi komen pd dia. Atok tak mahu buat komen ttg dia, nanti jadi fitnah.

  4) Tentang politik, atuk diarah sejak dulu lagi tidak memihak dimana2, atas pagar pun tak, bawah pagar pun tak ? Tapi kalau tak betul atok pergi terus jumpa yg berkenaan dan sound tepat (pemimpin tu la). Terpulang kpd dia, tak nak ikut ke tak nak ke ? janji tugas kita menegur tu dah dibuat. Ini ada sebabnya, atok tidak mahu nasi jadi bubur baru nak bertindak, dah lambat. Jadi dipihak yg benar saja. Atok tak mahu sempitkan fikiran dgn pekara2 begitu, ia meremaskan atok. Bab jadi kru 'free our mind' ni atuk fikir tak perlu nak joint lah. Memang dari dulu lagi atok dah free my mind, tak perlu joint kelab ni pun.

  5) Berkenaan Ma'had Darul Atiq tu atuk ingat pernah sampai juga. Tapi tak tahu banyak berkenaan mereka. Atuk ikut salah seorang muridnya saja yg banyak masaalah peribadi. Jadi berubatlah disitu. Maaf ya...

  6)Silat Pesarah ini bukan silat ibu jadi atok masuk silat macan putih saja. ok jugalah cumanya banyak berjin. Setiap peringkatnya berserta jin, Jadi masaalah nak buang esokk. Memang benar apa yg cucu kata, ia macam sejarah silat berkenaan. Apa pun susah nak terima silat ini bagus. Ia berserta Jin.

  7) Ayat itu diputar belitkan, Ia boleh membawa kepada masuk Isim, spt gila. sangat merbahaya. Pangil Jin tu, mentera yg seakan2 ayat Quran. Ini satu lagi fitnah kpd agama Islam. Bahaya jika diamalkan. Tiada puncanya.

  Rasanya dah menjawab semuanya kan... atok tak mahu pnjang2 jawab, pendek2 cukup. Kan meleret panjang atok tak dan nak tulis ms4 ni...

  Sekian
  tok zamany

  ReplyDelete
 66. assakamualaikum atuk & saudara sekalian,

  terima kasih ya atuk atas penjelasan.
  alhamdulillah, ramai yg bertanya soalan yg saya tak pernah tahu pon,maklum la remaja cm sy ni bnd2 hiburan byk la tau. sambil atuk jawab soklan mereka boleh la saya tumpang sekaki skali bljr.

  ReplyDelete
 67. Salam cucu org gombak,

  Banyak juga pengtahuan cucu tentag Tabliq ya, tapi sayangnya cucu dah tak teruskan, kenapa ??

  Cucu dah silap banyak tentang istilah Tariqat. Jika disebut saja tariqat, atok ingat adalah perjalanan para sahabat 4 atau sahabat kepada sahabat atau sahabat kepada sahabat-sahabat. Sampai sini saja. Apa yg mereka ambil dari mereka2 ini ialah cara mereka beramal, cara mereka beruslah, cara berzikir serta segala intisari perjalanan mereka beribadah yang menyampai kepada Rasullah dan kepada Allah. Mereka juga mengambil shadatai ditangan Rasullah atau sahabat nabi atau sahabat kepada sahabat nabi atau sahabat kepada sahabat2 nabi itu. Selepas dari lapisan akhir inilah lahirnya Tariqat.

  Selain dari Tariqat (jalan para ambia issolehin) yg atok sebutkan diatas tadi maka bukanlah boleh dibangsakan sebagai Tariqat. Ia tidak lebih daripada kepercayaan seseorang Ulama atau Imam atau guru sahaja yg terputus sanatnya kepada Rasullah saw. Tambah lagi Ulama atau Iman atau guru itu sangat jauh kelahirannya dari warisatul ambia yg atok sebutkan diatas tadi, walau berapa besar sarban dikepalanya. Batal lah Ilmu dan amal mereka. Jadi Tarikat bukan ciptaan org zaman selepas sahabat kepada sahabat2 Nabi. Ia didalam wilayah ini akan zahirnya Tariqat.

  Muhamadiah itu bukan ajaran tariqat, ia memfitnah Rasullah saw. Nabi Muhammad saw tidak pernah menubuhkan tarikat atas namanya sendiri selain Agama Islam yg diajarkan dan dibawanya sahaja. Tidak lebih dari itu. Atok masuk belajar dipondok (Muhamadiah) mereka di Tuban Jawa Timur. Pada waktu itu mereka disitu pun tidak pernah menamakan Muhamadiah sebagai Tariqat. Jadi dari mana datangnya Tariqat Muhamadiah. Ia adalah ciptaan org jawa sendiri. Jauh sangat dari tangan sahabat kepada sahabat2 Nabi, jauh dari tangan sahabat kepada sahabat, jauh dri tangan Sahabat Nabi, apatah lagi Rasullah sendiri. Ajarannya juga telah menyempang dari ajaran Islam. Malahan terdapat beribu-ribu ajaran kebatinan disana, berbagai gaya dan fesen. Semua mahu dicantumkan dengan nama islamiah, nampak islamaih, gaya islamiah. Tujuannya nak menghapuskan ajaran Islam yg benar. Jadi muhamadiah dan as zaituniah itu adalah ajaran sesat KEBATINAN disana. Cucu kena faham tentang ajaran Kebatinan dan ajaran sesat dahulu, baru tahu Tariqat itu adalah dari sumber yg betul dan benar. Cucu faham tak ni....

  Bersambung.....

  ReplyDelete
 68. Berkenaan dengan Tabliq pula, atok dan dua sahabat atok dari pusat dakwah islamiah indonesia dan seorang lagi dari ABIM Malaysia pernah tinggal berbulan2 di India bermuzakarah dengan Iman dan Ulama besar Tabliq (nama tida dapat diberi kerana dikuatiri akan fitnah kpd mereka) untuk mendapat huraian berkenaan dakwaan mereka bahawa ajaran Tabliq itu berwasilah dengan Rasullah saw melalui salah satu nasab dari sahabat 4 Nabi, atau nasab 14 sahabat kepada sahabat, atau pun nasab sahabat kepada sahabat2 Nabi yg lain, dimana mubaiah atau ijazah yg diterima oleh Syeikh Hadzrat Nizamuddin berpunca dari tangan-tangan salah seorang dari mereka. Mereka jadi buntu, bila atok suruh Ulama hafis hadis itu menulis semua wasilah Tabliq adakah menyampai kepada nasab tadi. Tiada seorang pun yg mampu, mereka sebaliknya cuba mengalih pandangan kepada Imam Malik bin Dinar yg pernah sampai ke Senai, Jamukhamir India. Setahu atok dia tidak menbuka madrasah tarikat disana, cuma membina Misjid dan Madrasah Tahfis sahaja. lagi pun Tarikat Malik berbeza dengan pendekatan Syeikh Nadzrat. Sekali lagi mereka buntu, akhirnya hanya termenong mendengar hujah atok tampa satu suara pun mampu membuktikan bakwaan mereka. Maka sahlah terputus sanatnya dengan Nabi saw dan batal lah segala Ilmu dan amal didalamnya. Meraunglah dan menagis saja yg mampu mereka buat... cucu faham kenapa kan ???? kesal yg teramat.

  Atok tidak fitnah sesiapa, atau menjatuhkan ketaksuban mereka kepada Imam Besar mereka itu. Merekalah yg seharusnya insaf dan bertaubat atas kesilapan mereka itu. Ini baru atok cerita pasal wasilah, belum lagi segala wirid, zikir, uslah, readah dll. Tahukah cucu didalam Tabliq telah ada fahaman2 Wahabi, fahaman2 Syiah yg suka mengamalkan Nikah Mutaah dan sebagainya. Mereka secara senyap2 telah masuk kedalam sikap keterbukaan Tabliq.

  Jadi jangan main ikut saja, main serkap jarang serta taksub kepada sesuatu. Ia bukan boleh main tiru2 saja, ikut2 saja,ciplak cara mereka itu dengan mudah dan kemudiannya terjebak terus dengan mereka itu. kaji dahulu sebelum boleh bercampur dengan mereka. Hati-hati dengan kata2 mereka.

  Waalahua'alam
  Tok Zamany.

  ReplyDelete
 69. Salam

  sampai pukul 4 pagi atok menjawab.
  jaga diri tok, nanti sakit, kami susah hati.
  kami sayangkan atok

  ReplyDelete
 70. Salam sayuranhijau...

  Tak apa, cucu atok punya pasal jam 4 pagi pun atok bangun jawab...

  Kesihatan atok minta Allah pelihara supaya boleh tulis lagi. Selagi atok boleh, kalau dah tak boleh atok rehat...

  sekian
  Tok zamany.

  ReplyDelete
 71. salam tok,
  cucu ada masalah pasal penyakit busong isteri cucu. dah 7 tahun berubat takde kesan apa2. boleh tok bagi apa2 petua atau amalan yang boleh cucu amalkan untuk ringankan penyakit tu? maaf kalau soalan cucu ni tak kena pada tempat. tp kalau boleh tok tolong cucu amat2 brsyukur.

  ReplyDelete
 72. Salam yang mengharap....

  Atok saranjan pergi berjumpa dengan Ustaz Ahmad Che Din, talipon dia dulu Hp 013 4500007 sila adukan masaalah anda kpd dia, tengok apa yg boleh ditolong. lama dah sakit tu...

  Atok bukan pakar bab perubatan, anda tel dia katakan sahabat dia bagi no ni dan minta bantuan ya , itu saja yg atok boleh tolong,

  Sekian
  tok zamany

  ReplyDelete
 73. Salam atok Zamany....
  Alhamdulillah... serba sedikit persoalan tlh sy perolehi pencerahannya...

  tp atok, yg bab tabligh tu, sy rasa mcm kurang lg la... sbb dr kecil sy dh kenal tabligh, umur 12 thn sy dh dihantar ke Ma'had Tahfiz Ummul Qura' di sabak bernam, belajar hafal al-Qur'an disana, dlm masa yg sama, sy juga mempelajari ilmu2 dakwah tabligh dn serba sedikit mengenai tasawwuf, tauhid dan fiqh... sbb tu sy bnyk tau juga psl perkara2 ni, masa di ma'had tu, antara guru sy adalah Ustaz Hisyam, Ustaz Ali Sg Air Tawar, Tuan Haji Khusrin, Maulana Murad, dn ada seorang ulama' yg pernah berguru dgn ulama' silam di fattani, namanya apa sy sudah lupa, tp dia meninggal pada ketika sy belajar di sana, sekitar pertengahan 2005, meninggal kena langgar ketika blk dr kuliyyah, hari jumaat, dn pada hari tu sepanjang hari hujan renyai2...

  macam ni atok, di pondok sy tu, ada antara mereka ustaz2, tuan guru2 yg belajar dr ulama'2 silam mcm dr Syaikh Ahmad al-Falimbani, Tuan Guru Hj Mat Penanti dsbginya... dan ada antara mereka yg belajar dr India dn hafiz hadis, berguru terus dr Maulana Hamid dan Maulana Arshad dr India... ada juga antara mereka pernah bersuluk di Indonesia, dan ada juga yg bertarikat (tarikat naqsabandiyyah kalau tak silap), begitulah serba sedikitnya atok...

  apa yg menjadi persoalan sy, ma'had itu juga mengamalkan tabligh, walhal tuan guru2 disana bercampur fahamannya, tetapi tidak ada pertentangan sesama mereka, bahkan semua tuan guru disana juga keluar jemaah sehingga hari ini... maka boleh dikatakan tidak putus wasilah jemaah tabligh ni lg lah ya, dan tidak batal lah amalan mereka...

  tak dinafikan, mmg bnyk fahaman2 yg tlh masuk ke dalam tabligh, mcm wahabi dn syiah... tp pada saya, jikalau berpegang pada ajaran asal mereka tidak batal sy rasa, mana mungkin pengasas mereka, spt Syeikh Hadzrat Maulana Nizamuddin, Maulana Ilyas Rah.A dan Maulana Muhammad Zakariyya yg terkenal dgn kepakaran mereka mengenai ilmu2 hadis boleh terbatal amalannya.... tak begitu atok?

  maksud sy, sy minta atok cerahkan lg... sbb bnyk fitnah2 yg msk ke dlm tabligh, atok sendiri blh tgk... atok mesti pernah msk ke Masjid Sri Petaling kn? bnyk org2 lama mereka disana... dulu dgn skrng lain, skrng dh bnyk org2 jalanan(org2 yg berwatak jahat) masuk ke dalam jemaah...

  atok mesti pernah baca kitab2 besar tabligh kn? cth spt Fadhail 'Amal, Hayatus Sahabah, At-Tarhib wat At-Targhib dll... semuanya kitab2 besar tu atok, karangan ulama'2 besar mereka, mcm kitab Fadhail 'Amal, sy dh khatam beberapa kali, bnyk membincangkan hal2 agama, mengenai cara2 mengamalkan agama dan hadis2 berkaitannya... kitab Hayatus Sahabah pula bnyk berkisar mengenai sejarah2 Islam yg dh ramai org lupakan, bnyk mengenai amalan2 dn ketinggian peribadi para sahabat... sy rasa mana mungkin amalan tabligh ini terbatal...

  walhal AHSWJ sendiri tidak pernah mengeluarkan fatwa mengenai keterbatalan amalan mereka, kecuali slps sekitar tahun 40-an ke atas...

  sy rasa, mereka terputus punca adalah sekitar tahun 40-an keatas... sbb masa tu, britain masih kuat menjajah, dn di india, jemaah tabligh ni dh mula merudum semenjak kewafatan Syeikh Maulana Muhammad Zakariyya Rah.A, slps kewafatan dia, jemaah tabligh ni dh mula dimasuki unsur2 keduniaan, unsur2 ni disuntik oleh org2 british yg menjajah ketika itu...

  jadi anak2 murid Maulana ni sebagai pewaris lah yg serba sedikit merosakkan amalan tabligh mereka ni... dr sini juga lah termasuknya fahaman2 wahabi dn syiah...

  sambung....

  ReplyDelete
 74. ni cuma sekadar pandangan sy berdasarkan ilmu2 berkaitan yg saya miliki... sy minta pencerahan yg lebih lanjut dr atok... bkn menentang apa yg atok hujjahkan, tp sy rasa mcm tidak patut atok mengkatagorikan amalan mereka sbgi terbatal, walhal di malaysia ini pn, kali terakhir mereka buat ijtima' pd sekitar pertengahan thn lps di sepang, kalau betul terbatal amalan mereka mesti ada mufti2 di malaysia ni yg mengeluarkan fatwa atau kenyataan berkenaan mereka... tak gitu atok?

  kalau boleh atok beri pencerahan sekali mengenai 'terbatal' yg atok maksudkan... seperkara lg, Syeikh Muhammad Nuruddin Marbu Al Banjari Al Makki juga mendokong pendiriran tabligh... thn lps, syeikh tersebut ada datang kemalaysia dan memberi bayan sekitar masjid2 di negeri sembilan.... antara hadirin adalah mufti negeri sembilan dll... bayan beliau disampaikan disekitar Ampangan dan Seremban...

  seperkara lg... unsur2 negatif yg masuk ke dalam tabligh ni sama perihalnya di ma'had sy dulu2... di ma'had sy ni, ada juga unsur2 negatif yg masuk, tah dr mana sy tak tahu, bnyk jugalah... ada antara mereka mengamalkan silat2, ayat2 al-Quran yg spt dijampi2... dn mcm2 lg... yg paling hebat pengaruh tu, mereka siap bukak gelanggang Silat Macan Pasrah di sana, yg jadi tok gurunya adalah adik kpd waris silat tersebut, dtg dr singapura, silat ni siap mereka blh kasi ijazah menurun lg... ada juga amalan2 spt memanggil jin dan bnyk lg lah... tp semua tu berlaku diperingkat murid2 sahaja, bila ada yg merujuk kepada Ustaz2 di sana, habis kena hambat budak2 tu... tp yg silat tu sy rasa smpi skrng masih ada, tp tak sampai ke peringkat menurun, kalau menurun je habis ustaz hambat budak2 tu... diorang hanya dibenarkan mengajar ilmu persilatan shj... perkara ni samalah perihalnya dgn tabligh ni sy rasa atok... tak gitu atok?

  akhir kata... cucu mohon maaf jikalau ada terkasar bahasa atau tersilap bicara... dan meminta pencerahan yg lebih dalam drpd atok berkaitan hal2 ini... bkn apa, sbb dr kecil sy dh ikut2 keluar tabligh, dn skrng ni, kalau ada cuti lebih br lah sy berpeluang utk keluar jemaah bersama mereka... kalau tak de cuti, susah sikit atok, sekadar pergi ziarah jemaah 3 hari je lah jawabnya... semoga Allah ampuni sy...


  salam...
  -orang Gombak

  ReplyDelete
 75. Silat Setia BaktiMarch 2, 2010 at 7:50 PM

  salam tuan blog...

  mak aih... panjang beno org gombak ni tulis... :)
  tinggi hujah dia...

  tuan, mcm ni, sy ada kemusykilan sedikit... mengenai ilmu persilatan... mcm yg org gombak ni sebut, dan tuan sebutkan juga... silat macan pasrah tu, sy ada pernah juga tgk mereka berpencak, tp bnyk persamaan dgn silat terang bulan dan silat selindo pada perhatian sy... cuma bab cemendi mereka, nmpk lebih asli dn hebat...

  persoalan sy, boleh tuan cerita sedikit mengenai perbezaan jurus silat yg biasa dgn buah pukul, dan apa pula bezanya dgn cemendi dan bunga2? kalau mcm kuda2 tu sy tahu jugalah... sbb sy tgk bnyk silat, ada jurus, ada buah pukul, ada bunga2, ada cemendi... tlg diterangkan ya...

  kemudian apa beza dan apa kaitan antara silat yg bnyk dimainkan di bahagian selatan thai dan silat2 yg dtg dr jawa...? mcm kalau tuan blh lihat di blog themalaypress.blogspot.com tentang video jelajah jejak bani jawi mereka, ada pertunjukan silat dr org pattani... lain betul cara mereka dgn silat di malaysia dan yg berasal dr jawa....

  terakhir... sy harap jugalah kalau tuan blog blh membuat satu siri artikel mengenai ilmu tempur dan ilmu2 mempertahankan diri ni... sy cadangkan buat artikel mengenai sejarah silat, kaitan silat dgn kerohanian, sejarah ilmu muay thai yg kadang2 tu mcm sama dgn silat pn ada, ilmu2 dr jawa, keunikan silat, pecahan2 silat dan kebaikan/keburukan mengamalkan silat... bagus kalau buat artikel mengenai perkara ni, sbb tuan kata tuan dh pernah singgah ke lebih 40 gelanggang...

  harap dijawab persoalan sy dan dilaksanakan cadangan ini... terima kasih...

  ReplyDelete
 76. terima kasih tok, cucu talipon nanti.

  ReplyDelete
 77. Salam,
  tok, Tuan Guru Haji Mat Janggut dengan Ustaz Ahmad Che Din orang yang same ke? dua-dua kat Selama, Perak? nombor telefon same je

  ReplyDelete
 78. Salam,
  atok, sebenarnya ada perkara yang saya nak ceritakan kat atok, tapi tak DIBENARKAN didedahkan kepada umum, sebab banyak kali bila saya cuba cerita pada seseorang, tangan akan tekan "backspace", ataupun tiba2 je navigate page lain tanpa post apa yang saya taip. Tapi yang paling banyak jadi adalah internet disconnect.

  Jadi, saya harap atok dapat la bagi emel supaya dapat saya emelkan saja pada atok.

  ReplyDelete
 79. Salam semua..

  atok hilang sekejap, ada hal di KL terpaksa kena tengok, tapi tak dan ke Gombak... bila tengok, dah berjela-jela org gombak tulis soalan.

  Atok simpati dengan cucu atok ni, dia belajar dah jauh, tiba2 atok kata tak betul ? Terkejut dia...
  Nak buat mcm mana, atok buat kerja siasiatan tu dulu sebab permintaan dari banyak pihak. Pihak kerajaan, pihak Pesentern, Pihak jabatan agama, pihak mufti dan guru-guru pondok. Jadi atok tak berseorangan dlm hal itu. Bila kami buat siasiatan kami akan selongkar semua, dari A sampai Z, luar dan dalam, habis keliling kami selongkar. Tok Imam
  Tabliq itu pun faham kenapa kami buat begitu. Kami kena tentukan apa sebenarnya Tabliq itu. Setelah selesai siasiatan, kami buat laporan lengkap dan hantar kepada pihak2 yg atok sebutkan diatas tadi.

  Semua pihak faham, mereka tidak bertindak keatas Tabliq sebab lapuran itu juga. mereka terima rumusan yg kami buat, baiklah disini atok ringkaskan saja apakah rumusan yg telah kami buat tentang Tabliq : "Setelah sasatan menyeluruh dibuat keatas jemaah Tabliq diMalaysia, di Indonesia dan di India, kami membuat rumusan yang telah juga bersamaan dengan pendapat Ulama2 Muktabar sebelum ini iaitu Tabliq ini bukan lah merupakan Tarikat atau jalan. Ia tidak lebih dari sebuah badan dakwah sahaja. Pengamalan didalamnya hanya bersifat Syariat tidak lebih dari itu. Maka kami juga berpendapat bahawa Tabliq ini bukan lah mengamalkan ajaran sesat atau seumpamanya. Kami juga telah meningatkan mereka supaya tidak menggunakan juzuk-juzuk kafiat dari mana-mana Tarikat yg berdaftar sebagai wadah pembelajaran mereka. Jika mereka masih tidak mengindahkan amaran yg diberi, maka terpulang kepada pihak Tuan untuk meneruskan tindakan. " atok pendekkan dan permudahkan ayatnya supaya mudah cucu faham.

  Maka pendirian ini tetap begitu, ia tidak boleh diubah lagi iaitu "Tabliq ialah badan dakwah, bukan Tarikat". Apa yg cucu belajar itu doman kan saja menjadi pelajaran syariat. Jangan dibawa kepada tarikat atau hakikat, ia tidak boleh menyampai ke wilayah ini. Memang cucu tidak faham agaknya. Perjalan Tarikat adalah lebih jauh dari apa yg cucu dapat di pondok cucu itu, ia juga bukan tiruan jalan org lain. Jalan Tarikat tersendiri dan asli dari tangan sahabat2 Nabi.

  Jadi ambil pelajaran yg telah dibelajar sebagai pelajaran biasa. Ia tidak mengapa, belajarlah seberapa banyak ilmu syarait. Tetapi jika cucu persoalkan juga tentang wasilah ilmu itu, dengan sendirinya ia bukan lagi pelajaran syariat. Ia sudah cuba memasuki wilayah Tarikat dan Hakikat. Di sini Tabliq tidak boleh masuk. Ia kekal sebagai pelajaran berdakwah sahaja.

  Atok harap cucu faham, jangan keciwa. Banyak masa lagi yg boeh cucu ambil utk belajar. Cari guru yg mampu untuk membimbing cucu dijalan yg benar...

  bersambung...

  ReplyDelete
 80. kpd silat setia bakti...

  Cadangan tuan sangat lah baik... malang nya atok hanya boleh menulis bab Ilmu dalam ajaran Islam sahaja. Tidak pula disuruh menulis bab persilatan.
  Jadi atok akan tanya guru dulu, atok tak buat apa yg tak disuruh. atok hanya buat apa yg telah disuruh sahaja.

  atok masuk seni silat bukan untuk megah, tetapi untuk tahu dari mana mereka mengamalkan segala wirid dan jampi itu. Hampir semua silat mengamalkan pendampingan dengan makhluk Jin. Mereka beranggapan jika berdampingan dengan Jin menjadikan murid itu lebih hebat, lebih canggih dari org biasa. Ini adalah hakikatnya. Mereka marah atok kerana membuat pendedahan, tetapi itu adalah tugas atok. Kenapa takut jika ia benar ?

  Yg salah dari segi akidah dalam syarak islam ialah berdamping dengan Jin ini. Hukumnya Haram dan diistilahkan Najis oleh ijmak Ulama. Silat apa pun baik, belajar ketangkasan, tari dan buah, cuma bab ini saja yg tidak boleh diterima oleh umat Islam.

  Diharap tuan faham...

  Kpd sayuranhijau...

  Ya.. ia adalah orang yg sama, biasalah tok guru ada banyak nama...

  Lain kali kalau nak tulis tu baca lah apa2 yg patut paling kurang pun baca bismilah...

  Alamat email atok zaman5619@gmail.com tapi atok malas sikit masuk email, mungkin jawapannya lambat sikit. Kan atok tengah tulis ms4 ni.... jadi tengah tumpulah ni !

  Sekian
  tok zamany

  ReplyDelete
 81. Salam atok zamany...

  oh... begitu rupanya... terima kasih atas penerangan serba lanjut...

  jadi disini ajaran tabligh ini tidak lah menyampai kepada sesat atau terkeluar dari jalan kebenaran kan atok... cuma tidak menyampai dari segi tarikatnya... br sy faham...

  sy ingtkan atok duk ckp terbatal amalan mereka, sbb sy tgk amalan mereka tidak ada pn yg terkeluar dr landasan kebenaran... dh bertahun2 sy ikut, jauh berjalan, jmp mcm2 maulana dn tuan2 guru... tiba2 terperanjat la jgk tgk ada org yg tinggi ilmu blh ckp terbatal amalan...

  jadi lepas ni, kalau atok buat statement kalau boleh atok buat lengkap sikit ye, tkt nnt salah faham mcm sy ni... terima kasih atok...

  p/s: atok, ms 4 tu lama lagi ke? sedap beno membaca ni tiba2 sangkut kt ms3... aduh atok, penantian itu satu penyeksaan tau...

  Sekian terima kasih.
  -Orang Gombak

  ReplyDelete
 82. eh atok...
  maaf, tertinggal...

  siang tadi, sy duduk berborak dgn kwn sy... dia ada dapat emel, katanya, skrng ni org2 kerajaan sedang kuat menghambat bloggers2... terutamanya bloggers2 pro pakatan dan bloggers yg menulis perihal2 yg tidak biasa diperkatakan... mcm atok ni termasuk jgk ni... kata kawan sy tu, kerajaan dh upah 300 org hacker dr india utk buat kerja2 hack ni... tp kwn sy tergelak, knp pilih india? kenapa tak pilih indonesia atau russia yg lg hebat hack mereka? takut bocor rahsia katanya...

  saranan kwn sy ni, kalau boleh atok buat salinan setiap artikel yg atok tulis... kemudian setiap artikel tu, atok simpan salinannya supaya kalau ada apa2 hal nnt mudah nk backup file... akhir2 ni kalau org2 yg mengikuti bab politik, mmg ramai dh tahu hal2 ni... terbaru laman web Tan Sri Muhyiddin Yassin pn sudah diberhentikan perkhidmatannya...

  antara ciri2 blog dan laman web yg bakal di'hack' oleh hacker2 dr india ni adalah...

  -politik pro-pakatan rakyat (PR)
  -bloggers konspirasi
  -bloggers yg bercerita hal2 freemason/illuminati
  -bloggers2 yg memecahkan rahsia(mcm kumanddie la kot)
  -bloggers2 yg menulis unsur2 hasutan
  -bloggers2 yg menulis ajaran2 baru tetapi selagi tidak menentang aqidah umNO ia tidak diapa2kn
  -bloggers2 yg membincangkan hal2 pelik dan ada unsur2 pengaruh yg kuat (mcm blog atok dn MF masuk dlm katagori ni kot)

  bkn nk menghasut... sekadar informasi... supaya siapa2 yg terbaca ni, kalau ada blog yg mmg ramai org baca blog dia, lagi2 kalau mcm blog atok ni, harap2 dibuat backup file... kalau tak rugi... hancur la penulisan2 tu nnt... kami syg blog atok ni, tk nk nnt tetiba kena hack, habis hilang satu permata... tu shj pesanan sy kpd atok dn semua pemcaba...

  terima kasih...
  -Orang Gombak

  p/s: nnt atok buat e-book lg bgs...

  ReplyDelete
 83. Salam,

  Untuk Orang Gombak, kan kat Sg Cincin tu ada masjid warisan salah satu dr 7 wali melayu. Namanya tak ingat pula, tp anak cucu dia ada lagi kat situ kalau2 nak bertukar2 fikiran.

  Untuk makluman Tuan Zamany, dah ada usaha nak menjatuhkan pertubuhan Guru Tuan
  http://al-ahkam.net/home/index.php?option=com_content&view=article&id=5220:fatwa-risalah-gerak-kilat-silat-abjad&catid=61:fatwa-ulama
  Harap Tuan maklum dan maklumkan Guru Tuan. Mmg kebangkitan Islam dan kekhalifahan ini banyak dugaan.

  Sekian wassalam.

  ReplyDelete
 84. Salam cucuanda org gombak dan anony 3.28...

  Kpd cucuanda org gombak...

  Atok saja bagi tekejut kat cucu, sebab nak tengok ketaksuban cucu dlm Tabliq. Tapi ingatlah pesan atok, Berdakwah dgn Tabliq, tarikat dengan yg lain. kalau dibawa juga Tabliq sebagai tarikat, akan jadi sasau. Puas pulak nak berubat.

  Atok kemana pun bebudak tabliq suka duduk dgn atok. Tak kenal pun depa ingat atok org kuat Tabliq. tak tahu kenapa dgn bebudak ni ? Agaknya dimuka atok ni ada tertulis cop Tabliq kot. Padahal atok tidak terlibat lagi dgn mereka. Kemana2 baik disini, di Indonesia, di Mesir, di Madinah dll. Depa pakai serkap jarang je...

  Ttg blog ni, atuk serah pada Allah peliaharakan, atok tak ada kuasa. Tapi atok save dlm file sendiri setiap episod. Abatasa pun tolong atok buat backup. Tak mengapa. Tapi hairankan kenapa pulak blog yg ringkas begini pun kena juga ? atok tak kutuk sesiapa, tak cari pasal dgn sesiapa, tak usik peribadi sesiapa. Cuma contoh tu atok kena tulis juga. Kalau tak susah nak bagi faham. Agaknya mereka nak semua bloger jadi macam mereka kot. Atok peserah pd Allah saja la.

  Kpd cucuanda anony 3.28

  Fatwa itu dah lama keluar, kami dah bagi jelas dengan semua pihak termasuk Istana Kedah. Mereka faham. Rencana itu ditulis oleh mereka2 yg tidak suka kami. Ia satu propaganda yg sangat jahat, jauh menyempang dari apa yg kami amalkan. Tak ada pekara2 yg mereka sebut itu benar malah sangat jauh dari ajaran Tok-tok guru ABJAD tu. Ia fitnah yg sengaja diadakan utk jatuhkan kami kerana ABJAD semakin popular di Malaysia dah punya ratusan ribu ahli. Kami memang keritik habis-habisan kpd gerakan yg menyempang dari akidah sejak dulu-dulu lagi, zaman Tok Kenali lagi. Jadi fatwa itu juga salah satu cara nak serang kami guna Sultan Kedah. nak hadap hadapan dengan kami. mereka tak berani. mereka buat dakyah palsu. Cucu usah bimbang. Kita berdiri kerana benar !

  Tk sebab memberi tahu dan nasihatkan atok akan serangan itu. Ia asam garam guru2 itu. Jadi siasat balek lah semuanya

  wassalam
  Tok Zamany

  ReplyDelete
 85. salam kpd anon 3:28 dn atok zamany...

  ya... sy sering juga ke sg cincin tu, dulu masa muda2, sekolah menengah pn di sg pusu, dkt sgt kwsn tu, mmg sy tahu ada masjid warisan disana... kalau nk masuk ke masjid tu kena seberang sungai lalu jambatan gantung...

  tak pasti pula kalau2 ada lg anak cucu para wali yg masih tinggal disana, kalaupn ada, mereka cuma mewarisi kitab2 lama dn ilmu2, tp tak pula mengajar hingga ke tariqat... mengajar ilmu agama biasa tu adalah... kt dlm masjid tu bnyk juga kitab2 lama tersimpan... sekitarnya ada sekolah agama rakyat, gelanggang silat pn ada juga.... klu tak silap, silat gayung yg diamalkan disitu.... begitulah ceritanya...

  kpd atok zamany...
  sy tidaklah smpi kpd taksub melebih2, cuma ingin mendapat kepastian shj, sbb dr kecil dh amalkan... ha atok, rasa2nya malam ni lah ye muka surat 4 keluar?

  bercakap pasal silat di sungai cincin, teringat ada satu tmpt di ujung gombak utara... tmptnya di gombak utara batu 12, alang sedayu resort chalet and camp park... kt tmpt ni ada satu amalan silat ke apa, sy tak pasti, tp amalan mereka ni, pelik... jerit HU!!! lps tu sentuh anggota tubuh musuh, boleh terbangkan musuh sejauh 2 meter lebih.... atok cuba periksa disana... sy 2 kali dh tgk mereka bertarung...

  tp di alang sedayu ni bkn tmpt mereka berguru... tmpt berguru dn dr mana dtgnya ilmu ni sy tak tahu, cuma mereka akan ke alang sedayu tu setiap hari jumaat malam sabtu, mereka buat latihan pemantapan di tapak perkemahan alang sedayu ni, petang sabtu br mereka pulang... setiap hari jumaat malam sabtu minggu terakhir dlm setiap bulan... sy dh 2 kali berpeluang menyaksikan kehebatan mereka dengan mata sendiri... atok cuba lah bongkar... sbb mereka mcm gerakan tersembunyi... ada org2 elit juga yg masuk...

  terima kasih.
  -Orang Gombak

  ReplyDelete
 86. Salam cucu org gombak

  Nampak silat tu ala nasrul hak je... tak apa atok suruh kawan dari jabatan agama pergi tengok. Kalau mereka cuba hidupkan semula amalan nasrul hak atau budi suci atau wali suci, memamg lah salah. Cucu jangan pe masok pulak. Asek,,,syok sangat tengok tahu-tahu dah ada dalam gelangang dah... haru pulak kena tangkap ???

  tang ms4 tu ssaabbaarrrrrr ok, lambat ??? sikit je lagi ni........

  Sekian
  Tok zamany

  ReplyDelete
 87. maaf atuk,saya mahu bertanya: ada kata kebangkitan Islam kat bumi bermula dcari Terengganu - katanya ada rahsia kat Batu Bersurat yg ditulis Syeikh Syarif al Baghdadi/ kemudian rahsianya di pegang oleh Tok Pulau Manis yg karang Kitab Hikam Melayu tu and then rahsianya pindah ke Tok Ku Paloh.Boleh crite sket atulk.tk

  ReplyDelete
 88. salam Tuan Zamany: kalau turun Marang nanti blehlah jupe ya....saya kat sempadan marang.
  hrp bgtau ya...nak jupe sungguh ni....ada hal sgt2tu...

  ReplyDelete
 89. salam ,kalau Tuan ada masa, mohon tuan bukakan email tuan; ada sesuatu saya coretkan pada email tu.terima kasih.salam ukhwah

  ReplyDelete
 90. salam tok,
  tok bole bgtau mcmmana adap utk seseorg tu pegi menuntut ilmu terutama ilmu berkaitn tarikat.
  terima kasih tok

  ReplyDelete
 91. salam ukhwah: pertengahan 90an, saya ada juga menuntut beberapa jurusan ilmu persilatan....berhubung pula dgn guru-guru utama sehingga kepada Panglima Perang atau Mahaguru setiap jurusan tu.....dalam perbincangan saya: mereka pun selalu menyebut apa yg atuk bagitau. Sesetengah dari mereka dah bertahun-tahun kadang mencapai 10 tahun mencari guru paling handal di indonesia....banyak tempat mereka pergi spt peasaantren...tempay suluk,petapa, gua dan seumpamanya.....ada beberapa guru yang dikatakan tahap tinggi baik dlm ilm psislatan mahupun bab makrifat pernah memberitahu bahawa ilmu tertinggi sebenarnya terdapat di semenanjung...dan mereka semua memberi pendapat yg sama tentang tempat di semenanjung itu dgn menyebut lokasinya. Kadang bila kita fikirkan ada logiknya krn bukankan permulaan kepada Wali Songo itu di tanah semenanjung ini...melalui Syed Husein Jamadil Kubra (betulkan kalau saya silap). terima kasih

  ReplyDelete
 92. Awal tahun 2000, saya menyertai satu tariqat: Syeikh tarikat bercerita kepada saya: sewaktu satu Perjumpaan Perhimpunan Ulama-Ulama Lama Nusantara di Kuala Lumpur: dia bertemu dgn beberapa Kiyai dari tanah seberang : mereka berpesan kepada Syeikh tariqat saya bhw jaga elok-elok tanah semenanjung ini....mereka seraya bertanya asal Syeikh saya ini...bila menyebut shj lokasi asal Syeikh ini...Kiyai-kiyai tersebut terus membisikkan sesuatu kepada Syeikh: katanya " Islam akan bangkit dari situ' .....ini tanah bertuah.

  ReplyDelete
 93. tujuan saya paparkan ini bukanlah ingin kebanggaan atau apa2.....cuma petunjuk-petunjuk sangat jelas.....daripada hadis Nabi sehinggalah perkhabaran bhw tanah bani jawi ini akan menyaksikan kebangkitan.....era tanah jazirah Arab sudah berlalu.....selepas Arab.....bangsa jawi ini memiliki sesuatu dalam genetik mereka yg tak mampu dihuraikan....kod-kod ini dah lamapun terbentang...hidden hand dah taupun .....cuma Allah SWT menyembunyikan pejuang di kalangan masyarakat awam....Allah pasti menentukan arahnya perjuangan ini.

  ReplyDelete
 94. pjuang Islam akhir zaman dimetaforkan akan berjuang spt kedudukan pejuang dalam sarang lebah...antara mereka mempunyai misi yg sama...mencari madu dan menjaga ratu....tapi lokasi mereka berbeza di dalam sarang yg sama....kedudukan dan bentuk fizikal sarang sekata dgn shape yg sama....tetapi antara mereka berjuang dalam peranan yg sangat berbeza...tapi ingat misi tetap sama.........begitulah pejuang Islam zaman mutakhir....sebab itu musuh agak sukar mencari....mereka tk boleh guna konvensional system...dgn melakukan mass destruction....mereka boleh hancurkan satu pejuang tapi akan muncul 100 pejuang lain lagi....dgn tahap kerohanian yg sangat tinggi....bukankan yg akan menyertai perang akhir zaman nanti di kalangan arifbillah.maaf klau tersilap...atuk boleh komen dan bagi pendapat.terima kasih.

  ReplyDelete
 95. Salam...

  merujuk kepada komentar azhar diatas, apa maksud tuan sebenarnya? adakah yg dikatakan Islam akan bangkit dari 'negeri' itu adalah spt Tentera Panji Hitam Ufuk Timur? atau Pemuda Bani Tamim? ataukah Imam Mahdi yg dimaksudkan?

  pada pendapat saya, di semenanjung ini, walhal sekalian nusantara ini.... sukar untuk mencari ulama'2 yang benar2 zuhud, tawaddu', dan berbagai2 istilah lg... tidak spt dahulu, kemana sahaja akan berjumpa tok syeih yg betul2 ikhlas dlm menyampai...

  ditambah pula dgn generasi skrng yg macam2 hal... hiburan, melepak, borak kosong, kapel2, budaya2 barat dn macam2 lg yg songsang belaka... pada saya itu adalah satu perkara yang sukar diterima.... mungkin kebangkitan itu boleh diterima akal, tetapi perlu dikaji lagi... jika ada kajian berkenaan, sila kemukakan, sy berminat membacanya...

  berhubung Panji Hitam Ufuk Timur pula, pada saya ia mungkin dari kalangan Mujahidin Taliban/al-Qaeda atau Pejuang Chechen, atau Tentera al-Shabab di Somalia... begitulah kiranya... bukan apa, bedasarkan hadis2 Nabi saw, kebangkitan Islam yg dimaksudkan ialah tentera Panji Hitam Ufuk Timur yang tidak pernah kalah pn dalam mana-mana pertempuran...

  jika dikatakan org2 di 'negeri' di semenanjung ini, adalah susah untuk diterima kata-kata itu kerana di malaysia kita tidak melalu peperangan senjata tidak spt Taliban/al-Qaeda, al-Shabab, Pejuang Chechen...

  pada atok Zamany dan pembaca yg lain, tlg diperbetulkan kiranya pendapat sy ada kurang atau ada silapnya...

  atok, mana muka surat 4? lama sngt dh ni menunggu atok... hari-hari saya buka laman atok ni... tp masih tak nampak2 pn bayang2 muka surat 4...

  -Orang Gombak

  ReplyDelete
 96. salam, saya lebih menyetujui frasa Islam bangkit dari Nusantara ini: di sebelah sini: kita belum benar-benar teruji....sedikit cetusan dapat dilihat waktu 13 Mei....pada masa Mat Kilau...British sudah merasa bahangnya.Kena ingat: Mat Kilau sampai sudah tak dapat ditangkap oleh British. Mat Kilau dalam pelariannya menerima sedikit suntikan ilmu dari Tok Ku Paloh. Bila kita tidak benar2 teruji, memang di hadapan mata kita, tidak akan nampak 'ulamak' ni...frasa ulamak ini juga tak brape gemar gunakan....lebih tepat pejuang arifbillah. Pejuang ini sudah lama tersedia: ingat kita tak jumpe tak mestinya tak ada.....mereka menyiapkan diri bukan dalam satu kelompok...antara kelompok itu tidak mengetahui aantara satu sama lain: kecuali yg benar-benar di peringkat tinggi...mereka pasti tahu: kita especially di semenanjung ini: kita benar2 belum berperang.....beratus tahun ilmu orang melayu tersimpan.....Mat Kilau hanya mencetuskan sedikit shj....pewaris2 ilmu arifbillah menerima baiah bukan sekadar ilmu biasa.....tanyalah pewaris ilmu Syeikh Ahmad al Fathani, Tok Ku Paloh, Tok Kenali.....mereka memiliki ilmu perang ini.....perjuangan adalah asam garam hidup Rasulullah....kita dengan beliau 1400 tahun lebih....hayat warisan kenabian lazimnya 500 tahun...sdra: saya dengan rendah hati sgt percaya (bukan percaya kosong: boleh dibuktikan)....pejuang-pejuang arifbillah ini adadi bumi ini - di tanah semenanjung - di tanah nusantara yang dijanjikan. sklali lagi, sy tidak mahu berpolemik dgn membataskan ruang geografi dan wilayah yg kecil untuk tapak kepada sebuah kebangkitan.Kita serahkan padaNya....sesungguhnya bercita-citalah kita untuk mati dalam syahid....benar-benar syahid di sisiNya...dalam ilmuNya.

  ReplyDelete
 97. maaf ada sambungan dekat hayat warisan kenabian tu...terlupe...500 tahun x 5 = 2500 tahun:kita masih dalam skala ilmu Rasulullah yg tidak terjejas dari segi ilmu dan pengamalan tmasuk ilmu rahsia.

  ReplyDelete
 98. azhar.

  amat menarik komen saudara. dan saya juga mendapat maklumat yang hampir sama dengan saudara. nampaknya kita berasal dari negeri yg sama. dan saya yakin dari situlah islam akan bangkit kerana Syeikh Muhammad Al-Baghdadi juga telah meramalkan islam akan bangkit dari situ di dalam batu bersurat melalui waris keturunannya yang juga ahlul bayt. Beliau telah menurunkan ulama/wali allah seperti Tok Pauh dan Tok Ku Paloh.

  Minta email saudara jika tidak keberatan, mungkin kita boleh berkongsi maklumat di sana. Agak sesuai jika nak dibincangkan secara terbuka seperti ini. dan saya juga mempunyai maklumat yang saya yakin begitu menarik untuk dikaji dan diteliti bersama.

  ReplyDelete
 99. teringat satu peristiwa: satu hari di petang khamis malam jumaat: saya tak dapat tidur malam krn terasa benar ingin ke makam Tok Ku Paloh: pagi keesokannya (pagi jumaat): tergesa-gesa saya ke sana... salam di beri: ada perkhabaran di sana.POeristiwa itu membawa saya ke makam Syeikh Syarif al Baghdadi ( penulis Batu Bersurat - beleiau hanya menulis menggunakan jarinya shj sehingga menimbulkan lekuk yg agak dalam di batu yg sgt keras...).Pun ada peristiwa di situ. Seterusnya ke makam Tok Pulau Manis (penulis kitab Hikam Melayu dan pengamal Tariqat Syathariah dan sempat berguru dgn Abdul Rauf Singkel - yg maqamnya terangkat sendiri waktu tsunami 2004).Kesemua ini mencatat sesuatu di dalam minda.....

  ReplyDelete
 100. mohon maaf pd semua peembaca: bukan hanya di trg shj ada pewaris ini: hampir semua tempat di tanah semenanjung emas ini: tmasuk di nusantara....namun baranya di tanah semenanjung ini...bara yg tidak mampu dipadam....melayu ..sifatnya pemalu....di situ jua tersimpan khazanah ilmu...melayu .....genetiknya bercampur baur...hingga sukar di telah hujung dan pangkal... melayu....sukar dibaca gerak dan rasa...melayu....ada santun dalam luka.... ada diam dalam kecewa...melayu ......rindunya pada Rasul tidak terkira.....dibejanakan di langit Qalbu terdalam.

  ReplyDelete
 101. kepada saudara azhar...
  elok kiranya saudara nyatakan bentuk kebangkitan Islam yg saudara maksudkan... jikalau tidak, ia lebih kepada menampakkan yg saudara ini taksub semata...

  macam yg sy tanyakan di komentar saya yg diatas, apakah maksud kebangkitan itu? mmg Islam di nusantara ini masih kuat, tetapi sudah menjadi minoriti dan dikampung2 sahaja... tiada tempat di ruang terbuka... berbeza dgn org2 di afghan, chechen dan somalia...

  ilmu2 mereka juga bersanad sampai ke Nabi... spt Osama/Ayman al-Zawahir, berguru di Makkah bertahun2 lamanya... skrng mengambil jalan untuk berjihad... persenjataan mereka pn bergudang-gudang... ada rahsia ketenteraan mereka yg tidak diketahui umum malahan org2 bersekutu juga tidak tahu...

  tp tidak mustahil apa yg saudara katakan, mngkn kebangkitan itu lebih kpd menghantar pasukan untuk berjihad persama2 Pemuda Bani Tamim atau Panji Hitam Ufuk Timur itu atau pergi membaiah al-Mahdi atau juga mungkin menjadi pendokong al-Mahdi atau juga al-Mahdi itu sendiri... jika hal ketenteraan, di Malaysia ini tidak ada lagi usaha2 utk kearah itu, berbeza dgn keadaan skrng, skrng ialah zaman kebangkitan Panji Hitam Ufuk Timur itu, mngkn slps 2012 br dikatakan baiah Imam Mahdi akan berlaku....

  tetapi jika dikatakan kebangkitan dr semenanjung itu bermaksud Tentera Panji Hitam Ufuk Timur itu, maka ia adalah berat untuk diterima akal berdasar pada kajian2 org dahulu, keadaan semasa dan kajian keatas Hadis2 Nabi saw...

  apa yg sy ckp ini tidak semestinya betul, ia berdasarkan kajian sy dn tahap pemahaman sy, jika ada salah silap harap diperbetulkan... ingtlah ilmu Allah melebihi segalanya dan perkara ini tergolong dlm perkara yg disembunyikan...

  atok zamany! dimanakah gerangan atok? kemana menghilang? madah kata belum selesai utk dilipur larakan....

  p/s: gaya komen saudara azhar tidak ubah spt org2 sangtawal/mungkin dpt ilmu dr MQTK dan pasti saudara org terengganu/kedah... betul kah tekaan sy?

  -Orang Gombak

  ReplyDelete
 102. orang gombak, jgn suka hati kata org taksub. okay, kalu x leh terima tentang kebangkitan dari sini tidak mengapa dan untuk pengetahun anda kajian2 dulu dan sekarng menunjukkan islam akan bangkit di sebelah sini, belajar lagi ye. apapon yang penting islam akan bangkit jua dan semoga kita semua menjadi pengikut mahadi. dan jangan la taksub pula pada parti politik yang didalangi oleh THH di kedua belah pihak. apa yg pntg skrang ialah kembali bersatu.

  maaf sekira tersalah bahasa, sekian tq.

  ReplyDelete
 103. Salam,

  Pada saudara Azhar, lebih elok awak berjumpa sendiri atau email secara senyap pada Tuan Zamany.

  Awak dah tahap terbuka sedikit rahsia, yg perlu dirahsiakan.

  Sekian wassalam.

  ReplyDelete
 104. salam org gombak,
  Pertamanya: saya bukan orang sangtawal:saya tak tahupun MQTK tu apa...sy bru je kenal internet.Saya tidak bersekogkkol dgn sapa2;tidak membangkang dan tidak pula setuju 100% klau semua pendapat tu dr manusia( kecuali Nabi & Rasul). Macam sdra org gombak juga....
  Kedua: saya relah digelar apa sahaja:taksub @ fanatik @ fundemenatlist...kalau semua istilah itu bakal menjamin saya dapat redhaNya...alhamdulilllah....manusia ]mengelarkan banjinganpun diterima.
  Saya hanya menceritakan dapatan saya: hasil kelana saya selama lebih dari 10 tahun....saya tidak mencedok mana-mana idea org ...atau cupa copy & paste pengalaman rohani manusia lain....ini daripada dalam sini: jauh di dalam Qalbu ini...soal kebenaran atau tidak memang boleh dipersoalkan krn saya juga manusia...menjadi hak sesiapa mmpsoalkan...fanatik kenegerian /wilayah memang bukan pakaian saya....diri kitapun berasal dari tanah yg mana kita tak tahu...apatah lagi psoalan roh. Umur saya sudah melebih 43 tahun...sudha lewat tiga tahun dari umur Baginda Rasul sewaktu menerima wahyu pertama.
  Kpd sdra anony 3.28: ya sy sudah emailkan kpd Tn Zamany:tunggu balasan je...ada benda yg terlalu rahsia nak saya bincangkan....yg saya keluarkan kat sini hanya perkongsian ilmu yg kulit....NIAT saya satu je: supaya kita semua tanamkan kuat-kuat ROH ISLAM dalam diri / peribadi dan keluarga....mari kita betulkan diri dahulu sblum betulkan orang lain. Kpd org gombak: terima kasih krn anda sudi memberi komen: saya terima komen anda ....terima kasih skali lagi.Blog ini harus diikuti.....ada sesuatu yg menarik di sini. Anda semua sdra saya..mari kita sama-sama duduk dalam jemaah kebangkitan...bukan retorik shj...tapi Rasulullah dah bagi jalan: pejuangan ni ikutlah kemampuan diri....boleh sahaja di medan, yg lemah ada tempatnya....yg makbul doanya tapi kurang dr segi fizikal, boleh aje bdoa.Allah menyaksikan segalanya....ilmu saya pun seciput je....semakin digali semakin dahaga saya rasakan ...akhirnya la haulawa quwwata illa billah sahajalah....klau dah la maujud itu crite lain.wasalam.selamat berdisksi jgn menyakiti sudahlah.maaf segala komen saya.

  ReplyDelete
 105. untuk laskar hitam ni emailnya: zahar1810@gmail.com atau facebook : 'cikgu azhar ali'

  ReplyDelete
 106. Salam semua, maaf sebab atok hilang sekejap. Bukan pasal apa... ni komputer atok ada problam sikit. Kena kacau, ms4 yg atok save tu pun hilang. tok baca je komen cucu2 semua, tapi tak boleh post jawapannya. Jadi atok buat balek la semuanya... harap cucu2 maklum .

  Cucu azhar galak gamaknya bertanya, sampai atok dah tak tahu nak jawab yang mana satu dulu, tapi atok cuba la ya...

  1) Tentang kebangkitan dari timur tu memang telah diketahui sejak Rasullah lagi, sampai Baginda berlinang air mata dpt melihat betapa ikhlasnya org disini berjuang utk meletakkan semula tampuk pemerintahan Islam akhir zaman kepada keluarga Baginda semula. Tentang dari timur tu tidak pula dikatakan dari negeri mana ? Tok wali tak kata begitu, tapi mereka kata dari Tanah Semananjung ini lah bermulanya. Dia pun tak kata keturunan mana2, dan siapa ? yang jelas semua yang handal2 dah ada disini. Sejak beberapa lama ini dah semakin ramai Tok Wali mari sini, bukan dari sini saja, dari seluruh dunia pun mari metap di sini. Tunggu panggilan saja....

  2) Memang ramai yg email atok nak jumpa atok, tapi atok tak berdaya sebab arahan atok terima hanya utk tonjolkan diri dlm tulisan saja. Cucu tanyalah apa saja kepada guru cucu tu, ia seperti cucu jumpa atok la tu. Nanti atok email cucu semula ya.

  3) Permulaan Walisongo bukan dari sini, mereka terima arahan untuk hapuskan kemungkaran di tanah sebarang. Dimulai oleh Maulana Malek Ibrahim dari Hadjaralmaut, kemudian Sunan Ampil, kemudian Sunan Bonang, Kemudian Sunan Darjat, kemudian Sunan Kudus, dan yang 3 lagi adalah anak2 mereka diatas tadi iaitu Sunan Giri, sunan Kalijaga, sunan Muria, dan terakhir ialah Syarif Hidayahtuallah atau sunan Gunong Jati di Sulawisi Timur. Mereka pernah berkunjung kemari iaitu ke Kedah, Johor, Pahang, Terangganu dan Kelantan. Juga ke Pathani, Kemboja dan beberapa tempat lain kerana jemputan dari sahabat2 mereka.

  4)Pejuang akhir zaman bukan arifbillah saja, ia tergolong yang dipanggil dengan nama ahli Aulia Makduddin seramai 70,422 orang. Didalam kelompok ini termasuklah Ahlillah, Arifbillah, Autad, Kutubuzaman dll. Yang tidak ada mertabat tetapi warak, alim dan solihin hanya dapat tengok saja. Mereka tidak mampu berhadapan dengan Izazil, Dajjal dan Manusia2 Iblis yang juga telah bersedia dengan lengkap. Kepada yang tak ada langsung pegangan tapi Islam, akan kena ratah dek balatentera jahat Izazil dan Dajjal saja. Tu lah atok dok sebok suruh cucu semua pergi ambil baiaah dari mana2 guru Tarikat, untuk persediaan kita. Habis rendah perjuangan ialah Berdoa untuk mereka, itu pun dah masuk dalam Fisabililah. Tapi kena ada Guru... tak ada tu, tlg cari bagi ada juga !

  5) Setiap 500 tahun akan lahir seorang Autad, dari Kewafatan Rasullah saw hingga sekarang baru ada 2 orang Autad. Autad bermaksud Walliallah yang diangkat darjatnya menjadi lebih tinggi disisi Allah swt dan tugasnya lebih besar dari semua Kutubuszaman atau orang panggil Wali Kutub yang 4 itu. Jadi menjelang 1500 tahun akan diangkat salah seorang dari semua Waliallah2 itu untuk duduk dikerusi Autad Waliallah iewalmursolin. Begitu kiraannya.

  6) Yang cucu sebut Tok Pauh, Tok Ku Paloh, Syeikh Muhammad Al Bagdadi dan Syekh Abdul Rauf Singkel tu semuanya Waliallah di sebelah Timur sini lah tu. Mereka berjihat menterbiah anak-anak negeri sebalah sini menjadi lebih kuat, memasuki wilayah Ahlillah. Mereka diantara yang kita selalu sebut dan selalu mendoakan tanah ini menjadi makmur. Itu yang atok diberitahu.

  7) Pandangan cucu yang dalam2 atau yang tersingkap tu minta di email pada atok. Cucu kena faham, bukan semua org awam boleh terima pekara yg dalam2 dan yang terbuka tabir tu. Kadang2 benda tu untuk kita saja, bukan utk org lain. Cucu tanya dulu pd guru cucu...itu yg terbaik. Pas tu nak tanya atok, atok tidak ada masaalah. Insyaallah cucu akan jumpa atok disatu masa nanti, kalau cucu tak kenal tu bukan salah atok tau ! nanti atok tengok email tu....

  ReplyDelete
 107. sambungan...
  Salam kepada oranggombak, Laskar Hitam, Bani Jawi dan anony 3.28

  Maaf atok hilang kejap, spt yag atok kata diatas tadi atok kena kacau, tapi tak serius...

  tentang cucu azhar tu, jangan silap. Dia lahirlan apa yg dia nampak dan cucu biarkan saja dia. Cucu tak faham diri dia tu tengah dok nampak yang orang lain tak nampak. Itu sebab dia banyak cakap... biasa pekara macam ni berlaku, cuma org nampak dia pelik sikit...jangan risau.

  Kpd oranggombak ,

  Atok kena taip balek ms4 tu sebab dah kena telan komputer ni... tak tahu kemana perginya. Jadi sabar la ya....

  Sekian
  Tok zamany

  ReplyDelete
 108. SALAM SEMUA...

  ADA PENGUMUMAN SIKIT ! KEPADA YANG TELAH MENGHANTAR EMAIL MENGGUNAKAN ALAMAT MYSPACE ATOK, IA TELAH HILANG JUGA... JADI SIAL GUNAKAN ALAMAT EMALI ATOK DLAM BLOG NI IAITU :

  zaman5619@gmail.com

  Terutama kepada azhar, atok dah cari email tu tapi dah tak ada. Ia telah kosong.... sila hantar semula menggunakan alamat diatas, harap maklum.

  ReplyDelete
 109. Salam saudara azhar, atok zamany...

  kan sy dh pesan tok... save file tu banyak2, kalau boleh buat portable/simpan dlm pendrive... skrng kami juga yg tertunggu2 lg ms4...

  maaf, nk tny sikit, ya, mmg betul di nusantara dan sekitar tanah semenanjung hingga selatan thai ni bnyk ulama'2 besar... tuan syeih2... tp sy masih memerlukan penerangan... maksud sy, kebangkitan yg macam mana? adakah 70,422 orang Auliya' itu adalah tentera Panji Hitam Ufuk Timur yang dimaksudkan dalam Hadis Rasulullah itu?

  atau pembawa kebangkitan yang salah seorang darinya adalah bakal Imam Mahdi yang akan dibaiat di hadapan Ka'bah?

  bukan apa atok/saudara azhar... sy pn mengkaji juga dh bertahun2 ni... tp berdasarkan hadis2 Nabi saw, kebanyakannya lebih menyerupai Tentera2 dari kwsn yg sy katakan spt di Afghan, Chechen, Somalia... mngkn ada benarnya kebangkitan itu ada juga dari tanah nusantara ini, tp yg bagaimana atok? sbb ada hadis nabi yg mengatakan ketika dibaiatnya Imam Mahdi itu, ada 4 kumpulan besar yg akan turut sama, 3 darinya menemui ajal tinggal 1 sahaja... dan ada hadis juga menyatakan 70,000 tentera dajjal dari khurasan dan 70,000 tentera akan bergabung dgn Pemuda Bani Tamim yg 314 orang itu... maka berlakulah Armageddon seterusnya WW3... tak gitu atok dan saudara azhar? harap harap di terangkan lebih lanjut serba sedikit, dalam mencari ilmu Allah mengenai kebangkitan ini, sy rasa tidak perlu untuk berahsia-rahsia lagi... kerana masanya sy rasakan begitu hampir... hanya mngkn perlu bertapis dn pandai menerima....

  saudara azhar, sy tidak katakan anda taksub atau yg seumpamanya... maksud disitu, "elok kiranya saudara terang lebih lanjut, kalau tak lanjut pn elok kiranya ada sedikit pencerahan yg lebih bagi mengelakkan org membaca komen anda dan men'cop' anda sebagai taksub atau seumpama dgnnya..." harap tidak ada yg terasa ya...

  kemudian, sudi kiranya atok zamany terangkan serba sedikit mengenai Doa' Rabithah dengan amalan al-Ma'thurat dan Manzil... dulu ketika di alam persekolahan sy, di sekolah menengah di sg pusu sana, sy selalu baca Doa' Rabithah... tp sy tidak pernah tahu apa itu doa' Rabithah ni dari tingkatan 1 sampai ke tingkatan 4.... bila dh masuk tingkatan 4 br sy dpt tahu bagaimana kalam doa' yg sebenar, selama ni baca ikut2 je... tp yg peliknya, sekolah sy tu ada juga fahaman wahabinya dikalangan murid dn guru2... persoalannya, adakah Doa' Rabithah ini berkait dgn spt kata2 atok zamany "bersanad dan berabitah menyampai ke tangan Nabi saw"? adakah doa' ini dibaca bagi mendapat rabithah dlm menimba ilmu? dan boleh atok terangkan serba sedikit fadhilat nya doa ini?

  berkaitan Manzil dan al-Ma'thurat, sy hendak bertanya, yg manakah amalan para2 waliAllah yg diamalkan hingga dpt terbuka hijab? sbb dulu di MTUQ di sabak bernam, disana sy amalkan Manzil... dan sy nk tny sikit berkenaan sanad amalan2 tersebut... minta atok memberi pencerahannya... (dulu2 sy spt blh mengetahui apa yg akan berlaku jika berlaku dua pilihan dlm kehidupan sy ketika mengamalkan Manzil)

  terima kasih.
  salam.
  -Orang Gombak

  ReplyDelete
 110. salam atuk & semua pembaca:
  saya dah cuba emailkan pd atuk tapi tak dapat...error (katanya not fix dan tah hapa...sayapun tk faham tuh).cuba atuk berikan email lain atau nanti malam sy cuba lagi.Kes pintas gelombang ni dah lali saya alami,terutama klau dah jupe org tertentu.Dlm email tu byk benda sy bgtau...tapi rahsia besar saya tak bgtau...maklumlah email ni masih ada mata yg nonton...(musuh)....so kena tunggu masa Allah takdirkan kita jupe nanti.salam utk semua pembaca.

  ReplyDelete
 111. Salam semua,

  kpd org gombak,

  Kan atok dah kata, pengajian yg cucu terima di Madrasah dulu tu hanya lapisan syariat sahaja. Cucu tidak boleh masuk wilayah Tarikat dengan hanya mengamalkan amalan2 tersebut. Amalan apa pun adalah baik, cuma didalam Tarikat ada tatasusila. Bukan main amal saja. Cucu atok saran pergi bertemu dengan mana2 guru Tarikat untuk mengamalkan ayat2 yg cucu sebut itu. Cara bertanya dengan atok dan kemudian cucu amal...akan mengundang masaalah. Wasilah dan rabitah ada pada guru tarikat yang masih hidup dan cucu kena mengadap dia secara zahir. Bukan amalan2 yang berwasilah dan beribitah. Disini cucu telah silap tafsir. Cucu kena ambil dari guru tarikat yang hidup. Tampa guru tarikat amalan apa pun tidak boleh masuk ke wilayah Tarikat dan seterusnya Hakikat dan Makrifat. Cucu kena faham pelajaran Dalam begitu adalah berkaitan dengan roh. Tidak boleh didedah sesuka hati. Apa yg atok cerita disini adalah lapisan luaran sahaja. Ia belum memasuki kewilayah pun. Cucu kena faham pekara ini.

  Tentang perang akhir zaman tu, janganlah cucu fikirkan dalam sangat. Ini kerja Waliallah, bukan kerja kita. Kita hanya diberi sedikit kefahaman tentangnya dari Hadis Nabi dan cerita2 org Ahlilah. Jadi biarkan saja ia menjadi urusan mereka. Kita tidak mampu berfikir jauh. Atok pun tak mendapat maklumat detail, jadi bagaimana atok nak cerita.

  Berkenaan dengan doa2 yang cucu amal, ia adalah wadah permohonan supaya kita mendapat jalan menuju Allah swt. Tetapi kalau hanya dengan mengamalkan nya ia tidak akan mendapat apa2, tambahan untuk terbuka hijab. Melainkan cucu duduk bersama Guru Tarikat yang maseh hidup. Dia akan pandu cucu.. begitulah jika mahu mengamalkan doa2 berkenaan.

  Sekali lagi atok pesan... yang berwisilah dan beribitah itu ialah Guru yang masih hidup... bukan ayat atau amalan atau doa. Kena jumpa Guru tu lah, tiada cara lain lagi !

  Kpd azhar...

  Atok tak ada alamat yg lain, cubalah jika ada izin Allah dan minta pertolongannya insyaallah boleh..
  atok sendiri skg ni dah susah nak tulis semula blog ms4 tu. Penutup bab ini, kenapa, atok pun tak tahu ?

  ReplyDelete
 112. assalamualaikum atuk dan saudara sekalian,

  nampaknya belum lagi la rezeki saya nk baca tulisan atuk utk m/s 4. hari2 bkk blog atuk nk tgg update baru.tak pa blh tgg pny. saya doakan agar semua urusan dan usaha atuk mendidik anak bangsa dipermudahkan Allah.

  ReplyDelete
 113. Salam tuan zamany,

  Apa beza diantara guru tarikat dan guru hakikat?

  ReplyDelete
 114. Kepada semua peminat atok, jangan bimbang... semua masaalah telah berjaya diatasi sekarang, tinggal nak bagi habis sikit saja lagi...

  berkat doa cucuanda asyraf dan semua cucu2 atok yang lain, ms4 ini akan dapat disiapkan tak berapa lama saja lagi... percayalah, ia sangat berbaloi cucu tunggu. atok janji....

  sekian
  Tok zamany

  ReplyDelete
 115. Assalamualaikum sahabatku,Zamany dan lain2 pengunjung. Semoga sihat sejahtera.

  Hmmm lama tak singgah sini, nampak banyak yang tertulis kat atas tu, kena baca pelan pelan. Sahabat sibuk nampaknya, tak apa memang baik macam tu dapat bantu mereka yang mengharap. Saya nanpak ramai yang perlukan panduan dan pedoman. Alhamdulillah, zaman akhir ini, masih ramai yang berminat mengetahui ilmu hakikat dan makrifat.

  Kita nak tanya sikit, ada tak sahabat tahu fasal pusat tarikat naqsabandi batu pahat? Dulu ada orang tua beritahu sheikhnya hj Osman kalau tak silap.

  Saya tak melalui sebarang pengajian tarikat pun, adik saya ada belajar di Semenyih dulu, dalam apa pun keadaan nak jaga hatilah yang paling berat. Kena cuci bersih sampai tak ada ruang nafsu syaitan bertapak. Sebab itu wajib berguru agar ada jalan pintas dan selamat membersih diri. Kami dulu kena hayak ke hulu ke hilir sampai lunyai baru dapat satu alif. Ambil masa panjang tapi itu tak jadi soal kerana cara dan kaedah itu tak sama untuk ke sana. Ada naik bas, ada yang jalan kaki, ada naik heli dan sebagainya. Ada yang ikut laut dan ada ikut darat. Ikut kepakaran yang membawalah. Itu pandangan saya. Mungkin sahabat boleh tokok tambah dan betulkan jika silap.

  Sekian dahulu wassalam.

  ReplyDelete
 116. Kepada sdr orang gombak, terima kasih terhadap info mengenai hackers tu. Kita buat apa yang patut, yang lain bukan urusan kita. Langkah keselamatan memang telah diambil. Tindakan itu hanya bermotif politik sahaja, tapi pelaksananya mungkin terdalah tafsir. Blog saya juga mendapat pelawat dari india dan usa... ??? tak apa, kita terima apa yang Allah nak bagi kat kita. Manusia tak mampu jika Allah tak izin.

  Sekali lagi, terima kasih.

  ReplyDelete
 117. Walaikusalam sahabatku, abatasa...

  Memang sebuk sangat skg ni, maklumlah ramai cucu kena layan mereka. Kalau tak kang jadi lain pulak.
  Blog kwn kena hentam tapi ada anak buah ni yang pakar jugalah. Boleh diharap juga depa ni. Maklumlah kwn tak reti sangat bab nak cari fail hilang ni. Depa godeh sana sini, tiba2 ok pulak. Kwn harap saudara dapat backup dari belakang. Kwn dah buat macam2 skg ni. Bubudak ni punya idea le, Insyaallah dpt bertahan. Macam kata org gombak tu le... bagus juga dia ni, geliga la.

  Apa pun terina kaseh sebab singgah. Tarikat Nasyabandiah yang paling lama kawasan batu pahat ialah di Rengit (pekan) jalan dari Bp ke Pontian. Dulu syekh nya Kiayai Ghazali (aruah). Yang terbaru katanya diambil aleh oleh anaknya (tak tahu namanya) sendiri iaitu seorang Lecture UIAM, yang tinggi juga ilmunya. Pondok ini ada kena mengena dengan tempat kawan belajar di sebarang. Ia dari punca yang sama. Pondok ini juga telah melahirkan ramai Ahlilah dan Arifbillah (waliallah) sejak tanun 50an lagi. Bolehlah ditinjau kesitu jika di BP. Yang lain tu ada juga, tapi kwn kurang nak rekomen, atas sebab2 yg tak payah diberitahu.. faham2 saja la.

  Diharap sahabat dapat infomasi ini dan semoga diberkati Allah selalu. Lain kali kita cerita lagi ya..

  sekian
  Zamany

  ReplyDelete
 118. Tuan haji Zamany kite ni saje aje nak bagi kita orng semua saspen.... semua dah risau takut ape2 dah jadi, kena hack mcm2 lagi...semua tergendala, musnah lah...

  Tapi tgk lah.... last2 semua dpt diatasi.... tiggal sikit lagi... ngaaaa.. tu tanda nak kena tgk otai punya stail mcm mana tu.... cobaan sikit aje pada dia baru...

  kami tetap sabar menunggu

  ReplyDelete
 119. Salam sahabat, dan rakan2

  Terima kasih atas maklumat itu, Saya akan buka satu laman sulit, tak siapa boleh akses. Nak simpan semua post2 dari kubranews dan mistisfiles. Masa ini 2 sahaja dulu kerana sayang info berharga yang amat berguna ini wajar dijaga hingga anak cucu. Sekorang2 mereka boleh rujuk. Siap dengan komen2 sekali saya cuba simpan.

  Nampaknya ada kebenaran juga kata sdr orang gombak, maklumat tu masuk akal juga.. maklumlah zaman ni macam2 boleh jadi. Kalau jadi apa2 atau hilang kena hack ke, beritahu... saya hantarkan, nanti kita buka blog baru... kalu tutup buka balik.. tutup buka balik.. tak boleh kalah, jalan terus.

  Harap mendapat petunjuk dariNya.

  ReplyDelete
 120. Salam semua,

  atok dah pos ms4 tadi, harap cucu semua suka...

  Kpd Cik li

  Guru yang mengajar tarikat tu mestilah juga menyampai ilmu Hakikat, kalau tak dia tak boleh ajar orang. Jadi sesat nanti...

  tok zamany

  ReplyDelete
 121. salam,

  Saya bertanya Abatasa, jadi saya ambil sedikt perihal pasal dajjal...terima kasih kerana berkongsi bersama.

  ReplyDelete
 122. salam,

  Saya dah link kan Blog anda berkenaan Dajjal. Semuga saudara teruskan lagi posting yg memberi penjelasan begini.

  ReplyDelete
 123. Salam Atok,
  Camane saya nak contact atok ye? Ada beberapa soalan yang saya nak tanya sedikit.
  Terima kasih.

  ReplyDelete
 124. Salam atok,

  Baru jumpe blog ni..hehe
  apa yg atok tulis tu psl laluan kemasukan jin tu memang betul.saya dah menanggung gangguan jin ni bertahun juga...Byk juga pengalaman dgn jin ni..pjg pulak kalu nak tulih..

  Tp ujian Dia tu...saya pelan2 belajar syukur & redho dgn segala ujian Dia...

  Saya muhasabah apa yg x btul dgn diri saya
  Kalau dulu lps khatam Quran masa kecik2,terus x sentuh Quran,nak baca Yasin pun merangkak2

  Tp la ni,Alhamdulillah bleh boleh baca blk n slalu mengaji.

  Atok,boleh tok tgl recommendkan guru tarikat di lembah klang.Saya penah berbaiah dengan seorang guru tarikat naqsyabandi di Kedah.
  Tp dek kerana faktor jarak,agak susah juga.

  Terima kasih

  ReplyDelete
 125. salam kepada mar dan hang...

  atok dah jawab kedua email hang dan mar, cuba tengok sampai tak, jika tak... tlo bagi tahu atok ok

  atok zamany.

  ReplyDelete
 126. Salam Atuk,
  Saya tak ada bagi email kat Atuk sebab tak tahu alamat email atuk. Boleh saya tahu email atuk?
  Terima kasih.

  ReplyDelete
 127. Owh, baru perasan email atuk ada kat atas tu. TQ2.

  ReplyDelete
 128. Owh dah ada kat atas tu rupanya email. TQ2.

  ReplyDelete
 129. Salam tok,
  Saya xdpt pun email yg atok maksudkan sbb saya x tinggalkan contact saya
  Tp saya dah contact atok di gmail,masuk boxbe..xtau la lepas ke atuk ke x

  ReplyDelete
 130. SALAM ATOK
  MOHON KETERANGAN SIKIT.
  SAYA PERNAH BELAJAR SILAT GAYONG,GAYONG DATO MEOR.MASA MULA-MULA BELJAR ASAS,AMALAN YANG MESTI DI AMALAKAN DAN DI KHATAMKAN IALAH BACAAN SURAH AL IKHLAS SEBANYAK 70,000 SETIAP HARI TANPA PUTUS.JIKA TERTINGGAL SEHARI,KENA MULA BALIK.ALHAMDULILLAH SAYA DAPAT KHATAM AMALAN SURAH AL IKHLAS TERSEBUT,ITU PUN SELEPAS BEBERAPA TAHUN DAN BERPINDAH JURULATIH.SELEPAS SAYA KHATAM SURAH AL IKHLAS,BARU LAH SAYA DI BERI AMALAN YANG KEDUA DALAM AMALAN SILAT GAYONG DATO MEOR INI,IAITU DI NAMAKAN AYAT TAPAK GAYONG.BILA SAMPAI TAHAP INI,SAUDARA SEPERGURUAN RAMA YANG BERHENTI KERANA MEREKA RISAU TERAMBIL JIN DALAM AMALAN AYAT TAPAK GAYONG INI.AYAT INI MESTILAH DI AMALKAN SELAMA 44 HARI SELEPAS SOLAT MAGHRIB TANPA PUTUS JUGA,JIKA TERTINGGAL SEHARI,KENA MULA BALIK.SELEPAS HABIS 44 HARI BARULAH IANYA MENJADI PAKAIAN ANAK GAYONG YANG MENGAMALAKAN AYAT INI.ALHAMDULILLAH SAYA KHATAM AYAT INI DAN ADA RASA PERUBAHAN SEDIKIT DARI SEGI DALAMAN.KALAU ATOK ZAMANI PERNAH MENGAMALKAN ATAU TAHU AYAT TAPAK GAYONG INI,TOLONG TERANGKAN SIKIT HUKUMNYA,KERANA DI AKHIR AYAT INI SELALU MENJADI PERTIKAIAN ANTARA MURID N LANGSUNG MENINGGALKAN GAYONG.TQ

  ReplyDelete
 131. salam semua, kepada yg masih meminati bab alam iblis ini....

  atok tak sangka sampai sekarang ada lagi komen disini yg atok tak jawab... maaf lah ya. atok ingat dlm bab ajaran sesat bab 1,2,3 dan sekarang 4 saja yg atok kena tengok, rupa2nya disini pun kena tengok jugak ya...

  ok tak apa... kepada cucu zarilla,

  atok belajar silat gayong ni di Indonesia lama dulu tahun 1977. Masa itu tengah sebok filem Indonesia main di pawagam Malaysia cerita persilatan. Jadi didalam persilatan gayong ini semamangnya ada unsur puja walaupun ia menggunakan ayat2 Quran, ia tetap terpesong jika mengikut syariat Islam. Kita bersandarkan kekuatan dalaman pada jin, kalau tak macam mana nak jadi pukulan gayong tu ? Atok sendiri telah lama membung akan ajaran persilatan itu kerana menyedari bahawa ia bersangkau paut dengan Jin. Sebab Allah tidak redha akan perbuatan spt itu. Amalan kita pun tidak diterimaNya. Atok nasihatkan cucu jangan teruskan, bab yg dah terambil tu pun kena buang juga sebab dia dah duduk. Pergi jumpa ust Mat Jangut yg atok katakan itu dan beritahu akan masaalah cucu pada nya. ok.....

  sekian.
  atok zamany

  ReplyDelete
 132. salam atok...sy ada tertengok dalam youtube pasal tasauf atau sufi...mohon atok ber pendapat..

  http://www.youtube.com/watch?v=LzymUcFBaAA&feature=related

  ReplyDelete
 133. http://bobspek.blogspot.com/search/label/ALQURAN%20BUKAN%20MUHADDAS%20DAN%20MAKHLUK%20TAPI%20QADIM_IKTIKAD%20MQTK

  ReplyDelete
 134. VIDEO MQTK: SELAWAT
  http://www.youtube.com/watch?v=EwWDmmOoZVY&feature=related

  DOA MUDIR MQTK DI MAJLIS BERSAMA KDN-PENDAFTAR PERTUBUHAN:
  http://www.youtube.com/watch?v=EwWDmmOoZVY&feature=related

  ReplyDelete
 135. Salam kpd AnonymousJune 8, 2010 at 9:04 PM

  Maaf kerana lama baru atok jawab pertanyaan cucu ni.Sebab baru buat semakan kepada laman2 lama atok. Maka atok baru jumpa soalah yg belum terjawab. ok... youtube berkenaan Tarikat, Sufi dan Taasauf.

  Ust yg ditunjukkan didalam paparan video itu sebanarnya atok kira terlalu "cetek" dalam membahaskan bab ini. Kitab atau buku yg dipegang tu sebenarnya adalah buku yang telah diharamkam oleh JAKIM dan tak boleh dibuat rujukan. Perbahasannya hanya dari sudut bahasa atau terjemahan sedangkan tarikat atau sufi atau Taasauf adalah merupakan furuk atau cabang dalam Tauhid. Tauhid sendiri hadir sekitar abad ke3 selepas kemangkatan Rasulullah saw. Jadi ia adalah cabang pembelajaran yang dirangka oleh ulama salaf bagi memudahkan pemahaman berkenaan bab ketuhanan.

  Atok sangkal bebenar akan fakta yg dia katakan bahawa sufi ini dibawa oleh Abdullah bin Saba' tu. Abdullah Saba' ialah imam syiah, yang memperkenalkan aliran syiah dan membuat ona dalam islam semenjak zaman Saidina Othman lagi. Kalau tidak kerana Saidina Othman, dia dah kena pancung kepalanya oleh Saidina Ali. Dia lari ke Iraq bukannya Masir. Di Iraqlah dia memperkembangkan ajaran syiah. Jadi ust tu merapu. Ia mungkin berpendapat bahawa lebih mudah ikut yg telah tersurat dan nyata didalam islam. Tak payah pikir jauh-jauh. Tapi kan manusia ni punya pilihan mereka sendiri. Mungkin itu betul pada kamu, tetapi tidak kepada orang lain.

  Jangan cepat tuding jari kata orang sesat... sebaliknya ingatlah sentiasa bahawa apabila kita tunjuk kepada orang, tiga jari kita tunjuk diri sendiri. Hati2 bila berkata2 akibatnya akan menjadi fitnah yang berat yang akan membawa kita kelembah kebinasaan dan neraka jahanam sebagai balasan.

  sekian
  atok zamany

  ReplyDelete
 136. salam..tuan guru...bagaimana cara saya nak buka hijab dan melihat alam ghaib???...adakah guru yg boleh mengajar...emailkan saya tuan guru atok zamany...zahafiz@yahoo.com.my

  ReplyDelete
 137. As salam atok..bolh tmpang tnya..adakah atok prnah brguru dengan m.r??

  ReplyDelete
 138. Saya sedikit membangkang,,,,, hina sangat ke bangsa Melayu???? Kenapa samakan bangsa Melayu dengan wali/kekasih iblis @ kesayangan dajjal dan iblis,,,,, padahal, daripada bangsa Melayu lahirnya ulamak2 terbilang dan ulamak2 hebat serta tawaduk dan Wali2 Allah yg masyhur seperti Tok Kenali, Tok Janggut, Sheikh Daud dan lain2 lagi,,,,,

  ReplyDelete
  Replies
  1. Biar kn mereka saudaraku
   sy kenal tariqat mereka

   1pesan sy kpd mereka
   jgn sampai boleh tahu tahun bila nk kiamat dh la hihi
   demi tuhan ku tiada dusta hihi

   Delete
  2. Biar kn mereka saudaraku
   sy kenal tariqat mereka

   1pesan sy kpd mereka
   jgn sampai boleh tahu tahun bila nk kiamat dh la hihi
   demi tuhan ku tiada dusta hihi

   Delete